Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Anacampseros harveyi (J. van Thiel & Lavranos) Dreher

Další,relativně nedávno objevený druh (r. 2006), pochází z Namibie. V oblasti severně od Spitzkoppe (severní část Namibie) jej objevila skupina botaniků: J. Lavranos, J. van Thiel a T. Harvey a podle posledního z nich dostal druh své jméno.

A. harveyi je kaudexní druh, i když velikostí kaudexu nijak neoslňuje (průměr 2 cm), stonky mají průměr do 0,4 cm a délku cca 3 cm. Jako mladé stonky rostou vzpřímeně, později se ohýbají do stran. Stříbrné šupiny jsou zakončené krátkou špičkou a občas mají u konce náznak hnědého proužku. Květy jsou narůžovělé, semena podobná A. albissima (hnědá barva, bílé bradavičky), jen jsou o něco větší.

Podobně jako další namibijský druh A. dinteri je lepší v zimě vynechávat zálivku, jinak se musí počítat s občasnými ztrátami.

Poznávací znaky:

Kaudex o průměru 2 cm

Stonky: průměr 0,4 cm, délka 3 cm

Květy: narůžovělé

Semena: oříškově hnědá, bíle bradavičnatá (větší než podobná semena A. albissima)

Anacampseros harveyi 750Anacampseros harveyi

Semena Anacampseros harveyi 750

Anacampseros harveyi, semena.

 

Anacampseros herreana Poelln. 1930

Jedete vyprahlým Richtersveldem, kde rostliny většinu roku dostávají vláhu jen ve formě mlhy nebo velmi zřídkavých krátkých přeháněk. V duchu se ptáte, jak to ty kytky mohou vydržet. Jak jsme nedávno sami viděli, některé to skutečně nevydrží a ty, co mají tu smůlu a rostou na volných pláních a svazích, otočených k severu, balancují na hraně života a smrti.

Mezi zajímavé fígle, které řada rostlin využívá, je třeba růst pod nějakým keříkem, poskytujícím stín, nebo růst ve škvírách mezi různými kusy bílého křemene. Křemen má tu výhodu, že zůstává i na plném slunci celkem chladný a rostlinám tak ochlazuje místo, kde rostou. Sami jsme to kontrolovali dotekem, zatímco na tmavých kamenech nešlo udržet ruku, křemen byl skutečně chladnější.

Pod jedním podobným křemenem jsem si na rozpáleném svahu u cesty v centrální části Richtersveldu mohla prohlédnout jeden exemplář A. herreana. Jeho habitus byl nezaměnitelný: tenčí stonek, větvící se v různých místech a krátce ježaté šupiny, tak typické pro tento druh.

Jak to znám z kultury: květ je klasicky bílý, semena mají na povrchu různě dlouhé papírové výrůstky.

Ještě dodám, že druh dostal jméno na počest německého botanika, sběratele a kurátora botanické zahrady ve Stellenboschi A. G. J. Herre, který při svém působení v Jihoafrické republice popsal několik zdejších rostlin (Delosperma nakurense, Crassula fusca, Jensenobotrya lossowiana).

Poznávací znaky:

Kaudex nezřetelný, spíše ztloustlá báze stonku

Stonek: mírně větvený, průměr okolo 0,5 cm, délka do 10 cm

Šupiny: špičaté, mírně odstávající

Květ: bílý

Semena: větší, s různě dlouhými papírovými výrůstky

Anacampseros herreana 750Anacampseros herreana

Anacampseros herreana Richtersveld 750Anacampseros herreana v přírodě.

Semena Anacampseros herreana 750Anacampseros herreana, semena.

 

Matulová Radmila
Author: Matulová RadmilaEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
3.875 1 1 1 1 1 (8 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.