Translate
csenfrdeitrues

Seznam článků  

   

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

V dalším pokračování článků o nových unijních předpisech o „Nařízení EU o zdraví rostlin“ (první dvě pokračování již byla zveřejněna v číslech 1/2020 a 2/2020 časopisu Kaktusy) by bylo ideální již informovat čtenáře přesně a jasně o povinnostech, které z těchto předpisů vyplývají.

Po dlouhém dopisování s úřadem, Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským (UKZUZ), kterému přísluší ze zákona dozor, kontrola a výkon správních činností v těchto oblastech, však není téměř nic vyjasněno.

Sice jsem podobný průběh trošku očekával, výsledek získávání jasných odpovědí od úřadu „předčil“ mé čekávání. Na jasné žádosti o konkrétní informace na situace s odkazy na konkrétní ustanovení příslušných předpisů úřad většinou neodpověděl v zákonném termínu, nebo odpovídal obecnými frázemi. Ani stížnosti na neposkytnutí informací nevedly k nápravě. Jako poslední reakci na mé stížnosti mi napsal příslušný úředník UKZUZ mezi řádky: „Občane, trhni si nohou!“, no napsal to ale samozřejmě delikátněji, cituji: „Dotazy, byť jinými slovy ,věcně směřují stále k témuž, takže další reakci na ně považuji za bezpředmětnou“… a opět nic nevysvětlující obecná informace: „Postup ÚKZÚZ bude v souladu s ustanoveními uvedenými v Nařízení (EU) 2016/2031 a ve Správním řádu.“ A následně mi sám ředitel UKZUZ odpověděl, cituji: „…již zaslané informace, které dle našeho názoru plně odpovídaly podaným žádostem“ a: „Odpovědi na Vaše žádosti Vám sice byly zaslány až po lhůtě, nicméně žádosti byly vyřízeny z věcného hlediska správně.“ Takže sice základní ústavní zákon České republiky stanoví, že: „státní moc (tedy i úřady) slouží všem občanům“, ale zkušenosti mnohých z vás z jednání s úřady jsou spíše opačné, že: „občané slouží úřadům…“. Proč tomu tak je, je již na jinou debatu. A ještě je třeba si uvědomit, že i Ústava ČR a všechny právní předpisy jsou podřízeny i těm sebebizardnějším unijním předpisům! Takže jak dál bych se mohl domoci jasných informací od UKZUZ? Musel bych podat žalobu ke správnímu soudu, zaplatit soudní poplatek 3.000Kč a čekat v průměru 661 dní od podání žaloby do vydání rozsudku soudu 1. stupně. Soud může nařídit úřadu pod hrozbou exekuce povinnost podat požadované informace, úřad se může odvolat a další cca rok bych zase čekal… Samozřejmě nehodlám na tento způsob jednání úřadu přistoupit a pokračovat v tomto způsobu vymáhání informací. Nyní je v zájmu každého z vás, aby se zajímal u úřadu, jak má dodržet byrokratická únijní „nařízení o zdraví rostlin“. Pokud totiž chcete někomu prodat i jen jeden kaktus či jinou „rostlinu určenou k dalšímu pěstování“ (což je v podstatě vše kromě většiny semen) prostřednictvím „smlouvy uzavřené na dálku“ (úřad odmítá odpovědět, co se vše pod tímto pojmem rozumí), hrozí vám pokuta do 20 000Kč. Právnickým osobám a podnikajícím fyzickým osobám, pokud dodávají prostřednictvím „smluv uzavřených na dálku“, nebo prodávají dalším podnikatelům, pak hrozí při nedodržení řady povinností pokuta až 2 000 000Kč. Na to zvláště upozorňuji kaktusářské spolky, pokud nabízejí výpěstky svých členů prostřednictvím webových stránek, že také podléhají řadě povinností pod touto sankcí! Na závěr tedy místo jasných informací nabízím alespoň své znalosti při řešení vašich praktických problémů spojených s registrací, složením e-learningového testu, žádostmi o informace či podáváním žádostí u UKZUZ o vydání „Plant passport“. A přeji vám jen lepší zkušenosti při jednání se všemi úřady!

10481Plant Passport (foto https://www.noviflora.com/site/en/blog/detail/2019/11/plant-passports)

 

Srníček Jaroslav
Author: Srníček JaroslavEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
2.5 1 1 1 1 1 (8 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.