Translate
csenfrdeitrues

Seznam článků  

   

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Bella Vista del RIo, Querétaro

Třináctým příspěvkem tohoto seriálu je lokalita u Bella Vista del Rio v Querétaru, povětšinou velmi známá jako Vista Hermosa. Je to poměrně rozložitý vápencový kopec, pokrytý nízkými keři, který skýtá útočiště pro několik druhů kaktů.

A protože stěžejním tématem mého „občasníku“ je genus Echinofossulocactus, bude nás tu nejvíce zajímat jeden parádní druh tohoto rodu, a tím je Efc. lamellosus.

 
1

Obr.1: Kopec u Bella Vista del Rio, Querétaro.

 
2

Obr.2. Echinofossulocactus lamellosus, MAK 595.

 
3

Obr.3. Echinofossulocactus lamellosus, MAK 595.

 
4

Obr.4. Echinofossulocactus lamellosus, MAK 595.

 
5

Obr.5. Echinofossulocactus lamellosus, MAK 595.

 

Lokalitu jsme navštívili v posledním březnovém týdnu 2018 a nekvetlo tu prakticky nic. Škoda, zmíněný fosuláč má totiž velký, barevně variabilní květ. Jsou populace s červenými květy a existují i populace s květy růžovými s purpurovými středními proužky. Na lokalitě bylo pozorováno asi sto celkem uniformních rostlin, jak solitérních, tak i mnohohlavých. Vyskytovaly se jak na úpatí, tak i na temenu kopce. Solitérní exempláře byly na pohled v lepší kondici než mnohohlavé.

 
6

0br. 6. Echinofossulocactus lamellosus, MAK 595.

 

Nebylo nesnadné najít solitérní exempláře, které začínaly po svém obvodu obrážet. Zde v domovině to je ku prospěchu věci, víc hlav znamená více možností k reprodukci. V našich sklenících, kde bojujeme neustále s místem, je odnožování spíše na obtíž. To ale tomuto druhu neubírá na atraktivnosti, neboť ve sbírkách krásně doplňuje skupiny solitérně rostoucích kaktusů.

 
7

Obr. 7. Coryphantha aff. octacantha

 
8

Obr. 8. Mammillaria elongata var. echinaria, MAK 597.

 
9

Obr. 9. Neolloydia conoidea, MAK 598.

 
10

Obr. 10. Thelocactus hastifer, MAK 596.

 

Doprovodnou kaktusovou vegetaci vytváří několik druhů zajímavých kaktů: Coryphantha aff. octacantha, na slunci zářící Mammillaria elongata var. echinaria, dále vždy perfektně vytrněná Neolloydia conoidea, a nakonec Thelocactus hastifer. Posledně jmenovaný druh vytváří ve své domovině několikahlavé menší stonky s elegantním otrněním a když máte štěstí na květ, je to oku lahodící skvost.

Na odvrácené straně kopce jsme došli ke skalní sluji, kde sídlil obrovský roj včel, ten hukot se nedal přeslechnout. To byl signál k rychlému opuštění lokality i proto, že nás to odpoledne ještě čekalo několik zastávek blízko Zimapánské přehrady.

 

Krpata Martin
Author: Krpata MartinEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.5 1 1 1 1 1 (10 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.