Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Anacampseros gariepensis
(G.Will.) Snijman 2015 

A. gariepensis považuji za takový oříšek. Byl popsaný jako Avonia gariepensis v roce 2006, po nedávném velkém třesku v rámci rodu je dnes uváděn jako Anacampseros gariepensis. Patří mezi raritní druhy, z přírody je známo několik málo lokalit.

Jedna lokalita je u Orange River (historické jméno pro tuto řeku bylo Gariep River- odtud jméno druhu) na namibijské straně, zbytek dalších v podstatě naproti přes vodu na jihoafrické straně (vše v oblasti u Alexander Bay), přičemž jedna z nich už dnes asi neexistuje. V tomto případě v tom mají prsty těžaři, protože v oné lokalitě vznikl povrchový důl (oblast známá výskytem diamantů). Dalším problémem pro tyto miniaturní rostliny je kromě zmíněné důlní činnosti hladová zvěř, které anakapserosy obecně hodně chutnají.

A. gariepensis patří k robustnějším druhům, zhruba půlcentimetrové stonky mají asi 2,5 cm na výšku a nad kaudexíkem jich je několik. Šupiny jsou bílé, velké asi 3 mm. Květy mají lehce narůžovělou barvu. Semena oranžovohnědé barvy pokrývají řidší papírové výrůstky, což tento druh spolu s barvou květu odlišuje od dalších podobných druhů.

Pěstování není úplně bez problémů, pokud si A. gariepensis někde v zahraničí legálně seženete, snažte se o vytvoření záložního potomstva či alespoň semen, která rostlina bez cizí pomoci vytváří.

Poznávací znaky:

Kaudex o průměru 3 cm.

Stonky: Průměr do 0,5 cm, délka cca 2,2 cm.

Šupiny: Průměr 3 mm, bílé, překrývají listy.

Axily: Krátké vlasy.

Květy: Narůžovělé.

Semena: Oranžově hnědá, s řidšími papírovými výrůstky.

Anacampseros gariepensis 750

Semena Anacampseros gariepensis 750

Anacampseros grisea (G. Wiil.) Dreher

V roce 2009 se objevil popis nové variety druhu A. albissima, která by měla mít oproti základní varietě bez klasického kaudexu typicky obráceně kuželovitý kaudex a hnědé skvrnky na šupinách u vrcholu stonků. Tím má rostlina matnější odstín oproti A. albissima (grisea znamená šedá). Typová lokalita má být v oblasti městečka Platbakkies (Severní Kapsko, směr jihovýchod od Springboku). Dnes už je to uznaný druh. Semena jsou hodně podobná pro oba druhy, takže jsou drobnější, s drobnými bílými bradavičkami.

Jak jsem už psala u A. albissima, je klidně možné, že jsem A. grisea viděla v přírodě, protože rostliny vzhledu tohoto druhu s hnědými tečkami na některých šupinách u konců stonků jsem viděla u městečka Pofadder (Severní Kapsko, cca 170 km SSV od typové lokality). Bez kontroly přítomnosti kaudexu pod zemí si to však netroufnu s určitostí potvrdit.

Poznávací znaky:

Kaudex kónického tvaru, zužující se směrem dolů.

Stonky: Několik, průměr do 0,4 cm, délka cca 4 cm.

Šupiny: Bílé, některé u vrcholů stonků s hnědou tečkou.

Květy: Bílé.

Semena: Drobná, oříškově hnědá s bílými bradavičkami.

Anacampseros grisea 750

Semena Anacampseros grisea 750

 

Matulová Radmila
Author: Matulová RadmilaEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4 1 1 1 1 1 (4 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.