Translate
csenfrdeitrues

Seznam článků  

   

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Jak jste se mohli dočíst v minulém čísle internetových novin, Pavel Pavlíček se po dvaceti letech rozhodl věnovat svůj úvodník dalším klubům rozesetým po naší kaktusové obci. Volba pro první rok padla na náš Plzeňský klub a já jsem neprotestoval proti návrhu, abych se této rubriky ujal.

Nepůjde rozhodně o to, co se děje v mé sbírce, (i když tato prvotina tak skoro vypadá), ale rád bych, aby přátelé - členové klubu mi zasílali fotky ze svých sbírek, vztahujících se k danému měsíci, s nějakým průvodním, krátkým slovem. Případně některé sbírky navštívím a vezmu i fotoaparát. S tím už by se dalo pracovat. Co se událo v tom kterém měsíci v plzeňském klubu, už doplním dle svého vědomí.

Nejprve tedy co se neudálo. Nekonala se naše tradiční, červnová výstava v Plzni U zvonu. Je to smutná realita, ale covid 19 jinak nedal. Nekonala se v červnu ani naše klubová schůze.

image001 750Turbinicarpus roseiflorus

Pokud by se někomu zdálo podivné, jak turbiňáček kvete z báze rostliny jako nějaká rebucie, pak vězte, že se jedná pouze o prvokvět dětiček ze samovýsevu. No prostě moc často nepřesazuju.

image003 750Selenicereus grandiflorus.

Když vám v červnový večer vykvete královna noci a naplní skleník příjemnou, až omamnou vůní, kterou se marně snaží nalákat opylovače, nezbývá než litovat, že se momentálně o tuto radostnou událost nemáte s kým podělit. Tak aspoň fotíte. Před dvěma lety měla tahle kytka vykvést u mě poprvé. Pozval jsem na tuto událost pár kamarádů, ale květ se otevřel až příští noci.

image005 750Lobivia obrepanda

Tohle je také záležitost jedné noci - Lobivia obrepanda. Cestou do Santa Victoria jsme přejížděli brod ve výšce 2384 m. nad mořem. Tam rostla. Večer vykvete a ráno je po kráse.

image007 750Červnové setkání přátel ve Štěnovicích.

Že Plzeňáky covid jen tak nezlomí, dokládá tento snímek. Tradičně v červnu se pořádá "štěnovické grilování a pokoukání po kaktusech". Hostitelem je Honza Jíška. Na snímku vykukuje ze dveří. Za zmínku ovšem stojí i postava uprostřed, v modrém triku s emblémem plzeňského klubu. Tento pán je pokladníkem klubu a cítí se nejlépe v obleku, za horka minimálně v košili, ale vždy s kravatou. Triko vzal na sebe poprvé v životě až poté, co mu ho Honza Jíška, bez jeho vědomí, koupil.

Dovolte, bych každý měsíc závěrem úvodníku (skvělá formulace) citoval mistra pera i života Karla Čapka… co o nás napsal.

Karel Čapek

O PĚSTITELÍCH KAKTŮ

Nazývám-li je sektáři, není to proto, že s velikou náruživostí pěstují kaktusy; tento skutkový stav lze nazvat vášní, podivínstvím nebo mánií. Podstata sektářství není v tom, že se něco náruživě dělá, nýbrž v tom, že se v něco náruživě věří. Jsou kaktusáři, kteří věří v mramorový prášek, kdežto jiní věří v prášek cihlový a opět jiní v dřevěné uhlí.

Hezké léto – Jirka Vinař

 

Vinař Jiří
Author: Vinař JiříWebsite: http://www.kkplzen.eu/Email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Starý Plzenec


Pin It
4.6666666666667 1 1 1 1 1 (24 hlasujících)

Komentáře   

0 #1 Karel Pavlíček 2020-08-03 11:58
Jirko děkuji, hezké.
kp
Citovat
+1 #2 Martin 2020-08-04 06:56
Neměla by to být správně spíš Echinopsis obrepanda?
Citovat
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.