Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

ISBN: 978-80-88306-02-3

Vydavatelství Profi Press s.r.o. vydalo ve druhé polovině letošního roku (2019) knihu českého autora Ing. Libora Kunteho, Ph.D., která je určena pro širokou kaktusářskou veřejnost.

Přestože autora knihy znám mnoho let, byl jsem opravdu zvědav, jak se vypořádá s faktem, že nám na trhu chybí moderní česká kniha o kaktusech a sukulentech, která by byla schopna odpovědět na otázky pěstitelů, a to jak začínajících, tak pokročilých. Knihu jsem přečetl za jediný den. Bavila mě! I když jsem si zpočátku myslel, že se na 180 stran formátu 255 x 287 mm vejde jen omezeně informací, překvapilo mně, jak autor informace uspořádal. Již úvodní slovo vás vtáhne do světa kaktusů a sukulentů. Devět částí, vč. galerie kaktusů, přináší fundované informace pro začínající i pokročilejší pěstitele.

První část představuje kaktusy a jejich začlenění v rozmanité a mnohdy nepřehledné skupině sukulentních rostlin, vysvětluje, jak se kaktusy liší od jiných sukulentních rostlin a vše doprovází fotografiemi, které názorně ilustrují popsané rozdíly.

Druhá část se věnuje biologii kaktusů. Autor píše, že se jedná o stručnou biologii. Je sice stručná, ale na 15 stranách autor přehledně zhutnil to, co by pěstitel kaktusů pracně hledal v řadě jiných odborných publikací. Myslím si, že čtenáři, kteří chtějí kaktusy pěstovat a studovat, takovou „školu“ ocení.

Na druhou část navazuje logicky třetí část pojednávající o zařazení kaktusů v botanickém systému. Tady se autor pustil do nelehké práce, protože se, pro běžné kaktusáře, jedná o okrajové
a opomíjené téma. Zajímavý je autorův návrh úpravy zařazení čeledi Cactaceae do fylogenetického taxonomického systému.

Pro čtenáře bude asi více přitažlivá čtvrtá část, která pojednává o kaktusech v přírodě. Zvláštní pozornost je zde věnována především Mexiku, USA, Kubě a karibské oblasti, Bolívii, Brazílii, Peru, Chile, Argentině a okrajově Paraguayi a Uruguayi. Výčet zemí a rekapitulace tamních kaktusů, dávají čtenářům dobrou představu o domovině kaktusů. Rozsah knihy sice neumožňuje blíže představit kaktusové populace v jednotlivých zemích, ale určitě to není ke škodě věci. V časopisu KAKTUSY jsou již tři desetiletí uveřejňovány články s touto tématikou. A autor knihy je zároveň šéfredaktorem jmenovaného časopisu.

V následující páté části knihy najdou čtenáři přehled všeho, co potřebuje pěstitel vědět, pokud chce mít ze svých kaktusů radost po mnoho let. Šestá část pojednává o rozmnožování kaktusů, které představuje vrchol pěstitelského umění. Jsou zde popsány způsoby rozmnožování, jak generativní, tak vegetativní. Z textu je patrné, že autor toto umění dobře ovládá. Čtenář je přitažlivou formou seznámen prakticky se vším, co musí udělat, když se rozhodne rozšiřovat svou sbírku a rozmnožovat své kaktusy. Sedmá část ukazuje čtenářům pěstitelské chyby, které zapříčiňují změny vzhledu rostlin a v krajním případě i jejich úhyn. Dále zde jsou popsány choroby kaktusů, které způsobují virózy, bakteriózy nebo houbová napadení. Negativně ovlivňují vzhled kaktusů. Obdobně jsou zde popsáni škůdci, se kterými se kaktusář často setkává.

Část osmá je příznačně nazvána „Kaktusy a člověk“. Je pozoruhodné, jak autor dokázal popsat vztah místních obyvatel ke kaktusům v místech jejich původního výskytu a zahradnické pěstování kaktusů v nepůvodních oblastech pro sklizeň plodů a výrobky z nich. Ukazuje také, že kaktusy v některých oblastech světa působí jako invazní rostliny a mají zcela negativní vliv na místní flóru. Autor dále seznamuje čtenáře s historií importu kaktusů do Evropy v postkolumbovské době, jejich následné šíření a pěstování, objevitelské cesty a rozvoj hobby pěstování kaktusů. Rovněž historie organizovaného kaktusářství v našich zemích dokumentuje, jakou má pěstování kaktusů tradici. Autor také komentuje výpěstky komerčních pěstíren a jejich nabídku v obchodních řetězcích, kdy se prodejci podbízí zákazníkům různým způsobem a kaktusy jsou jen spotřební zboží s nulovou hodnotou pro kaktusáře. Závěr této části patří problematice úmluvy CITES a popisu ochrany kaktusů v praxi. Ukazuje, že ekonomické zájmy v zemích výskytu kaktusů výrazně potlačují ochranářské snahy. Velmi fundovaně odůvodňuje roli amatérských pěstitelů, bez kterých by již řada druhů kaktusů na Zemi nevratně vyhynula. Tato problematika by měla být široce diskutována a podporována národními autoritami. Jako recenzent dodávám, že se tak neděje a hlas odborníků z řad kaktusářů není slyšet! Na rozdíl od medializace případů dovozu, pro přírodu zanedbatelného počtu kaktusů, bez úředních povolení.  Zákonná úprava nechrání kaktusy jako takové. Je jen nástrojem represe.

Poslední, devátá část, je nejrozsáhlejší i přesto, že je limitovaná možnostmi vydavatele. Představuje rostliny, které autor vybral s cílem, představit pestrou kolekci, která by měla „nalákat všechny zájemce a milovníky otrněné krásy“. I když autor v této části nepředstavil ani jednu rostlinu z mého oblíbeného rodu Wigginsia, myslím, že se mu podařil dobrý výběr.  

Mám-li stručně vyjádřit mé doporučení potenciálním čtenářům, budu parafrázovat Woody Allena: V knize najdete všechno, co jste kdy chtěli vědět o kaktusech, ale báli jste se zeptat! Jsem přesvědčen, že kniha patří do knihovniček všech, kteří se o kaktusy zajímají. Své zde najdou ti, kterým se kaktusy jen líbí i ti, kteří kaktusy pěstují ať jako začátečníci nebo pokročilejší pěstitelé.

Prodejní cena knihy je 490,- Kč.

Knihu je možné objednat v zásilkové prodejně Chrudimský kaktusář.

Vích Jaroslav
Author: Vích JaroslavEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Předseda Společnosti českých a slovenských pěstitelů kaktusů a sukulentů.


Pin It
4.6666666666667 1 1 1 1 1 (3 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.