Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Puerto Esino, San Luis Potosí

1 750Obr.1: Puerto Espino, San Luis Potosí.

Echinofossulocactus phyllacanthus patří k několika málo druhům v rodu, které se vyskytují na obrovském území středního Mexika, v tomto případě ve více než sedmi státech. Už tato skutečnost naznačuje, že se jedná o velmi variabilní druh, a to jak v počtu, barvě a délce trnů, tak i počtem žeber, velikostí těla a v neposlední řadě i květem. Ten je standardně žlutý, ale když pomineme možné křížení s jinými druhy na společných či blízkých stanovištích, může mít květ více odstínů žluté, s hnědými proužky na vnějších okvětních lístcích a jsou i populace se světle hnědými proužky na vnitřních lístcích květů. Navštívená lokalita byla menší skála o rozloze fotbalového hřiště, jejíž temeno zvolna přecházelo do roviny. Místní populace byla pozorována na úpatí skály a na temeni. Dá se však snadno předpokládat mnohem širší rozšíření tohoto krásného druhu v okolí.

2 750Obr.2. Echinofossulocactus phyllacanthus  MAK 354.

Musím s lehkou nadsázkou říci, že setkání s populací na této lokalitě pro mě bylo mírným šokem. Tak husté a široké střední trny jsem nikde u tohoto druhu neviděl. Téměř celá populace byla v perfektní kondici a většina rostlin po odkvětu.

3 7500br. 3. Echinofossulocactus phyllacanthus MAK 354.

Exempláře nemající celodenní sluneční osvit se nepyšní tak skvostným otrněním jako svatá trojice na předcházejícím snímku, ale i tak je to radost pohledět. Tento exemplář nám dokonce svými květy potvrdil příslušnost ke svému druhu. Trochu tím narušil vžitý poznatek, že tento druh začíná kvést v dubnu a pak ve více sériích až do podzimu.

4 750Obr. 4. Echinofossulocactus phyllacanthus  MAK 354.

Tento zřejmě skotem vykopnutý nešťastník na první pohled nejevil známky života. Opak byl pravdou, naštěstí mu jeden svazek kořenů zůstal v rodné mexické zemině.

5 750Obr. 5. Echinofossulocactus phyllacanthus MAK 354.

Na temenu skály také rostlo mnoho výstavních rostlin. Tento exemplář ke svému famóznímu otrnění přidal ještě plochý růst, i když dle vykopnutého druha víme, že víc, než polovina korpusu je umístěna pod povrchem štěrkovité půdy. Výhoda tohoto chování je zřejmá, udržet co nejvíc vodu. Tak jako dichroakantusy u Tuly, jež svá temena dokážou zatáhnout až těsně pod okraj svých šachtiček.

6 750Obr. 6. Echinofossulocactus phyllacanthus MAK 354.

Stejný exemplář jako na předchozím snímku, jen s přiblížením k patě rostliny, kde se tísní asi deset semenáčků různých velikostí, což svědčí o vitalitě místní populace. Na místě jsme pozorovali stovky semenáčků v různých velikostech.

7 750Obr. 7. Mammillaria aff. nana.

Ve spárách mezi kameny se občas objevily hlavičky miniaturní mamilárie, podle místa výskytu a jednoho až dvou středových červených trnů s háčkem to ukazuje na M. nana. Potvrdit by to mohly žluté květy, které jsme však neviděli.

8 750Obr. 8. Další doprovodná kaktusová vegetace na lokalitě.

Společnost tomuto úžasnému fosuláku dělají na lokalitě kromě již zmíněné Mammillaria aff. nana ještě Opuntia sp., Ferocactus hystrix, Cylindroopuntia sp. a Coryphantha potosiana.

 

Krpata Martin
Author: Krpata MartinEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.7333333333333 1 1 1 1 1 (15 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.