Translate
csenfrdeitrues

Seznam článků  

   

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Anacampseros lavbleckiana (G. Will.) Dreher 2015

Podivné jméno této bývalé avonie vzniklo na počest lidí, kteří ji objevili. G. Williamson rostlinu pojmenoval podle svých spolucestovatelů: J. Lavranose a Mary Bleck, kurátorky sbírky rostlin rodu Anacampseros v Botanické zahradě v Johanesburgu (A. LAV-BLECKiana).

Objev se podařil východně od městečka Kuruman v blízkosti východní hranice provincie Severní Kapsko, kde rostliny rostou ve škvírách vápencových ploten.

Rostlina má jen ztloustlé kořeny, několik zhruba půl centimetru širokých nevětvených stonků, které zcela pokrývají bílé šupiny větší než listy. Květy mají narůžovělou barvu, docela velká semena (cca 1 mm) pokrývají ježaté, bílé výrůstky.

Tento anakampseros má dva poddruhy: subtilnější základní A. lavbleckiana a A. lavbleckiana ssp. magniora (= větší), která je robustnější, má v axilách vlasy a jednotlivé stonky se mohou větvit.

Poznávací znaky:

ssp. lavbleckiana

Kořeny: ztloustlé

Stonky: průměr cca 0,5 cm, krátké, nevětvené

Šupiny: vetší než listy, bílé

Květ: narůžovělý

Semena: velká (1 mm), s bílými ježatými výrůstky

ssp. magniora-rozdíl proti ssp. lavbleckiana

Stonky: delší, větvené

 

Anacampseros lavbleckiana

 

Anacampseros lavbleckiana ssp. magniora

 

Semeno Anacampseros lavbleckiana

 

Anacampseros mallei G. Williamson 1995

S A. mallei mám spojenou jednu historku z minulosti. Už je to dávno, co jsem získala anakampseros-avonii ještě ze starých sběrů P. Pavelky seniora. Měl na jmenovce A. mallei, Nieu Bethesda (lokalita v Západním Kapsku v oblasti severně od Graaff Reinet). O této rostlině se kdysi dozvěděl Hagen Dreher a ujistil mě, že to podle lokality nemůže být druh A. mallei, i když její habitus by celkem odpovídal. Já tehdy příliš nevěděla, která bije a jen přestala toto jméno v souvislosti s onou rostlinou používat. Byla to dál pro mě jen taková subtilnější a větvenější A. ustulata.

Pravá A. mallei totiž pochází z úplně jiných končin Jihoafrické republiky-oblasti Harrasberge západně od Steinkopf v provincii Severní Kapsko. Vypadá skutečně jako světlejší A. ustulata, tenčí stonky se zdatně větví, jen šupiny jsou vatovitě bílé s hnědými tečkami u vrcholů stonků. Květy by měly být zelenavě žluté, semena neznám.

Poznávací znaky:

Kořeny: ztloustlé

Stonky: průměr cca 0,5 cm, silně větvené

Šupiny: vatovitě bílé, špičky mírně odstávající, u vrcholů větví hnědé tečky u špiček

Květ: zelenavě žlutý

 

Anacampseros mallei

 

Matulová Radmila
Author: Matulová RadmilaEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4 1 1 1 1 1 (8 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.