Translate
csenfrdeitrues

Seznam článků  

   

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Echinocereus triglochidiatus var. gonacanthus SB 753, Mc Kimley Co, NM

Rostlina, která mě překvapila barvou svého květu. U triglochidiátů člověk čeká tu ostře masově červenou barvu květů, ale tato barva má zajímavý odstín do tmavě růžové (obávám se, že v určování barev nejsem dost silný v kramflecích).

Přemýšlel jsem, jestli je to možné, jestli se někde nestala chyba, jestli se jedná opravdu o správné pojmenování rostliny.

E triglochidiatus v gonacanthus SB 753 Mc Kimley Co NM 750

Obrátil jsem se – kam jinam – na internet. A ejhle, našel jsem tohle jméno i s obrázkem na webu francouzské firmy – posuďte sami:

Echinocereus triglochidiatus vgonacanthus SB 753Echinocereus triglochidiatus vgonacanthus SB 753 (Zdroj)

Také u rostliny na obrázku nenajdeme onen typický, triglo tvrdě červený květ, i tady je to ona barva do růžova. Rozhodně to není ta zářivě červená. Věřím, že v našich sbírkách se najde více takto kvetoucích rostlin pocházejících z okresu Mc Kimle, Co v Novém Mexiku. Pokud se najde vlastník takové kytičky, budu rád za obrázek. Možná, že si potvrdím, že se nejedná jen o nějakou odchylku nebo dokonce omyl.

Podívejme se ještě na jeden obrázek. To je kytička z mých sběrů, identifikovaná jako Echinocereus coccineus arizonicus PP 98, Huricane, AZ. I tady je ta „triglo červeň“ trochu posunutá, tentokrát do oranžova.

Echinocereus coccineus arizonicus PP 98 Huricane AZ 1 750

Na několik sbírkových echinocereusů mi sedla černá hniloba. Když u nás bylo počasí jako v prádelně, dusno a vlhko, čekal jsem, že se ta potvora objeví, a taky ano. Pouští se jen do těch měkkomasých, často kytku zničí, ale někdy jenom zohyzdí. To se rostlina ubrání, šíření hniloby se zastaví.

Napadený Echinocereus triglochidiatus var. inermisNapadený Echinocereus triglochidiatus v. inermis.

Dříve se tato nemoc neobjevovala, usuzovalo se, že na ni platí síra obsažená v kyselých deštích. Taky se tvrdilo, že se dnes na okolních zahradách používá mnohem méně chemie. Kde je pravda, to vědí odborníci a třeba některý z nich napíše přesnější informaci v diskuzi dole pod článkem.

 

Pavlíček Pavel
Author: Pavlíček PavelWebsite: www.cact.czEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.1538461538462 1 1 1 1 1 (13 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.