Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Dr. Arroyo, 90. km Mex 61, NL

Lokalita dalšího zástupce rodu Echinofossulocactus patří, dle mého soudu, vůbec k nejkrásnějším v Mexiku. A to nejen kouzelnou krajinou, ale také díky neskutečně velkému druhovému zastoupení několika rodů kaktusů.

Napočítali jsme s Petrem asi 18 druhů. Namátkou asi nejzajímavější jsou Pelecyphora strobiliformis, Gymnocactus subterraneus, Turbinicarpus pseudopectinatus v. rubriflorus, Mammillaria albicoma, Echinocereus pectinatus a již v úvodu zmiňovaný zástupce rodu Echinofossulocactus.

1 DrArroyo 90km Nuevo Leon mDr Arroyo 90. km, Nuevo Leon

2 Pelecyphora strobiliformisPelecyphora strobiliformis.

3 Gymnocactus subterraneusGymnocactus subterraneus.

4 Turbinicarpus pseudopoctinatus v rubriflorusTurbinicarpus pseudopoctinatus v. rubriflorus.

5 Echinocereus pectinatusEchinocereus pectinatus.

Tu druhovou rozmanitost dokládají obrázky č. 6 a č. 7, kde pod keřem, na hraně asi 3 metry hluboké erozní průrvy, rostlo svorně na jednom metru čtverečním 6 druhů kaktusů: Echinofossulocactus lloydii, Echinocereus pectinatus, Coryphantha, Thelocactus buekii a T. bicolor a Glandulicactus uncinatus, který rostl na druhé straně nízkého keře a nemohl tak být součástí společného fota.

6 Spoleenstv kakt pod keemSpolečenství kaktusů pod keřem.

7 Spoleenstv kakt pod keemSpolečenství kaktusů pod keřem.

Echinofosulokaktusy z této lokality patří do skupiny erectocentrus/lloydii. Problematiku nomenklatury této skupiny skvěle objasňuje Jarda Záhora v 9. dílu svého seriálu v těchto novinách, viz: http://www.incact.cz/index.php/2019/listopad-2019-211/376-rod-echinofossulocactus-v-prirode-i-v-kulture-cast-9. Tento druh obývá rozsáhlá území a vytváří tak množství stanovištních modifikací ve tvaru stonku a otrnění či charakteru žeber. Myslím, že je správné tuto skupinu zařadit pod jedno jméno a zobecnit ho. Důvod je jasný, zamezit označování stejných rostlin z různých lokálních populací jinými jmény, které nemají s tímto druhem nic společného, jak jsem již mnohokrát zaznamenal.

Echinofosulokaktusy na této lokalitě se vyznačovaly krásným,hustým otrněním (obr.8, 9, 11), exempláře na trvale exponovaných stanovištích měly trny o mnoho širší než jejich souputníci z polostínu keřů (obr.č.10). Krásné, silné otrnění podporuje i silně minerální zemina. Tato populace, vyskytující se blízko lokality encefalokarpusů, čítala jen asi dvacet exemplářů. Rozsáhlejší průzkum jsme nedělali, ale dá se předpokládat, že v okolí, na nábězích kopců, budou další populace těchto úžasných kaktusů.

8 Efc lloydi 90km DrArroyo NLEchinofossulocactus lloydi, 90. km, Dr Arroyo, Nuevo Leon.

9Efc lloydii 90km DrArroyo NLEchinofossulocactus lloydi, 90. km, Dr Arroyo, Nuevo Leon.

10 Efc lloydii 90km DrArroyo NLEchinofossulocactus lloydi, 90. km, Dr Arroyo, Nuevo Leon.

11 Efc lloydii 90km DrArroyo NLEchinofossulocactus lloydi, 90. km, Dr Arroyo, Nuevo Leon.


Dále nabízím na doplnění …… v roce 2005 jsem byl ještě v doprovodu Helmuta Nagla na „Martinově“ lokalitě v době květu lloyďáků. Pro mě nostalgické i díky pořízení prvním „digitálem“. Záhora Jaroslav

P2242118a 750

P2242120a 750

 

Krpata Martin
Author: Krpata MartinEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.8181818181818 1 1 1 1 1 (11 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.