Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Rod Larryleachia

I v tomto pokračování seriálu o stapéliích se budu věnovat druhům bývalého rodu Trichocaulon.

Na rozdíl od minulých hudií těm naopak neostnitým, které byly koncem minulého století přesunuty do nového rodu Larryleachia. Časem se v něm postupně vykrystalizovalo 5 druhů a jeden poddruh, takže jde, co se týká počtu, o minirod, ovšem velmi atraktivních rostlin.     

Larryleachie se vyskytují na poměrně malém území Jižní Afriky, v zásadě jen na JZ Namibie a SZ JAR. Jeden druh, L. tirasmontana, roste okrajově a velmi řídce také na SZ Namibie a je jediný, jehož areál rozšíření nezasahuje i do Jihoafrické republiky.  

Jméno rodu odkazuje na slovutného botanika a výzkumníka působícího v minulém století na jihu Afriky, hlavně v Zimbabwe, Leslie (Larry) C. Leache.

Hlavní charakteristikou larryleachií je soudkovitý až nízce sloupovitý tvar, bezostné, bezžeberné stonky zelené až šedozelené barvy, pokryté pěti až šestibokými hrbolky. Kvete v horní části těla ve vlnách vícekrát ročně množstvím otevřených, pestrobarevných květů o velikosti asi 1 cm.

V kultuře se Larryleachia jeví jako relativně choulostivá, takže většinou ve sbírkách nevydrží dlouhodobě. S vodou je proto lépe šetřit a zimovat na sucho raději v teple nad 15-18 stupňů.

Množení je možné jen semeny, které jsou ale téměř nedostupné. Starší jedince L. marlothii lze množit i vegetativně dělením trsů.

Tato skupina netradičních stapélií je značně atraktivní i bez květů a tak určitě stojí za to je pěstovat, i když velmi často tato snaha skončí nezdarem. Pokud ale vytrváte a najdete si způsob a místo kultivace, které těmto rostlinám budou co nejvíc vyhovovat a smíříte se i v ideálních podmínkách s občasnou ztrátou, můžete se jako já kochat jejich nevšední krásou po velmi dlouhou dobu překračující výrazně hranici deseti let.

 

1 m

Larryleachia cactiformis roste jen na SZ JAR, a proto ji na rozdíl od všech ostatních larryleachií v Namibii nenaleznete.

2 m

Larryleachia cactiformis ssp. felina se vyskytuje jen na omezeném území v Richtersveldu a v SV Namaqualandu.

3 m

Larryleachia marlothii roste již od malé velikosti trsovitě. Na obrázku v přírodě v SZ cípu JAR.

4 m

Larryleachia marlothii v kultuře. Často se pro ni používá neplatné jméno dinteri.

5 m

Lokalita Larryleachia marlothii nedaleko Alexander Bay je velmi nehostinná.

6 m

Larryleachia perlata se vyznačuje „plyšovými květy“.

7 m

Larryleachia perlata na skalnatém stanovišti nedaleko Eksteenfontein.

8 m

Larryleachia perlata – kristátní forma na lokalitě ve východním Richtersveldu.

9 m

Larryleachia picta je zdánlivě podobná L. cactiformis, ale struktura vnitřní části květu se značně liší. Vyskytuje se kromě SZ Namibie v rozsáhlém areálu východně od Namaqualandu až ke Carnarvonu. Nejhustěji v okolí řeky Orange.

Hadamovský Jiří
Author: Hadamovský JiříWebsite: http://www.succulentplants.eu/Email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
5 1 1 1 1 1 (7 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.