Translate
csenfrdeitrues

Seznam článků  

   

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Své kaktusy jsem měl v “pařníku” metr a půl na tři metry. Zanedlouho přibyl druhý, už větší, a pak další.

Před pár lety jsem se rozhodl postavit skleník. Měl jsem pro své rozhodnutí hned několik důvodů.

Hlavně už se mně nechtělo každé jaro a podzim sbírku stěhovat ze sklepa a do sklepa. Proto skleník vytápěný.

Také jsem se chtěl kaktusy kochat i v zimě, proto skleník s vchodem přímo z domu. Miluji každodenní rituálek, kdy si po probuzení uvařím čaj a pěkně v pantoflích do skleníku. Bez ohledu na to, zda venku svítí slunce, prší nebo chumelí.

Dnes je skleník hotový a já se s vámi můžu podělit o své zkušenosti, jaké vidím výhody i nevýhody.

 

 MG 6183
 Vytápěný skleník o rozměrech 6x6 metrů.

 

Začnu s nevýhodami. Hlavní nevýhodou, kterou ale trpí každý skleník, alespoň pokud vím, je ta, že je malý. Už teď, pár let po dokončení, je plný a já bojuji s místem. S tím se ale tak nějak musí počítat. Kdybych ho postavil o dva metry delší, byl bych na tom dnes stejně. Jen bych se asi méně rozmýšlel, které kaktusy pořídit, možná bych více vyséval... Druhou nevýhodou je nasměrování ke slunci. Dispozice domu a zahrady mně neumožnila nasměrovat skleník k jihu ale na jihovýchod. To bohužel znamená že není ve slunečném osvitu celý den. Od nějakých pěti hodin odpoledne už se dostává do stínu. Sice to se sluncem není až tak špatné, ale ideální to není.

Další nevýhodou je makrolonová střecha. Makrolon (polykarbonát) je jak jistě víte nejběžnějším materiálem na zastřešení nových skleníků. Makrolon ale nepropouští UV záření a to kaktusy potřebují. Také světelná propustnost je nižší než např. u skla. Ideálním materiálem dneška proto spatřuji v materiálu Plexiglas. Jiří Musil z něho má celý skleník a píše: "Plexiglas má propustnost světla 91 procent, nemění vlastnosti, nestárne, propouští UV záření a má povrchovou úpravu proti tvorbě kapek". Podle mých zběžných propočtů je ale o dvě třetiny dražší než makrolon s podobnými tepelnými vlastnostmi. A kdo jste byl u Jirky ve skleníku víte, že kytky má parádní.

 

20201102 152711

Skleník Jirky Musila z Plexiglasu.

A teď k výhodám. Jak jsem už napsal, je vytápěný a "přilepený k domu".  Ze sklepního okénka v kotelně se staly dveře a kotel, i když plynový, nějaké teplo navíc vydá. Termostatické hlavice čtyř radiátorů jsou nastaveny tak, aby se otevřely, když teplota klesá pod osm stupňů celsia. Při pootevřených dveřích do kotelny a při zimách, jaké poslední roky jsou, se otvírají spíše výjimečně. Skleník je částečně zapuštěný pod zem, což zvyšuje jeho tepelnou izolaci.  Boky skleníku jsou ze ztraceného bednění vylity betonem a zevnitř zateplené 10 cm polystyrenem. Dveře i horní boky jsou vyrobeny z termoizolačního dvojskla a střecha z 16 mm makrolonu. Myslím, že protopím minimálně.

A když přijdou první jarně slunečné dny, pomalu začínám s "vyletňováním". Tady se dostávám k mojí chloubě. Největší výhodu u mého skleníku totiž vidím v odsouvacích bocích. Během jedné minuty je z perfektně izolovaného skleníku ideální prostor pro pěstování kaktusů. Spousta čerstvého vzduchu, to je to, co kaktusy potřebují. V noci ještě teploty klesají k nule a stává se, že je ještě i pár dní za sebou notně chladných. To ale vůbec není problém. Během minuty je opět zazimováno. Ti, co mají sbírku ve sklepě, musí čekat na stabilnější počasí. To už mám za sebou jednu nebo dvě zálivky.

 

 MG 6210

Posuvný systém od firmy Rovex.

 

 MG 6207
Přeměna “zimoviště” na vyletněné pěstební zařízení je opravdu hračka na jednu minutu.

    

V době, kdy se teploty vyšplhají stabilně nad nulu, vysadím ze štítu dvě menší desky makrolonu. Tím zajistím, aby se horký vzduch nehromadil pod střechou a větrání bylo ještě efektivnější.

 

 MG 6199

Snadno odnimatelné desky makrolonu ve štítu.

 


Středový záhon. Působí velmi dekorativním dojmem. Vysazené rostliny přirůstají viditelně rychleji než ty v květináčcích. Má samozřejmě i své nevýhody. Tou hlavní je prostor. Na plochu středového záhonu by se vešlo už třikrát víc rostlin v běžných pěstebních nádobách. Je to něco za něco.

Také pozor na plevele. Ty se z bází např. Echinocactus grusonii odstraňují jen velmi těžko. Mám s tím své neblahé zkušenosti. Rozmnožila se mi jakási drobnolistá tlustice. Ta se při pokusu o její odstranění rozpadala na desítky dalších rychle zakořeňujících rostlin. Tady nezbylo než vyjmutí hluboko zakořeněných kaktusů, důsledné odstranění i těch nejmenších částí nezvaných rostlin a zpětná instalace.

 MG 6182

Středový "záhon" s volnou výsadbou.

Dotazy rád zodpovím na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo telefonu 603 479 679.

Ať se daří vašim rostlinám i Vám.

Karel Pavlíček

 

Pavlíček Karel
Author: Pavlíček KarelEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Předseda spolku pěstitelů kaktusů a sukulentů Chrudim.

Tel: 603479679


Pin It
4.9310344827586 1 1 1 1 1 (29 hlasujících)

Komentáře   

0 #1 Zdenda 2021-03-15 22:40
Karle, máš ta okna díky zapuštění do země strašně nízko. Nelezou ti tam slimáci? A co kočky?
Citovat
-1 #2 Tibor 2021-03-16 07:56
Ten flexiglas je oficialne obchodne meno? Snazil som sa googlit ze kde sa da kupit (napr. 1x1 m) ale nie velmi uspesne, samozrejme kopa odkazov ale nic uspokojive.
Citovat
0 #3 Jirka 2021-03-16 11:58
Cituji Tibor:
Ten flexiglas je oficialne obchodne meno? Snazil som sa googlit ze kde sa da kupit (napr. 1x1 m) ale nie velmi uspesne, samozrejme kopa odkazov ale nic uspokojive.


Plexiglas je oficiální název. V CZ lze koupit pouze u jediné firmy - Zenit
eshop.zenit.cz/komurkove-plexisklo/#

JM
Citovat
0 #4 Tibor 2021-03-16 12:08
aha, tak to vysvetluje to moje neuspesne googlovanie. Vdaka
Citovat
0 #5 Petr Z. 2021-03-16 13:45
Pěkný článek. Tak snad jen jediný dotaz. Je možné Vás někdy navštívit a skleník si prohlédnout?
Citovat
0 #6 Snopka Mário 2021-03-22 18:45
Cituji Tibor:
Ten flexiglas je oficialne obchodne meno? Snazil som sa googlit ze kde sa da kupit (napr. 1x1 m) ale nie velmi uspesne, samozrejme kopa odkazov ale nic uspokojive.


Na Slovesnku to musíš hľadať pod názvom komôrkové plexisklo. Predáva to dosť firiem. Ale je to riadne drahé.
Citovat
0 #7 Pavlíček Karel 2021-03-29 18:19
kpCituji Zdenda:
Karle, máš ta okna díky zapuštění do země strašně nízko. Nelezou ti tam slimáci? A co kočky?


Zdendo, nelezou. Jen občas manželka. Na kočku jsem párkrát zařval a skleníku se vyhýbá. Na manželku si to nedovolím ....., ale co se otřela o starý Thelocactus rinconensis od Plan de Ayala a ten jí spadnul na nohu, tak už i ona jen zřídka.
kp
Návštěva možná kdykoli 603 479 679.
Citovat
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.