Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Astrophytum myriostigma

Tento ASTROSERIÁL jsem původně chtěl psát sám. Pak jsem dostal informaci, že pan Pavel Tůma má myriostigmy tolik nacestovalé a nakoukané, že je dobré se na něj s prosbou o spolupráci obrátit. Pavel souhlasil, a já posléze zjistil, že jeho znalosti i obrázky jsou na kvalitativně vyšší úrovni než ty, co s nimi disponuji já. Proto se pro následující díly podepisuji jen pod tuto předmluvu. S úctou – Pavlíček Pavel.

V dnešním díle seriálu o rodu Astrophytum se budeme věnovat typickému Astrophytum myriostigma, k jeho varietám se dostaneme v příštích dílech. Domovinou A. myriostigma je spolkový stát San Luis Potosí ve středním Mexiku. Odtud bylo odvozeno jméno A. myriostigma var. potosinum, které je často používáno pro označení těchto typických rostlin. Toto označení však není správné, neboť vědecké jméno zní A. myriostigma var. myriostigma. V každém případě toto jméno svědčí o zřejmé a nezaměnitelné charakteristice těchto rostlin a jejich zřetelných odlišnostech od jiných taxonů.

PT 310 El Sabinito SLP 4 750Astrophytum myriostigma PT 310, El Sabinito, Sain Luis Potosí.

V době svého nálezu bylo A. myriostigma díky svému sloupovitému růstu považováno za druh z rodu Cereus (C. callicoche). Je to důkazem, že se tehdy objevovalo na nalezištích mnohem více velmi starých a vzrostlých exemplářů, než je tomu bohužel dnes. V době nálezu rostliny běžně dosahovaly výšky okolo jednoho metru, zatímco dnes je nález rostlin, dosahujících alespoň 50 cm výšky, skutečnou raritou. Od rodu Cereus se A. myriostigma značně odlišuje zejména stavbou stonku a květu, beztrnnými areolami a především vločkováním, které u žádného jiného rodu v kaktusové říši nenajdeme.

PT 431 La Morita 3 750Astrophytum myriostigma PT 431, La Morita.

A. myriostigma se v San Luis Potosí nachází na vícero místech. K nejznámějším místům výskytu jednoznačně patří okolí městečka Las Tablas, nacházející se v laguně severně od Rio Verde (např. u San Francisco, La Muralla, El Sabinito, La Morita, Colonia la Libertad a Las Palomas). Zde osídluje vyvýšená, dobře drenážovaná místa s vápencovým podkladem, často na plném slunci nebo v přistínění pod keři a agávemi.

PT 241 Colonia La Libertad 2 750Astrophytum myriostigma PT 241, Colonia La Libertad.

A. myriostigma je značně variabilním druhem a i mezi jednotlivými populacemi můžeme zjistit určité odlišnosti. Severní populace mají například řidší vločkování.

PT 437 Las Palomas SLP 3 750Astrophytum myriostigma PT 437 (na lokalitě Turbinicarpus jauernigii), Las Palomas, Sain Luis Potosí.

Rostliny u Las Tablas na často navštěvovaném kopečku, západně směrem na San Bartolo, jsou známé díky svému výraznému sklonu k těsnému řazení areol s postupujícím věkem, hnědnoucí barvou areolové vaty (což se projevuje pouze v kulturních podmínkách) a zvláště k navyšování počtu žeber u starších rostlin, jejichž počet se z původních 5 mění na běžných 9–11, a vzácně i na 13. Mnohožeberné rostliny mají žebra značně ztenčená.

PT 522 jin Las Tablas 6 750Astrophytum myriostigma PT 522, Las Tablas.

Společně s těmito mnohožebernými exempláři, které jsou v početní převaze, se ale také vyskytují rostliny, které si i ve velkém stáří zachovávají původní počet žeber (5) a mají výrazně zakulacená žebra, takže se občas můžeme setkat s označením A. myriostigma var. strongylogonum, což znamená „širokožeberné“. Toto označení také není správné, protože pravá var. strongylogonum musí kromě zakulacení žeber splňovat ještě další podmínky, a těmi jsou velkokvětost a dvě řady okvětních lístků, budících dojem plnokvětosti. A samozřejmě také samostatný areál výskytu. Typické A. myriostigma var. strongylogonum se taktéž vyskytuje v San Luis Potosí, především v okolí Guadalcázaru západně od laguny u Las Tablas, ale k jejich vzájemnému sprašování s typickými myriostigmami nedochází.

PT 39 San Bartolo SLP 1 750Astrophytum myriostigma PT 39, San Bartolo, San Luis Potosí.

A. myriostigma var. myriostigma patří k myriostigmám se střední velikostí květu, šířky nejčastěji 4–5 cm. Barva květu je vždy čistě žlutá, bez červeného zbarvení jícnu, což je nejmarkantnější rozdíl oproti vzhledově podobnému, avšak nepříbuznému A. coahuilense. Setkání s kvetoucími rostlinami je méně obvyklým a nezapomenutelným zážitkem, především díky vůni jejich květů.

PT 39 San Bartolo SLP 4 750Astrophytum myriostigma PT 39, San Bartolo, San Luis Potosí. 

Velmi vzácně se u Las Tablas můžeme mezi hustě vločkovanými rostlinami také setkat s polonudálními exempláři (forma seminudum) a unikátem jsou rostliny zcela nudální, jen s několika vločkami na hranách žeber. Tyto jsou taktéž chybně označovány jako A. myriostigma var. nudum. V tomto případě se jedná jen o projev přirozené variability rostlin, rostoucích mezi normálně vločkovanými myriostigmami, a považovat je tak můžeme pouze za růstovou formu, tedy A. myriostigma f. nudum. Polonudální rostliny se mi před lety objevily ve výsevu semen ze sběrů PP 434. Zpočátku jsem k nim byl poněkud nedůvěřivý, protože ve sbírkách i na zveřejněných fotografiích se objevovaly pouze vločkované exempláře, jejichž vločkování bylo v mládí velmi husté a křídově bílé, ale opakované návštěvy nalezišť u Las Tablas mě naprosto uklidnily. Zajímavostí je také to, že velká část myriostigem na této lokalitě je označena hřebíčkem s různobarevnými korálky (zřejmě označení pro studování lokality mexickými botaniky).

Výjimečnou krásu těchto rostlin ocenili dokonce i místní obyvatelé, kteří si přímo na náměstíčku v Las Tablas, nedaleko nádraží známého příjezdem A. V. Friče, vybudovali skalku, kterou osadili několika vzrostlými exempláři A. myriostigma.

PT 522 jin Las Tablas 4 750Skalka na náměstí v Las Tablas.

K dalším známým místům výskytu typických A. myriostigma patří např. Presa de Guadalupe, El Encarnación, Ciudad del Maíz a pohoří táhnoucí se západním směrem podél MEX 80 a dále například La Pólvora, Buenavista, San Tiburcio, San Ignacio, San Isidro a dle Stevena Bracka se mají vyskytovat i v samotném okolí města San Luis Potosí (SB 126).

PT 442 El Encarnacin SLP 3 750Astrophytum myriostigma PT 442, El Encarnación, Sain Luis Potosí.

 

Tůma Pavel
Author: Tůma PavelWebsite: https://www.kaktuslbc.cz/Email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.972972972973 1 1 1 1 1 (37 hlasujících)

Komentáře   

+2 #1 Petr Z. 2020-02-18 11:21
Krásný článek o ještě krásnějších kytkách!!! Super, díky. Jen mi přijde škoda, že ta velká prastará Astrophyta jsou raritou i v našich sbírkách. Málo kdo to má. Spousta lidí se toho z různých důvodů zbavuje a všichni pořád začínáme od začátku a tak ty naše kytky, které mohou mít v přírodě stovky let mají u nás 40-50 a to už musí být, aby takhle stará byla!!!
Citovat
+1 #2 Václav 2020-02-22 11:00
Je to i moje srdeční záležitost, takže moc děkuji!
Citovat
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.