Translate
csenfrdeitrues

Seznam článků  

   

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

La Barca, Zacatecas

La Barca je bezpochyby jednou z nejzajímavějších lokalit v Zacatecas. Zvláštností jsou téměř ostré přechody rozdílných biotopů, kde holé kamenité stráně přecházejí v poměrně hustý smíšený les.

Obr. 1: La Barca, Zacatecas

 

Každý biotop pak hostí jiné kaktusové druhy. Zatímco osluněné stráně zde vyhledává jeden z nejkrásnějších druhů rodu Echinofossulocactus a nádherné Agave, velké, mechem porostlé balvany ukryté v lesním porostu hostí zástupce rodů Mammillaria a Echinocereus.

 

Obr. 2: Echinofossulocactus polyacanthus n.n., MAK 363

 

Tím úžasným fosuláčem je stále nepopsaný Echinofossulocactus polyacanthus n.n. Toto byl první kaktus, který nás ohromil hned na začátku obrovské kamenité stráně. Všechny exempláře na lokalitě jsou krásně ploché s typickým otrněním pro tento druh, tři středové trny a bílé okrajové trny rozestřené kolem celé areoly.

 

Obr. 3: Echinofossulocactus polyacanthus n. n, MAK 363

 

Asi polovina rostlin byla v plném květu, nebylo zvláštností najít i sedm velkých květů na jednom exempláři.

 

Obr. 4: Echinofossulocactus polyacanthus n.n, MAK 363

 

Sem tam se v populaci objevil i extrémně krásně vytrněný jedinec.

 

Obr. 5: Pískovcové skály na temeni kopce.

 

Po průzkumu kamenitých strání jsme se vydali přes les na temeno kopce, kde z porostu vystupovaly pískovcové věže, ne nepodobné našim skalním městům v Českém ráji či Adršpachu.

 

Obr. 6: Agave aff. parryi

 

Než jsme vstoupili do lesního podrostu, narazili jsme na skupinu nádherných rostlin rodu Agave. Dle mého soudu zřejmě Agave parryi, ale mohu se mýlit, podobných druhů s nepatrnými rozdíly je vícero.

 

Obr. 7: Mammillaria densispina, MAK 486

 

Milé překvapení nás čekalo hned po pár metrech chůzí lesem, kde na obrovských, mechem porostlých balvanech vegetovaly skupiny krásných exemplářů Mammillaria densispina. I v téměř trvalém polostínu si stále udržovaly kulovitý tvar.

 

Obr. 8: Echinocereus aff. acifer

 

Dalším kaktusovým druhem využívajícím přátelské prostředí oblých balvanů byl Echinocereus aff. acifer. Pěkné trsy ale obývaly i odhalené skalní podloží mezi stromy.

 

 

Obr. 9 a 10: Echinofossulocactus polyacanthus n. n, MAK 363

 

Temeno zmíněného zalesněného kopce bylo mezi masívními věžemi poseto holými pískovcovými plotnami, které někde přecházely i do prudkých šikmin. K našemu úžasu zde prosperovala další kolonie nádherně vytrněných ‚polyacantusů‘. I zde většina exemplářů byla v plném květu a při fotografování člověk snadno ztratí přehled o čase.

 

Obr. 11: Echinofossulocactus polyacanthus n.n, MAK 363

 

Některé rostliny měly v pravdě skvostné otrnění, tento exemplář se rozhodl stáčet středové trny, což mu ještě přidalo na atraktivnosti.

 

Obr. 12: Echinofossulocactus polyacanthus n. n, MAK 363

 

Tento obrázek jen podtrhuje úžasnou atmosféru tohoto místa a nezměrnou krásu zdejších kaktů.

 

Krpata Martin
Author: Krpata MartinEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.8888888888889 1 1 1 1 1 (9 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.