Translate
csenfrdeitrues

Seznam článků  

   

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Před La Boquilla, San Luis Potosí

 1 750Obr.1. Lokalita La Boquilla se nachází na severu státu San Luis Potosí, kousek za Cedral, u silnice Mex 62. Dá se říci, že je to kopec pár set metrů od silnice tvarově podobný našemu Řípu, stojící osamoceně na rozlehlé planině.

2 750Obr.2. Na této lokalitě se nachází jeden z nejkrásnějších zástupců rodu, Echinofossulocactus lloydii, dříve vedený pod označením erectocentrus. Populace nebyla příliš početná, pozorovali jsme asi 30 až 40 jedinců.

3 7500br. 3. Echinofossulocactus lloydii MAK 211. Zvláštní zjištění bylo, že rostliny se vyskytovaly téměř výhradně na temeni kopce, méně již na svazích. Rostliny nekvetly, což se v době naší návštěvy, 1. listopadu, ani nedalo očekávat.

4 750Obr. 4. Echinofossulocactus lloydii MAK 211. Největší rostliny dosahovaly maximální šírky 10 centimetrů a v populaci byly zastoupeni jak jedinci s plochými středovými trny, tak i tenkými jako exemplář na snímku.

5 750Obr. 5. Pozorovali jsme také množství uschlých jedinců, zvlášť pak semenáčků.

6 750Obr. 6. Typické stanoviště tohoto druhu na temeni kopce - kamenité, silně minerální.

7 750Obr. 7. Některé rostliny měly vskutku skvostné otrnění jako tento exemplář na exponovaném místě.

8 750Obr. 8. Echinofossulocactus  lloydii PP 888, Cedral, SLP. Populace u La Boquilla byla také zajímavá svou ustáleností v otrnění, když byly pozorovány výhradně 3 středové trny, a to i na velkých, dospělých rostlinách. To se nedá říci o  rostlinách z nedalekých lokalit, kde se u některých exemplářů mohou vyskytovat zdvojené středové trny a dokonce i centrální tak jako u jedince na snímku.

9 750Obr. 9. Glandulicacatus uncinatus MAK 206. Doprovodná kaktusová vegetace byla složená dále z těchto druhů: Echinocactus platyacanthus, Ferocactus steinesii, Mammillaria formosa a pottsii, Thelocactus bicolor, Neolloydia aff. conoidea a Echinocereus enneacanthus.

10 750Obr.10. Neolloydia aff.conoidea MAK 208. Krásné rostliny na této lokalitě se poněkud liší od typických konoideí, hodně se podobaly těm z Rayones.

 

Krpata Martin
Author: Krpata MartinEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.5 1 1 1 1 1 (10 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.