Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Melocactus peruvianus lze nalézt opravdu snadno, jsou místa, kde jsou opravdu na husto. Svým barevným cefáliem upoutají už na dálku.

IMG 8928 750

Při cestách po Peru ho nelze minout, roste skoro po celém území, a to nejen v pobřežních teplých partiích, ale i mezi hřebeny And, například v oblasti Huarazu a Yungay.

IMG 8923 750

Na stanovištích je zpravidla hojný, samozřejmě má rád teplo, takže na hřebenech hor se nevyskytuje. Nasládlé plody většinou však dříve najde ptáček, pak už by byl foťák druhý.

IMG 8927 750

Terén je vždy velmi kamenitý a zpravidla suchý.

IMG 8922 750

Na severu se místy prolíná s M. bellavistensis, u některých populací je těžké je zařadit. Tam už je opravdu teplo a vlhký vzduch, toto prostředí lze ve sbírce dost obtížně napodobit.

IMG 8926 750

 

Šubert Luděk
Author: Šubert LuděkEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Turnov


Pin It
4.6 1 1 1 1 1 (5 hlasujících)

Komentáře   

0 #1 Mário Snopka 2020-04-20 08:45
Bol som na veľa lokalitách tohto kaktusu. môžem konštatovať, že niektoré lokality sú preplnené, ako Lumír povedal "je tam přemelokaktusováno". No boli lokality, kde sme našli len veľmi malé množstvo rastlín. Taktiež niektoré lokality sa od seba poriadne líšia, či rastom alebo otrnením, dokonca aj cephaliom. Písal som o tom aj v časopise kaktusy dosť obsiahli článok, v roku 2018 v čísle 2, na stranách 48 - 53. Môžem potvrdiť, že v globále ich tam je naozaj obrovské množstvo. Čo sa týka pestovania, sú to v podstate tropické rastliny. Takže sa dajú pestovať ako ostatné Melocactusy. I keď ja Melocactusy nepestujem, v zbierkach som ich videl dosť zastúpené. Akurát v zbierkach nevidno tú variabilitu. Dalo by sa povedať, že sa im v zbierkach darí a dalo by sa z nich spraviť akýsi komlet na niekoľkých metroch štvorcových ako samostatná zbierka.
Citovat
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.