Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

V minulých novinách jsme se dočetli o konci jedné expedice viz ZDE.

Panu ministru Brabcovi jsem napsal dotaz, jaký že seznam jmen přišel od jeho úřadu celníkům z letiště Václava Havla. Pan ministr odpověděl, že žádný seznam z jeho úřadu neodešel, resp: Dále doplňuji, že ČIŽP neshromažďuje informace o pohybu osob, jak uvádíte, k tomu nemá ani prostředky, ani zákonná oprávnění, které přísluší orgánům činným v trestním řízení, jako je Policie České republiky či Celní správa České republiky.

Jaká je pravda?

V první půlce listopadu 2019 se dvěma leteckými spoji (v rozmezí cca 3 hodin) vracelo 10 lidí z cesty po Mexiku. Těchto 10 lidí bylo podrobeno zevrubné celní prohlídce. U žádného z cestujících nebyl prohlídkou zjištěn žádný přestupek.
Co však bylo překvapující? Celníci postupovali na základě seznamu osob, které byly úřednicí Annou K. z Odboru ochrany přírody ministerstva ŽP označeny jako osoby podezřelé z pašování rostlinného materiálu CITES.
Je jisté, že tato úřednice zneužila postavení úřední osoby, nejen tím, že vypracovala a odeslala seznam podezřelých. Pravděpodobně se tak stalo bez pověření nadřízenými, a že tedy lze toto jednání považovat za selhání jednotlivce. Nicméně, je namístě uvažovat dále. Jak se tato dáma dozvěděla o tom, kdo a kdy cestuje v této skupině? Je to jednoduché, organizátor expedice nabídnul účast ve skupině cestujících v těchto novinách, včetně přibližných termínů. To byla informace č. 1.

Co ale dál. Bylo nutné zjistit přesná jména. Jak na to? Zatím je známo jen jméno organizátora, z našich novin. Úřednice mohla postupovat 3 způsoby:

odposlechy (nepravděpodobné),

kontrola e-mailové korespondence
(nepravděpodobné),

nebo dotazy u cestovních agentur či leteckých společností, kde se vyskytuje jméno organizátora cesty. Tak pravděpodobně zjistila aktivitu organizátora u té či oné agentury.

Další dotaz následoval poté, co bylo zjištěno, že letenky zajišťovala agentura Student agency. Jaká jsou data skupiny osob, které s organizátorem cestují? S těmito daty mohla disponovat i firma České aerolinie.

Je samozřejmé, že osobě bez kompetencí nesmí firmy informace o pohybu osob po planetě předávat. Tyto možnosti má pouze policie nebo BIS. Nicméně, zdá se, že ani ochrana osobních dat se u některých firem nebere příliš vážně.

Prostě, shrnuto-paní Anna se takto dozvěděla o tom, že organizátor výletu objednal letenky do Mexika tam i zpět, a následně tím způsobem vyzvěděla i data k 10 osobám, která následně uvedla v seznamu a předala jej celní službě. Seznam doprovodila svým vlastním podpisem Ing. Anna K., vč. Svého služebního zařazení.

Nutno dodat, že případ cílených prohlídek vybrané skupiny lidí na letišti se nestal jen v Česku, ale i jinde, např. ve Vídni, či dokonce i v Los Angeles viz ZDE.

Čtenářům těchto novin předložíme další pokračování, které jistě bude následovat. Neboť tato fakta i úvahy doručíme nejen panu ministrovi, ale i poslancům a senátorům, úřadu pro ochranu osobních údajů, tisku a policii. Svědectví o existenci seznamu lidí vhodných k prohledání máme k dispozici.

 

Pavlíček Pavel
Author: Pavlíček PavelWebsite: www.cact.czEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.3125 1 1 1 1 1 (16 hlasujících)

Komentáře   

0 #1 Jiří Pospíšil 2020-02-16 15:19
Děkuji za další informace k našemu návratu, velice zajímavé. Jsem opravdu zvědavý, jak to všechno skončí. Ovšem s nějakou omluvou od p.Ing. AK za naprosto zbytečnou buzeraci asi počítat nelze...
Citovat
+2 #2 Jaroslav Kutiš 2020-02-17 19:17
Musím říct,že mi v té místnosti u celníků nebylo dobře.Připadal jsem si jako pašerák,či co...všechno vyndat,rozbalit a jen se divím,že ne i vypít,aby měla pátrací dušička pokoj.Díky tomu se mi rozbila i soška z pyramid v Tule.Nic drahého,ale je to památka a suvenýr. Pomalu hodinu čekáme na zavazadla,aby se tam mohla objevit tlupa celníků a pomalu nás svléknout do naha.Fuj,hanba,ostuda. Skoro,jako za komančů. Uvidíme, s čím se setkáme na dalších cestách. Zdar, Jarda
Citovat
-11 #3 Karel 2020-05-21 16:29
Soudě podle textu předchozího článku, na který se odkazujete, a na základě znění toho, co zde popisujete, nejspíš patříte k lidem, kteří jsou ochotni porušovat jak mezinárodní právní akty - Úmluvu o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES), tak na ně navazující předpisy národní (české). Prostě nemáte morální zábrany - jsem si zaplatil cestu, tak tady jeden exemplář uďoubnu, tady druhý vyrýpnu, jinde seberu semena, ... a pak se klepu, jak to dopadne. A když někdo, kdo mne po cestě kontroluje, dělá svoji práci poctivě a ctí právo, a přijde na to, co jsem udělal, tak na něj alespoň naházím špínu a poplivu ho. No, je to taky možnost, ale takové okopávání kotníků skutečně nemá úroveň.Podle mého názoru nemá ona paní, na kterou si stěžujete, důvod se omlouvat.
Citovat
+5 #4 Jiří Pospíšil 2020-09-01 12:05
Beru na vědomí, že pro někoho je udavačství poctivou prací. Je smutným faktem, že takových "poctivců" se u nás za každého režimu našlo dost a dost. Opakuji, že jsme žádný paš nepřeváželi, to zřejmě panu anonymovi uniklo. Na rozdíl od něj, já se za svůj názor nestydím a neschovávám se za nic neříkající jméno.
Citovat
+5 #5 Jarda Vích 2020-10-07 12:46
Pan anonym Karel, je je mimo mísu. Typická totalitní ideologie, postrádající jakýkoli věcný argument. Asi si nevšimnul, že je tady právo vynucováno bezprávím. To už tady bylo. Proto ta kritika. Ti cestovatelé nic neporušili, ani neprotestují proti celní prohlídce. Jen se domáhají zákonného odůvodnění toho, co se
dělo před celní prohlídkou. A věřte pane anomyme, že takové odůvodnění nenajdete. Existuje trestný čin Zneužití pravomoci ú|ední osoby s citelným vazební postihem. Omluva pro jednání p. Kubátové nemůže existovat. Buď do problematiky nevidíte, a plácáte zelené eurohujerské ideologické nesmysly, nebo provokujete. Dobře si přečtěte, co je prvotní příčinou. A pašování to nebylo!
Citovat
0 #6 Jan Havlíček 2020-12-22 16:55
Cituji Jarda Vích:
Existuje trestný čin Zneužití pravomoci ú|ední osoby s citelným vazební postihem.

Jen pro pořádek, vazba není postih, ale preventivní opatření v podstatě nezávislé na skutkové podstatě (vazba útěková, koluzní a předstižná).
Citovat
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.