Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Tímto dalším příspěvkem navazuji na předchozí osvětu typů hybridních astrofyt a jejich jmen, vzniklých v minulosti  v kolébce těchto zajímavostí - v Japonsku. Tentokrát jde o typ „Ooibo“ (výslovnost v Japonsku - krátce IBO).

Znakem tohoto typu jsou husté, plstnaté areoly. Vyskytuje se napříč všemi druhy rodu Astrophytum, ovšem nejčastěji a nejefektněji u A. asterias.
Některé znaky těchto rostlin připomínají chlupaté zadečky velkých jedovatých pavouků, ale s rozdílem, že zde má člověk tendenci si je pohladit a pohrát si s nimi jako s plyšovou hračkou.
Typ je zastoupen u všech známých forem A. asterias, jak u klasických vločkovaných, tak i nudálních, jako je např. Kikko, Fukuryu a další.
Množení semeny při křížení obou rodičů s tímto znakem je poměrně úspěšné a v následných generacích je možné vždy několik hezkých rostlinek objevit. Nespěchejte však se selekcí, často se výjimečné vlastnosti projeví až po dvou, třech letech. Pravokořenný semenáč vykazuje znak Ooibo až ve velkosti 2-3 cm.
Při roubování drobných semenáčků se Ooibo vykresluje dříve. Opět je zřejmá podpora velké energie přicházející z podnože a tím i umocňování tohoto znaku.

01 750

02 750

03 750

Zde je hybrid, vzniklý křížením A. asterias a A. crassispinum Buffalo. Vytrnění je potlačeno, ovšem zůstává zřetelně ostřejší žebro a po matce znak Ooibo.

04 750

Z rostliny na fotografii se nedařilo po 2 roky, které uplynuly od dovozu z Thajska, získat semena. Typově je velice zdařilá a proto jsem se rozhodl pro pokus namnožit rostlinu rozroubováním segmentů žeber.
Nyní jsem ve fázi očekávání, až jednotlivé segmenty začnou většinou v místě styku s podnoží vytvářet nové hlavičky. O výsledek se s čtenáři našich novin rád podělím.

05 750

Závěrem je zde tato 17 cm široká kytka A. asterias v. nudum Ooibo Kikko Fukuryu, roubovaná na Hylocereus.

06 750

Tato neuvěřitelně krásná rostliny byla importovaná z Thajska asi před deseti lety jako malý,roubovaný semenáč.

 

Pavlica Roman
Author: Pavlica RomanWebsite: http://www.starastrophytum.comEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Břehová 659/10, Brno 61400


Pin It
4.0588235294118 1 1 1 1 1 (17 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.