Translate
csenfrdeitrues

Seznam článků  

   

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Jan Pechánek (28. 7. 1918 – 9. 2. 1988)

Jeho působení v Astrophytu se datuje v rozmezí padesátých až osmdesátých let. Byl důstojníkem a zřejmě se to i podepsalo na jeho vystupování.

Bylo opravdu vojensky rázné, což se projevovalo jak na jeho projevech v brněnském výboru, tak i na schůzích. Krátký čas dělal brněnského předsedu, já si ho pamatuji jako místopředsedu. Bylo to zajímavé spojení, bohémský předseda J. Moučka a vojensky rázný místopředseda J. Pechánek. Jeho nejoblíbenějšími kaktusy byly kaktusy rodu Echinofossulocactus (nejdříve Echinofossulocactus, později Stenocactus,nyní opět Echinofossulocactus). Ale také rod Thelocactus patřil mezi jeho oblíbené kaktusy. Vybudoval velikou sbírku, ve které bylo také mnoho rostlin z Mexika od firmy Schmoll. Na základě své sbírky, ze studia mnoha literárních pramenů a z poznatků získaných od zahraničních kaktusářů, kteří mohli jezdit na stanoviště rostlin a předávat mu poznatky, sepsal v roce 1984 knihu „Rod Echinofossulocactus Lawrence“.

Patřil také do skupiny brněnských kaktusářů, kteří se pravidelně scházeli ve středu u Z. Fleischera. Obdivovaly se tam kaktusy ve sbírce, roubovalo se a pochopitelně nechybělo ani jídlo či nějaké pití. V tomto kruhu se slavily také některé zvláštní okolnosti, např. slunovrat. Významnou roli při něm hrál právě J. Pechánek, který vždycky navařil „ukrajinský boršč“, který převážel v kbelíku hromadným dopravním prostředkem. Kombinace kbelíku s namalovanými červenými pivoňkami a důstojnickou uniformou J. Pechánka byla pozoruhodná.

5 JPechnek 750Jan Pechánek

 

Stuchlík Stanislav
Author: Stuchlík StanislavEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Člen výboru Společnosti českých a slovenských pěstitelů kaktusů a sukulentů a redakční rady časopisu Kaktusy, předseda Notosekce a redaktor časopisu Minimus.

Adresa: Jílová 23, 639 00 Brno, Telefon: 776 495 498


Pin It
4.6153846153846 1 1 1 1 1 (13 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.