Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Začněme zprávou o milé návštěvě, zastavil se u nás známý pěstitel (zejména Gymnocalycium) pan Ludwig Bercht s akronymem LB – (viz jeho sbírka) spolu s panem Volker Schädlichem. Je to také specialista na Gymnocalycium s akronymem VoS, provozuje stránku s nádhernými fotografiemi. Pro gymnofily (škodolibci to překládají jako „nahomilci“) je to známá dvojice (Holanďan a Němec), kteří cestují a studují gymna v přírodních podmínkách.

DSC00380 m

Moc pěkně jsme si popovídali, každý ve svém jazyce – ale kaktusáři si jistě dobře porozumí…

Už koncem září vykvetl vzácný Echinocereus, jenž má tu čest vystupovat i v posledním Atlasu kaktusů 2018. O rok později na 3 rostlinách po letech vykvetlo více květů, plody se úctyhodně nalévají, takže je předpoklad, že semena budou v letošní nabídce semen – vyjde na přelomu říjen/listopad. Konečně se tedy ve sbírkách tento vzácný druh trochu rozšíří. Na ostrov se jen tak někdo nedostane, přistání je tam totiž hodně obtížné, pobřežní skály vystupují strmě z moře. Druh je k nerozeznání podobný k E. grandis, ten má ale odlišný květ, co do podoby i co do barvy.

Doporučuji teplejší zimování, rozhodně nad 10 °C, na ostrově je celoročně dost teplo.

DSC00430 m

Echinocereus websterianus Lau 098, Isla San Pedro Nolasco, Sonora, MEX.

Ještě jeden obrázek echinocereusu, který se v našich sbírkách objevuje jen sporadicky, E. ferreirianus, z teplého poloostrova Baja California. Je to blízký příbuzný E. lindsayi, často se lindsayi uvádí jako poddruh k E. ferreirianus. Kvete v pozdnějším věku, určitě aspoň 10 let po výsevu semen.

Echinocereus SB 1268 ferreirianus m

Echinocereus ferreirianus subsp. ferreirianus SB 1268

Do třetice poslední z dolno-kalifornských echinocereusů, E. brandegei. Ten kvete určitě jako jeden z posledních – ne-li úplně poslední echinocereus. Ve sbírkách kvete také dost dlouho po výsevu, má ovšem dost velké nároky na místo, po letech trs dorůstá půlmetrové šířky. Často se v přírodě vyskytuje společně s rostlinami zobrazenými na předchozím obrázku – E. ferreirianus.

DSC00751 m

Echinocereus brandegei

V minulosti jsem v novinách zveřejnil obrázek této kristátní rostliny. Tehdy to ovšem byla mnohem menší rostlina, dnes tento bochan měří okolo čtvrt metru. Na to že turbinikarpusy jsou obvykle miniaturky, jedná se o úctyhodně narostlou kytku – samozřejmě, je to díky svému atypickému hřebenovitému růstu.

Turbinicarpus schvarzii m

Turbinicarpus schwarzii, kristátní forma.

Na závěr dvakrát z jiného ranku. Nejdříve víno – Cyphostemma jutae, z čeledi Vitaceae. Podařilo se mi sprášit drobná nenápadná kvítka a mám tak dva hrozínky plodů. Ty jsem měl už loni, ale výsev byl zbytečný. Pokud máte někdo radu, jak tato semena přinutit ke klíčení – prosím, napište – třeba dole pod článkem – v diskuzi. A pozor, musím varovat – stačí jen půl stupně pod nulou, a listy zbělí a odpadnou. Pachykaul ovšem na jaře zase obroste krásnými listy. Mimo sezónu je zimuji ve skleníku, společně s kaktusy. Divoce rostou v jižní části Afriky.

DSC00738 m

Cyphostemma juttae

A druhá krasavice – tu mám teprve nedávno. Jedná se o jihoafrickou cibulku Haemanthus neboli Scadoxus multiflorus. Když jsem ji viděl – věděl jsem, že půjde se mnou. Pokud si cibulku někde opatříte, buďte v klidu, když nevyraší v květnu nebo v červnu. Začne se probouzet teprve v červenci, rychle vyžene stvol s krásným květem a teprve potom narostou listy. Je třeba ji držet do konce roku na teplejším místě a s mírně vlhkým substrátem.

Scadoxus muktiflorus m

Scadoxus (Haemanthus) multiflorus

Tolik ze sbírky v září, v říjnu už to nebude tak slavné – tedy co se týče květů.

Čeká nás stěhování na zimoviště, to je nepříjemná část našeho kaktusaření, ale jistě si ještě užijeme pár dnů babího léta.

Mějte se hezky Pavel Pavlíček

Pavlíček Pavel
Author: Pavlíček PavelWebsite: www.cact.czEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.9230769230769 1 1 1 1 1 (13 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.