Translate
csenfrdeitrues

Seznam článků  

   

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Ovlivňují fáze Měsíce klíčení?

Kdo hodně vysévá, zajisté chce, aby se jeho výsevy povedly, snaží se pro to udělat maximum.

Od pečlivého vyčištění semen, přes jejich dezinfekci a sterilitu substrátu až po vhodnou teplotu výsevu.

Samozřejmě, co kaktusář, to trochu jiný pohled a z toho pramenící odlišný postup. Jednou z dalších možností, která se nabízí, je výsev semen dle fáze Měsíce.

Není to metoda nová, již před mnoha roky o ní v kaktusářském ostravském měsíčníku Ostník pojednával MUDr. Plesník. Podstata této metody má spočívat v tom, že semena se sejí zhruba týden před úplňkem Měsíce. V této době má u nich docházet ke změnám nutným pro klíčení a úplňkem samým to má vrcholit, poté semena mají začít masivně klíčit.

Někdo může právem namítnout, že semena kaktusů se dají sít po celý rok a je jedno kdy, v kterém období toho či kterého měsíce a stejně vyklíčí. S tím se dá samozřejmě souhlasit, nicméně výše zmíněný článek pojednává o větší úspěšnosti výsevů provedených právě před úplňkem Měsíce.

 

moon-1099732_1280

Já osobně s touto teorií souhlasím také, ale z jiné příčiny, než je přímé působení Měsíce na semena.

Tou příčinou je podle mého názoru kolísání atmosférického tlaku. Kdo trochu více pozoruje přírodu, jistě si povšiml, že v období před úplňkem bývá stálé počasí, s poměrně vysokým tlakem vzduchu. Většinou to úplňkem vrcholí a hned po něm dochází velice často k velkému poklesu, přechodu fronty a změně počasí. Mám vypozorováno, že pokud je pěkné počasí a vysoký tlak vzduchu, můžu sít, jaká semena chci a ke klíčení nedojde nebo jen naprosto minimálnímu, ale k bouřlivému klíčení dojde vždy až po poklesu tlaku. Ke změnám tlaku vzduchu dochází samozřejmě i nezávisle na úplňku, ale právě v jeho období bývají ty rozdíly nejmarkantnější, a to dle mého vysvětluje tuto teorii.

Samozřejmě, že je zapotřebí, aby semena stačila patřičně nabobtnat. Na kaktusářském plzeňském fóru se objevila tabulka převzatá z německého originálu (viz poznámka), kde autoři uvádějí vhodné dny pro výsev semen pro jednotlivé měsíce, vždy zhruba tři dny před úplňkem.

Dle mého názoru je to pozdě a vhodnější pro tuto metodu je sít zhruba 7 dní před úplňkem.

Že to ale nemusí stačit, doložím na své zkušenosti, kterou jsem udělal někdy před šesti lety:

 Modrá obloha, zima, vysoký tlak. Až zhruba 16. den v noci začala přecházet teplá fronta, padal sníh s deštěm a tlak prudce poklesl.

Za dva dny jsem se šel podívat do misek a našel jsem to, co jsem očekával-pukající a klíčící semena ve velkém množství. Tedy nikoliv úplněk, ale tlak vzduchu, respektive jeho dramatický pokles byl oním spouštěčem.

Něco podobného jsem zažil také v práci, kdy krávy se telily také po poklesech tlaku, pokud panovalo stálé počasí a vysoký tlak, nic se nedělo.

 

image1

Ilustrační obrázek

 

Teorie klíčení před úplňkem Měsíce má své zastánce i odpůrce, ale určitě stojí za to si ji vyzkoušet v praxi a soustředit se na to, jestli tlak vzduchu ovlivní podstatným způsobem klíčení. Podle mého pozorování a zkušeností nejvíce takto reagují výsevy v měsíci listopadu a prosinci, trochu méně v lednu, únoru a březnem to končí. V těchto měsících se počasí po úplňku většinou skutečně podstatně „láme“ a také se v těchto měsících asi nejvíce vysévá, protože kaktusáři mají k dispozici prakticky celý výsevní sortiment. Teorie tlaku vzduchu platí podle mě po celý rok, ale v těchto měsících se projevuje nejmarkantněji, v létě to zase bývá před a po bouřce. Ale to je již jiná kapitola.

 

Pavel Peregrin

 

Poznámka: V roce 2021 jsou pro výsevy údajně vhodné termíny: 24. a 25. ledna., 23. a 24. února,

 

24. a 25. března., 23. a 24. dubna, 22. a 23. května, 20. a 21. června., 20. a 21. července,

19. a 20. srpna, 16. a 17. října, 15. a 16. listopadu, 15. a 16. prosince (vše bez záruky).

 

Univerzální lunární kalendář naleznete např. zde: https://kalendar.beda.cz/rocni-lunarni

 

Ukradeno ze Zpravodaj č. 2 - březen 2021, 22. ročník, Klub kaktusářů Plzeň : https://kkplzen.eu/index.php/zpravodaj

Na webu Klubu kaktusářů Plzeň, z.s. najdete další a další příspěvky zkušených pěstitelů z plzeňského klubu kaktusářů. Doporučeno redakcí kaktusových novin INCACT.CZ!

 

Peregrin Pavel
Author: Peregrin PavelEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Agronom


Pin It
4.125 1 1 1 1 1 (8 hlasujících)

Komentáře   

0 #1 Pavlíček Karel 2021-05-16 17:55
Tak staré pověsti? Nebo věda? Evidentně ruku v ruce.
kp
Citovat
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.