Translate
csenfrdeitrues

Seznam článků  

   

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Tenhle poslední zimní měsíc nás tak trochu potrápil. Po relativně teplém období se dostavila zima v plné parádě. Teploměr ukazoval často ranní teploty až kolem –16 °C a teplota zůstávala pod bodem mrazu celodenně. Napadlo nám tady i docela dost sněhu. Ve sklenících bylo nutno pořádně přitopit a kdo nemá skleník napojen na obytnou část domu, musel si cestičku ke svým rostlinám ve sněhu proházet.

Dým stoupající z komína na mně vždycky působí takovým uklidňujícím dojmem. Topím elektrikou, ale v mrazech rád dřevem přitopím.

 

Přimrzlé květináče s opunciemi se zdály poněkud v ohrožení případným pádem rampouchů. Naštěstí k tomu nedošlo.

Zimní měsíce využívají plzeňští kaktusáři k výsevům. V provozu jsou nejrůznější výsevní aparáty, Poslední dobou i s ledkovým osvětlením. V tom mém se celkem dobře daří nejenom výsevům, ale i naroubovaným semenáčkům z lednového výsevu. Pod ledkami také zkouším nějaké sukulentní rostliny, ale to spíš jen abych využil místo.

 

Dokladem toho, že lze vysévat v zimě i bez umělého osvětlení, jsou následující snímky.

Takhle to vyřešil Jirka Musil. Pod zářivky se mu to prostě už nevešlo.

 

No a takhle to vyskládal Honza Poustka. A to prosím letos prý vysévat nechtěl.

Koncem měsíce se výrazně oteplilo, vykouklo sluníčko a během pár dní to vypadalo jako na jaře. A jak vidno, nejenom přímo v Plzni, ale i v Žatci. I tam totiž máme našeho člena, a to Jirku Vondráčka. Pěstuje zimovzdorné, a jak se zdá, sezóna už mu začala. V jeho velkoryse pojatých pařeništích už se mu semenáčky tísní.

U té hromady písku prý letos vzniknou další pařeniště. A jak Jirku znám, nebudou poslední.

 

Napřed je třeba „semenáčky“ vyrýt.

 

Zkontrolovat kořeny.

 

Sadbovačem se udělají díry.

 

A je hotovo.

Nepochybuji o tom, že na podzim se budou opět tísnit. Až to bude možné, doporučuji Jirku v Žatci po dohodě navštívit. Byl jsem u něj dvakrát a jistě ne naposled.

Naše schůze v únoru opět probíhaly on-line. Ještě, že máme alespoň tuto možnost. Jsme rádi i za to, že můžeme sledovat přes počítač přednášky, kterých je poměrně dost. Alespoň tyto kontakty máme. Je vidět, že společnost žije a že nás jen tak něco nezlomí.

Letos v únoru měl proběhnout náš Kaktusářský bál. Myslím, že jsme jediný spolek v republice, který takovou akci pořádá. Měl být letos tuším 35.

Bohužel... dlouholetá tradice byla ze známých důvodů přerušena. Tak snad jen zavzpomínám nad několika obrázky na bál minulý.

Snímek z přípravy bálu, kdy se tímto způsobem míchají obálky s lístky do tomboly.

Zvláštností našeho bálu je tombola, ve které každý zakoupený lístek vyhrává. Cen je proto velké množství, ale pokud vím, tak automobil ani zahraniční zájezd zatím nikdo u nás nevyhrál. Snad to bude tím, že doposud nikdo tuto cenu do tomboly nevěnoval. Mnoho cen totiž pochází právě z darů našich členů. A pohříchu to bývají právě kaktusy.

Výzdobu včetně tomboly je třeba připravit už v dopoledních hodinách.

 

Vchod střeží vždy dobře zásobený Vašek Pitr

 

Milan Kůrka s manželkou před vstupem do sálu.

 

A tady už to prostě jede. Hudba hraje a všichni se baví.

 

Bál končí, Luboš Kanca, alias Laabus si odnáší výhru. Není ten úsměv Jany Černé malinko škodolibý?

Věřím, že budou další bály, že se opět budeme bavit všichni vespolek a dělit se o radosti i starosti, které přináší život kolem kaktusů a spolkový život vůbec.

Zatím se opatrujme.

A co o kaktusech soudí spisovatel?

 

Můžete je milovat, aniž byste se jich neslušně dotýkali, líbali je nebo tiskli k ňadrům; nestojí o žádné důvěrnosti a jiné takové frivolity; jsou tvrdé jako kámen, ozbrojené až po zuby, odhodlané nedat se; jdi dál, bílá tváři, nebo začnu střílet.

 

Karel Čapek  -  O pěstitelích kaktů    


Vinař Jiří
Author: Vinař JiříWebsite: http://www.kkplzen.eu/Email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Starý Plzenec


Pin It
4.8095238095238 1 1 1 1 1 (21 hlasujících)

Komentáře   

0 #1 skodlivec 2021-03-25 07:03
Super ohlédnutí !
Skodlivec
Citovat
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.