Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

31. října 2019 zemřel pan Horst Kuenzler, člověk, který zasvětil svůj život kaktusům. Narodil se 14. dubna 1937 v Mannheimu v Německu, v rodině živnostníků. Jeho vyšší vzdělání končilo specializací na bankovnictví.

HK photo Jeff ThompsonHorst Kuenzler (foto Jeff Thompson)

Už ve svých dvanácti letech měl sbírku čítající 800 kusů. Jak sám říká, „byl jsem v raném věku uchopen kaktusovou horečkou". V té době se také připojil k místní kaktusové společnosti. Později, kdy měl vstoupit do bankovnictví, jeho neklidná povaha jej nutkala k poznávání světa, chtěl vidět zejména kaktusová stanoviště.

Fritz Hochstaetter photo of HK c2000Horst Kuenzler (foto Fritz Hochstaetter, cca r. 2000)

O dalších osudech pan Kuenzler poutavě vypráví ZDE, a já snad doplním jen to, že zřejmě jako první firma s kaktusovým programem doplňoval u svých polních čísel s akronymem HK přibližné údaje o lokalitách, což teprve po něm převzali další specialisté.

Kuenzler HorstHorst Kuenzler

Prodej kaktusových semen byl Horstem distribuován do více než 80 zemí, často i komerčním pěstitelům. V mnoha ohledech se Horst stal v USA tím, čím byl Alfred Lau v Mexiku, a jeho sběratelská čísla si sběratelé stále velmi cení.

Měl jsem tu čest vidět jeho kartotéku sběrů, mezi nimi i kartu dokumentující jeho sběr – Thelocactus flavus (viz jeho provizorní název longispinushttps://www.cact.cz/noviny/2006/02/flavus.htm

Kuenzler a PPHorst Kuenzler (2001)

Horst Kuenzler byl jedním z mála milovníků kaktusů, kteří dokázali prožít úspěšný život na základě svého vášnivého zájmu o rostliny a zanechali světu neocenitelný odkaz.

 

Reference a poděkování:

S použitím dat v článku v Echinocereenfreunde (autor Peter Berresford)
Roy Mottram za zdrojový materiál a fotografie v:
Kuenzler, H., Legendy zimních mrazuvzdorných kaktusů a sukulentů, Winter Hardy Cactus and Succulent Association (1): 14-15. 2001
Fritz Hochstatter pro fotografie v: Hochstatter, F.Yucca 1: 126, 2000
Hochstatter, F.Calochortus FT Pursh (Liliaceae) 1: 328-9. 2020

 

Pavlíček Pavel
Author: Pavlíček PavelWebsite: www.cact.czEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.8 1 1 1 1 1 (5 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.