Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

San Blas a Fiambalá

Po krátkej zastávke zastavíme pred jedenástou za dedinkou San Blas. Teplomer vonkajšej teploty v aute sa nevie dočkať a ukazuje už 34°C! Nadmorská výška niečo cez tisíc metrov. Nechce sa mi veriť, že v týchto rozpálených skalách môže niečo rásť.

2 IMG 6794 lokalita zhora 750Lokalita San Blas, miesto Gymnocalycium polycephalum

IMG 6781 750Gymnocalycium polycephalum vo viachlavom prevedení.

IMG 6798 Gymnocalycium polycephalum ASK11013 750Gymnocalycium polycephalum s poriadnym vytŕnením.

Jazyk sa začína lepiť na podnebie a ťažko sa odlepuje. Ani pár kvapiek vody nepridáva chuti do života. A to ešte slnko nepovedalo posledné slovo. Znova sa v duchu pýtam, teraz už hlasnejšie, ako tu tieto rastliny môžu prežiť? Filozofické hĺbanie preruší zvolanie na obdivovanie objavu Parodie sp., ktorá tu vypĺňa škáry v skalách, ktoré sa občas dostanú aj do tieňa.

IMG 6788 Parodia sp ASK11011 750Parodia sp. San Blas.

Druhov je tu na počudovanie dostatok. Okrem týchto dvoch - gymna a parodie - dva druhy tefrákov, Echinopsis leucantha a nejaký trichocereus alebo cleistocactus. K tomu "puya":

IMG 6776 T alex ASK11012 750Tephrocactus alexanderi, San Blas.

IMG 6791 Tephrocactus papyracanthus ASK11014 750Tephrocactus articulatus, San Blas.

Teplota prekročila štyridsiatku a dosiahla 43°C a my prekračujeme hranice Fiambaly. Klimatika v aute stíha.

IMG 6819 750Minuli sme mestoFiambalá, šplháme do hôr západne od mesta.

Z 1000 na 3140 m. Redší vzduch, že tu ani teplota toľko nevládze. Je tu znesiteľných 25°C.

IMG 6822 lokalita ASK1102 3140m 750Chaschuil, lokalita Puna bonnie, na kopčekoch vpravo.

Mali by rásť všade aj na týchto pláňach, ale sme radi, keď ich nájdeme na svahoch. Voda odplaví jemný podiel vrchnej vrstvy pôdy, ostane mozaika kamienkov, v ktorej pátrame po rastlinnom živote.

IMG 6826 Puna bonnie ASK11021 5 hlaviiek 750Puna bonnie, tri rastliny označené krúžkom.

Puny bonnie sa v tomto teréne ťažko hľadajú. Snažia sa splývať s okolím. Možno majú nejakých nepriateľov, ktorých sa boja. My chceme len fotiť. Tu sú označeném tri rastliny. Mám ale fotografie, kde som si myslel, že je jedna rastlina, pri zväčšení na monitore som potom objavil ďalšie. Dokonalá hra na schovávačku!

IMG 6846 Puna bonie Chaschuil 750Hlavičky nemajú tŕne, ale občas sa nájde aj nejaký plod.

IMG 6833 Pterocactus sp ASK11022 750Poteší aj Pterocactus sp. ASK1102.2 s vyparádenou načechranou hlavičkou je bonus navyše.

Žiaľ semená sú nezrelé. Nejakým omylom sa mi ale podarí nájsť jeden plod skrytý pod pieskom. 64 semien! U niektorých beztŕnnych malých rastlín tefrákov mám problém odlíšiť ich od pún. Tvarovo sú si veľmi podobné.

IMG 6850 Chaschuil 750V prípade nepriaznivého počasia je možné použiť tento záchranný systém.

Pri ceste späť spozorujeme Soehrensie  na príkrej stráni za potokom. Pre môj krásny plán na prebrodenie potoka a malý horolezecký výstup (určite nie ani 20 m) ostatok partie nemá žiadne pochopenie.

IMG 6857 750Soehrensia sp. na ceste späť do Fiambalá.

IMG 6859 Fiambal 750Complejo termal Fiambalá.

Termálne kúpele vo Fiambalá tvoria kaskádovite postavené bazény, do ktorých vteká horúca voda zhora a postupne sa prietokom do nižších ochladzuje. Toľko teória. Prax je však dnes iná. Vysoké teploty cez deň, prekračujúce  štyridsiatky, nedovolili vode, aby sa ochladila na znesiteľnú teplotu ani v najnižšom bazéne. Keď do toho ešte pár sto metrov nad hlavami poriadne zahrmí, je to povel stiahnuť sa do tábora. Nielen pre argentínske deťúrence, ktoré dovtedy nepočúvali svoje matere, ale aj pre nás. Kemp je po búrke bez elektriny, tak dnes batérie nedobíjame. Raňajšie kúpanie má už požadované parametre, dá sa príjemne kúpať aj v treťom bazéne odspodu. Oddnes berieme už len nocľahy s bazénom.

 

Škrovan Albert
Author: Škrovan AlbertEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.5 1 1 1 1 1 (12 hlasujících)

Komentáře   

0 #1 KAKTUSÁŘ PEPA 2021-01-13 18:16
Ahoj Alberte,nad bazény je restaurace,za ní obrovské balvany které v minulosti spadly a dokulily se k obydlí.Pěkný výhled do údolí, ještě lepší jídlo, co dodat. A po opuštění a po silnici směr Fiambala jsou nádherné Tephroc. fiambalensis od zlatě žlutých po negro černé otrnění, když se zadaří tak se semeny.A SMĚR Tatun a PAOLO BLANCO se otevře poušť, kde naši tatrováci pomáhali dle sdělení místních domorodců tahat zapadlé kamiony a ostatní účastníky. A to potěší slyšet. A za TATUN PŘENÁDHERNÉ tefráče v poušti. A pod obrovskou sochou Krista jak v Riu jsou asi nové tefráče.
Citovat
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.