Translate
csenfrdeitrues

Seznam článků  

   

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Dostal jsem od Michala Rece krásný obrázek, jen tak, bez textu. Přišlo mi škoda, jen tak, bez ničeho, zařadit obrázek do rubriky foto měsíce.

Na obrázku vidíme Mammillaria stampferi, krásnou kytičku, která je navíc bezpečně mrazuvzdorná.

Když jsem chtěl připsat text, vzpomněl jsem si, že už jsem něco o ní četl. A opravdu, je tu tak hezké čtení od pana Štembery z Poříčan, že je zbytečné cokoliv dodat. Díky jeho laskavosti vám můžeme jeho povídání zprostředkovat:

Mammillaria stampferi Repp.
Mammillaria longiflora (Br. et R.) Berger f. stampferi (Repp.) Hunt


Z hor Duranga do Čech.

Tato rostlina, kterou pan Reppenhagen popsal na počest svého krajana lesníka Josefa Stampfera, jenž rostliny objevil v roce 1976 v horských lesích v Durangu (u El Salto) ve výšce kolem 2600 m, a kterou sbíral i sám Reppenhagen (Repp. 1358), ale i Lau (L 1250), mě zaujala hned, jak jsem se o ní dočetl v Aztekii 83, 6, 2, 31, 1983 v informativním článku Rudolfa Dufka. V té době jsem se už lehce začal zajímat o rostliny snášející chladné až velmi chladné zimování a u této malé rostlinky byly povzbudivé údaje o průběhu počasí v její domovině. Objednal jsem si porci semínek z nabídky G. Köhrese, a protože jsem v té době vyséval ještě velmi pečlivě a podle tehdy uznávaných pravidel, a navíc ve velice módním „inkubátoru“, semenáčků bylo poměrně dost. A co bylo největším překvapením – na jaře 1985 už ty největší semenáčky vykvetly při velikosti pod 10 mm! Sice všechny jen jedním květem, ale i tak se asi vysílily, že již nestačily doplnit zásoby vody a živin a za svůj heroický výkon bohužel sklidily jen výlet na kompost.


Zbylých šest rostlin mám dodnes, a nestačil jsem je utrápit ani střídmou zálivkou, ani zimováním v netopené části skleníku a každý rok se pravidelně jako první hlásí o místo na slunci a kvetou vždy velmi bohatě. Občas jsem je i sprášil a vysel, a tak mám ještě další záložní misku pro případ, že by to tyto, dnes již téměř třicetileté, omrzelo. 

 

02 Mrazuvzdorka

03 Mrazuvzdorka

Miska s původními semenáči, na poslední fotografii oněch sedm poupat z jedné axily

 

Letos opět nasadily už někdy po začátku roku a přestály i návrat zimy, kdy jsem si myslel, že to poupata neustojí. Naopak. Zdá se mi, že je další velmi chladné počasí v únoru a březnu donutilo k ještě větší násadě, než na jakou jsem si už za ta léta zvykl, a rostliny byly doslova obsypány poupaty v horní třetině těla. Ty původní rostliny jsou velké asi 45 až 60 mm a trochu plošší. Fotografie jsou asi přesvědčivější než slova. A letos jsem na několika rostlinách (přesněji dvou) objevil, že jim z některých axil vyrůstá současně více než jen jedno poupě. Tak si držím palce, aby nedošlo k nějaké zradě a počet poupat se buď nezredukoval, nebo aby se náhodou nestalo, že to bude pro rostliny to poslední, čeho ve svém životě dosáhnou…
Jedna z nich, ta se sedmi poupaty, vykvetla a měl jsem to štěstí, že jsem tu krásu stihnul zdokumentovat:

 

04 Mrazuvzdorka

Prostřední poupě přece jen ještě odolává pokušení a zarputile nekvete...

 

Jiří Štembera (https://www.kaktusy-etc.cz/), úvod Pavel Pavlíček a první fotka Michal Rec

PS. Podrobnější čtení o této výjimečné rostlině hledejte v Atlasu kaktusů, viz: https://www.cact.cz/galerie_test/detail.php?id=595

Pavlíček Pavel
Author: Pavlíček PavelWebsite: www.cact.czEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
5 1 1 1 1 1 (10 hlasujících)

Komentáře   

0 #1 Jaroslav Kutiš 2021-03-15 22:42
Pavle, ta je opravdu luxusní.Hned se o ní přihlásím -))
Citovat
+1 #2 Milan Kovář 2021-03-17 10:30
Ahoj
pokusím se o radu amatéra- kakt. pozorovatele. Tyhle kytky mám řadu let, mrazuvzdornost jsem nezkoušel. Rostliny zimuji na světle, teplota klesá v noci k nule a svítí-li slunce, atakuje i 35 stupňů. Podle mě se dělá chyba v zálivce, zalévám v březnu 1x, pak kvetou, po odkvětu by se mamče měly nechat aspoň měsíc "vydýchat" nasucho a zalít klidně až v červnu. Také nedoporučuji pěstování ve velkých květináčích, "malé Mexiko" velký květináč nezvládne kořenovým systémem. Na použitém substrátu nezáleží. Světlo celou zimu má pozitivní vliv na kondici a kvetení mammillárií, třebaže některé kakt. cerebtity tvrdí opak. C.
Citovat
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.