Translate
csenfrdeitrues

Seznam článků  

   

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Josef Moučka
(27. 7. 1926 – 17. 4. 2007)

Pro své vlastnosti byl nepřehlédnutelnou osobou. Jeho svérázný, mírně ironický až černý humor ho nikdy neopouštěl. Historek spojených s jeho jménem koluje celá řada.

Svůj život si organizoval podle svých názorů, i když někdy to mohlo působit kontraproduktivně. Byl jsem u něho na návštěvě, když už byl nemocen a dostali jsme se v hovoru na léky: „Doktoři mi předepisují všechno možné, no, leží to někde v předsíni.“ Byl silný kuřák, kouřit nepřestal ani přes zákaz doktorů v době své nemoci.

Povoláním byl hudebník, hrál na violoncello v brněnském symfonickém orchestru. Zde se seznámil s manžely Pohankovými, kteří byli oba kaktusáři a díky nim začal pěstovat kaktusy. Nakonec u něho převládly mamilárie, stal se jejich opravdovým znalcem. Jiným důležitým mezníkem byl kontakt se Z. Fleischerem, přes kterého se dostal do styku s dalšími kaktusáři. Ovšem i Z. Fleischer těžil ze styku s J. Moučkou, protože v dobách hlubokého socialismu, kdy nemohl mít podnik kontakty se Západem, mu vozil semena od různých kaktusářských západních firem. Dík svým početným cestám do zahraničí měl možnost vidět nejrůznější zahraniční sbírky a seznámit se s mnoha kaktusáři. Hodně z nich se potom objevovalo v Brně na přednáškách.

Začátkem padesátých let vstoupil do Astrophyta, koncem padesátých let se stal jednatelem, předsedou byl tehdy B. Schütz. Spolupráce obou nebyla zrovna ideální, což platilo i pro pozdější Svaz českých kaktusářů, kde měli oba stejné funkce jako v Astrophytu. V roce 1973 se stal předsedou Astrophyta, s malou přetržkou vydržel ve funkci až do voleb nového výboru v únoru 1994.

V roce 2001 získal Josef Moučka Zlatého Alberta jako druhý v pořadí. K této příležitosti vyšla brožurka, mapující jeho život osobní i kaktusářský a jeho názory.

4 JMouka 750

 

Stuchlík Stanislav
Author: Stuchlík StanislavEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Člen výboru Společnosti českých a slovenských pěstitelů kaktusů a sukulentů a redakční rady časopisu Kaktusy, předseda Notosekce a redaktor časopisu Minimus.

Adresa: Jílová 23, 639 00 Brno, Telefon: 776 495 498


Pin It
4.6363636363636 1 1 1 1 1 (11 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.