Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Sviluška chmelová, biologie a jednotlivé přípravky

V dnešní části si povíme něco o svilušce chmelové, podle mě nejdůležitějším škůdci kaktusů. Proč nejdůležitějším? Protože jeho působením vznikají na rostlinách estetické škody, které jsou vratné snad jen v případě mladých rostlin, u starších je poškození trvalé.

Sviluška chmelová je polyfágní druh, žijící na mnoha hostitelských rostlinách, nazelenalá až žlutá, postupně jsou na bocích vidět dvě načervenalé tečky. Přezimují oplodněné oranžově-červené samičky. Při oteplení na 10–12 °C začíná jejich životní cyklus, jako zajímavost lze uvést, že nymfa prochází sedmi různými stadii, kdy střídavě saje a upadá do klidu.

Sviluška má průměrně deset generací do roka, ale v optimálních podmínkách může mít až dvacet generací. Vyšší teplota zkracuje vývojový cyklus svilušky, jedna samička naklade za život okolo 100 vajíček. Z toho vyplývá podstatně větší škodlivost ve sklenících oproti volné kultuře.

1280px Tetranychus urticae with silk threads m

Sviluška chmelová (Tetranychus urticae), foto zdroj: https://cs.wikipedia.org

Praktická ochrana a popis jednotlivých přípravků

V ochraně proti svilušce chmelové používáme výlučně přípravků, které se nazývají akaricidy. Použití jakýchkoliv jiných, typu organofosfátů, neonikotinoidů nebo pyretroidů, nevede k úspěchu, ač se občas tyto přípravky  doporučují. Speciálně vícenásobné použití pyretroidů vede naopak k stimulaci svilušek.

Veškeré současné akaricidy, kromě jednoho, jsou výlučně kontaktní přípravky, některé s translaminárním účinkem. Z toho vyplývá nutnost perfektního ošetření, omytí celé rostliny, aby byla pokryta všechna místa.

Velice důležitá je také skutečnost, že jednotlivé akaricidy se od sebe liší působností na jednotlivá stadia svilušky (vajíčko, nymfa, imago = dospělý jedinec) a podle toho je třeba volit postřikovou strategii. V neposlední řadě je třeba si uvědomit, že pokud se rozhodneme pro chemickou ochranu, problém nevyřešíme jedním postřikem. V případě svilušky doporučuji nejméně dva, spíše tři ošetření přípravky s jinou účinnou látkou a typem působení. Je to důležité proto, abychom zasáhli všechna stadia škůdce a předešli vzniku možné rezistence.

A nyní přehled akaricidů (běžně dostupných veřejnosti):

VERTIMEC 1,8 EC

Účinná látka: abamectin

Působí na svilušky, třásněnky, koncentrace 0,06–0,1 %. Látka není ovicid! (ovicid = látka ničící vajíčka škůdců), účinkuje na nymfy (nedospělé životní stadium - larva), imaga (imago = dospělý jedinec), působí kontaktně a translaminárně (pronikají do pletiv). Upozornění: Zvlášť nebezpečný včelám! Může občas pálit!

2d2deec5bcb7f971e094a3e89416055d m366 1 lovela vertimec 1 8 ec mpi400 66 110166 110166 442 288 418698

Foto zdroj: www.growmarket.cz, www.innovagarden.cz, www.mtmshop.cz

DV 8 6665408 01 4c CZ 20180314184952 mc2aea0213e01165d19c7cbb92ecef1df 450x450 m

Foto zdroj: www.hornbach.cz, www.postriky-eshop.cz

FLORAMITE 240 SC

Účiná látka: bifenazate

Působí na svilušky, účinkuje na všechna stadia, koncentrace 0,04 %. Vyznačuje se dlouhým reziduálním efektem, knock-down efektem, což znamená, že dospělce ihned usmrcuje, a je tolerantní k rostlinám.

Floramite Hornbachfloramite vsenazahrady

Foto zdroj: www.hornbach.cz, www.vsenazahrady.cz

NISSORUN 10 WP

Účinná látka: hexythiazox

Působí na svilušky, koncentrace 0,07 %.

Nepůsobí na dospělce, ale dokáže je sterilizovat. Působí na vajíčka a nymfy, kontaktní a translaminární, reziduálně působí okolo dvou měsíců. Je tolerantní k rostlinám.

Poznámka k Nissuronu- pokud by někdo chtěl zvolit pouze jedno ošetření, pak tento přípravek není moc vhodný, vzhledem k jeho spektru účinnosti. Je dobré ho zařadit jako druhé, případně třetí ošetření po použití Floramite nebo Vertimecu, případně jako tank-mix s některým z těchto přípravků.

Ke každému postřiku proti svilušce je dobré přidat fungicid, např. běžně dostupný Dithane M 45. Je to z toho důvodu, že působením svilušky vznikají na pokožce vpichy a ty můžou být vstupní branou houbové infekce. Fungicid tuto plochu proti ní ochrání.

Toto jsou tři v současné době běžně dostupné akaricidy. Pro úplnost přidám ještě další, které byly určeny pro profesionální pěstitele a ne všechny mají registraci do okrasných rostlin. Svilušku chmelovou hubí spolehlivě. Je ale možné, že některé z nich se občas objeví v malospotřebitelském balení, určeném pro veřejnost, protože dostupnost přípravků se mění.

Nissorun growmarket mnissorun mall mNissorun osiva semena m

Foto zdroj: www.growmarket.cz, www.mall.cz, www.osiva-semena.cz

 

KANEMITE 15 SC

Účinná látka: acechinocyl

Účinkuje na všechna stadia svilušky, kontaktní, koncentrace 0,15 %. Vyznačuje se dlouhým reziduálním  účinkem, používá se v chmelnicích.

Kanemite sumiagro m

Foto zdroj: www.sumiagro.cz

 

ORTUS 5 SC

Účinná látka: fenpyroximat

Jedná se o částečný ovicid, ostatní stadia ničí, kontaktní, koncentrace 0,05 %, je šetrný k rostlinám.

Ortus levnepostriky mOrtus levnepostriky2 m

Foto zdroj: www.levnepostriky.cz

 

MAGUS 200 SC

Účinná látka: fenazoquin

Působí proti sviluškám, hálčivcům, vlnovníku, podobný starému Omite, účinkuje na všechna stadia, ale v případě vajíček pouze letní, kontaktní, koncentrace 0,06 %, dlouhý reziduální účinek. Může ale pálit.

Magus zahradnictvi trebic m

Foto zdroj: www.zahradnictvi-trebic.cz

ACRAMITE 480 SC

Účiná látka: bifenazate

Jedná se o profesionální analog přípravku Floramite, tudíž vlastnosti jsou stejné, liší se pouze v dávkování.

 

MILBEKNOCK

Účinná látka: milbemectin

Účinkuje na všechna stadia, kontaktní a translaminární, koncentrace 0,05 %. Je šetrný k rostlinám.

 

MASSAI

Účinná látka: tebufenpyrad

Ničí všechna stadia, kontaktní a translaminární, koncentrace 0,06 %, má delší reziduálnost.

Poznámka k Massai- objevovaly se občas výhrady k účinnosti tohoto přípravku, proč a z jakých důvodů by neměl účinkovat, není autorovi známo.

MOVENTO 150 SC

Účinná látka: spirotetramat

Jedná se o poměrně nový přípravek firmy Bayer, jeho unikátnost spočívá ve dvou věcech: Je to insekticid kombinovaný s akaricidem, i když akaricidní účinnost je omezená a dále se vyznačuje účinným bazipetálním účinkem, který ale v případě svilušky samozřejmě moc nevyužijeme. Je to přípravek z úplně jiné chemické skupiny (derivát kyseliny tetronové, spirotetramat), takže je to i významný příspěvek v boji proti rezistenci škůdců.

V případě svilušky není ovicid, na dospělce je účinnost malá, ale dobře ničí nymfy.

Zabraňuje tvorbě chitinu, koncentrace 0,04–0,06 %.

Zpočátku byl ještě distribuován v OD formulaci, ale protože se vyskytovala díky oleji fytotoxicita, v současné době se prodává pouze v SC formulaci (suspenzní koncentrát).

Závěr:

Co říci ke sviluškám na závěr. S tímto škůdcem se může ve své sbírce potkat každý, obyčejně se na ni přijde tehdy, když zjistíme poškozenou rostlinu. Jsou oblasti (okolí chmelnic, sadů), kde může být výskyt větší a kde také bohužel můžou již být vyselektovány odolné populace, s nimiž je boj velmi těžký. Proto je dobré, aby každý svoje rostliny preventivně prohlížel. V případě, kdy je již vidět pavučinka, bývá sviluška masivně rozšířena. Dále je třeba poznamenat, že ve sbírkách, kde jsou rostliny doslova namačkány jedna na druhé, je kontrola obtížná, až nemožná. Méně je mnohdy více. Znovu kladu důraz na sled nejméně dvou postřiků, lépe tří v rozmezí zhruba sedmi až  deseti dnů. Je to proto, aby byla zasažena všechna vývojová stadia a střídáním účinných látek jsme předešli rezistenci.

Ne všechny kaktusy jsou sviluškou napadány, ale v některých rodech si tento škůdce přímo libuje, např. Rebutia, Sulcorebutia, Lophophora, Chamaecereus, některé druhy Echinocereus apod. Dá se říci, že měkomasé kaktusy jsou podstatně více ohroženy než druhy "tvrdé", jako Ferokaktusy, Echinocactusy apod., i když ani u těchto rostlin nelze napadení vyloučit. Proto je žádoucí, aby pěstitelé potencionálně více ohrožených rodů věnovali kontrole svých rostlin zvýšenou pozornost.

Co se týká prevence, na rozdíl od červců je dosti obtížně proveditelná vzhledem ke kontaktnímu působení drtivé většiny přípravků. Zasáhnout je třeba v případě zjištění poškození, a to neodkladně. Ošetření, prováděná preventivně většinou na konci sezony před zazimováním rostlin, slouží dle mého názoru jako jakási pojistka "klidu v duši" pěstitele, jsou samozřejmě možná, ale pokud  sviluška není ve sbírce přítomná, jeví se jako zbytečná.

V tomto článku jsem se záměrně nezmiňoval o použití různých přírodních prostředků na olejové bázi a výtažků z rostlin. Tyto přípravky sice určitou účinnost mají, ale prozatím se s výše uvedenými nedají, alespoň podle mého názoru, srovnat. Mohou mít úspěch v případě, že chceme ošetřit pár rostlin, nebo v určité prevenci, ale v případě masovějšího rozšíření svilušky je nutno sáhnout po silnějším kalibru.

V příštím díle si povíme něco o červcích a ochraně proti nim.

Intenetové zdroje a e-shopy:

Článek doplnil a upravil: Sikora Henryk

Peregrin Pavel
Author: Peregrin PavelEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Agronom


Pin It
5 1 1 1 1 1 (23 hlasujících)

Komentáře   

+1 #1 Jiří Holoubek 2019-10-15 17:55
Skvělý článek! Jen k té prevenci. Jsem jejím zastáncem. Asi tak před 15 roky jsem jí ještě neprováděl a přišel jsem o dvě bedny rostlin. V zimním období je navíc obtížné ošetřovat napadené kaktusy. V zime také sledujeme kaktusy méně častěji.
Citovat
0 #2 Petr Babula 2019-10-17 08:44
Dobrý den, na svilušku mi doporučili Careo. Co si o tom myslíte?
Citovat
+2 #3 pavel peregrin 2019-10-17 13:48
Cituji Petr Babula:
Dobrý den, na svilušku mi doporučili Careo. Co si o tom myslíte?
Dobrý den i vám a děkuji za tento dotaz, který musel nutně přijít,i když zrovna tomuto jsem se chtěl v seriálu trochu vyhnout.
Tak tedy Careo- není to nic jiného než Mospilan s ú.l. acetamiprid. Co se týká účinnosti na svilušku, bere dospělce a nymfy, vajíčka nebere vůbec. Pokud byste ho chtěl pro tento účel použít, je nutná nejvyšší dávka a smáčedlo.Já s ním mám problém v tom, že Mospilan nebyl proti svilušce primárně vyvinut a co se týká účinnosti, výsledky jsou někdy rozpačité. Rozhodně výše uvedené přípravky fungují spolehlivěji, jsou to čisté akaricidy. A navíc je zde nebezpečí,protože Mospilan je hojně frekventovaným přípravkem,vyselektování si odolých populací svilušky.Když bych to tedy shrnul- Mospilan svilušku relativně umí, ale osobně bych v případě jejího výskytu použil čistý akaricid.
S pozdravem Pavel Peregrin-Peri
Citovat
0 #4 Mirkol 2020-04-20 07:01 Citovat
0 #5 Vojta 2022-02-23 18:45
Cituji Mirkol:

dokusát sodný = pouze zlepšuje zdravotní stav rostliny...
Citovat
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.