Translate
csenfrdeitrues

Seznam článků  

   

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Vážné varování před houbovými chorobami

Možná jste se s tím letos na jaře při stěhování kaktusů na letní stanoviště taky setkali a pokud ne, dejte si dodatečně štamprli na oslavu, že jste byli mezi těmi šťastnějšími. O co jde?

 

Už od konce února mi chodily od kaktusářů vyděšené maily, cože se to děje, že vynášejí do popelnice shnilé kaktusy v množství nevídaném. Přišlo mi i pár vzorků na rozbory a kultivace pravidelně potvrzovala dvě houby – monílii nebo fuzárko. Bohužel to mělo svoji logiku. Problém ale musíme hledat už v loňském podzimu. Pamatujete? Krásné, teplé září, ale jen do 24. Další den přišel déšť a od tohoto data pršelo s malými přestávkami až do listopadu. Úhrny srážek byly různé, ale třeba u nás v tomto období spadlo přes 250 % normálu. To byl jeden průšvih.

Ten druhý byl ale ještě horší. Pokud jste jezdili autem i po okreskách a ne jen po dálnicích, mohli jste si všimnout neobvyklého jevu. Po příkopech se všude válelo kvantum spadaného a hnijícího ovoce. Jablka, hrušky, švestky, nikdo to loni netrhal a ani nesbíral. Ta hniloba, to byla monilióza. Na polích zase byla k vidění spousta přezrálé zrnové kukuřice, kterou v těch deštích nebyli zemědělci schopni sklidit včas. Kukuřičné palice jsou pro změnu velice často vyhledávané jinou houbou, fuzáriem. Obě houby tak zdárně prosperovaly, vypouštěly do vzduchu miliardy spor a když trochu fouklo, což loni na podzim byl jev naprosto pravidelný, mohla se vám klidně nějaká spora z 10 km vzdáleného shnilého jablka usadit na kaktusu a počkat si na to, až budou ideální podmínky pro vyklíčení. Výsledek byl, jaký byl. Původně jsem o tom všem chtěl psát začerstva už na jaře, ale pak mě napadlo, že lepší to bude v momentě, kdy to bude opět aktuální, a to je teď.

 

54

 

Asi jste si všimli, že léto bylo docela deštivé. Zase, u nás červenec 170 % normálu, srpen 140 %. Jablka z neošetřovaných stromů padají shnilá už nyní, na polích se pořád ještě dá nalézt nesklizené obilí s fuzáriem, zkrátka situace se opakuje jen s tím rozdílem, že letos přišla mnohem dříve. Mimochodem, všimněte si, jak plesnivé listí je na stromech. Je tu tedy reálné nebezpečí, že naši miláčkové budou opět pod infekčním tlakem hub. Co s tím? Přátelé, tak to je taky problém. Jediným řešením je preventivní postřik, a to co nejdřív. Jenže čím? Ne, že by neexistovaly účinné fungicidy. Existují, ale začínají být běžným občanům nedostupné. Osvědčený a v hobby balení prodávaný Revus Top byl přeřazen do kategorie přípravků pouze pro profesionální použití. V některých e-shopech údajně ještě mají staré zásoby, zkuste sehnat a raději se zásobit. Podobně se prodával rovněž osvědčený Askon, ale jak mi před chvílí sdělil kolega Pavel Peregrin, je vyprodaný a i když někde u této položky je psáno Skladem, záhy se dozvíte, že to není pravda. Ale kdyby se vám zadařilo, opět: Zásobte se. Askon se dá ještě nahradit tak, že seženete přípravky Ortiva a Score a aplikujete je v takzvaném tank-mixu. Tyto dva přípravky se zatím sehnat dají. Použitelný, byť trochu slabší, je rovněž zatím v hobby marketech sehnatelný Folicur (a k němu přidat Ortivu) a zejména proti monilióze je dobře použitelný Switch. A tím výčet dostupných fungicidů končí. U zemědělců samozřejmě můžete vyžebrat i některé další, pokud si to vezmou na triko. Mám ale obavy, že do budoucna to jinak nepůjde. Bude to trochu znít jako rouhání, ale chybějí nám kyselé deště, které díky obsahu síry fungovaly jako dobré fungicidy…

 

44

Hodně často se ptáte na koncentraci přípravků při použití. Tady vás zklamu. Koncentrace je v tomto případě k ničemu. Je nutné vycházet z množství přípravku na ošetřovanou plochu, ne na litry vody. Základní dávky na 10 m2 jsou přibližně tyto:

Revus Top 0,6 ml, Askon 1,0 ml, Ortiva 0,8 ml a k ní Score 0,5 ml nebo Folicur 0,8 ml, Switch 0,8 gramu.

A teď postup:

budeme zásadně stříkat, ne zalévat. Někde na ploše si vyměřte 10 m2, třeba 10 x 1 nebo 5 x 2 m. Do postřikovače nalijte odměřené množství vody, třeba 1 litr. Postříkejte těch 10 m2 a odečtěte, kolik vody jste vystříkali. Postřik provádějte pomalu, aby byly rostliny (případně stříkaná plocha čehokoliv) dostatečně ovlhčené. V případě, že tou vodou stříkáte kaktusy, aplikujte tak, aby voda zároveň co nejméně stékala do půdy. V tomto vystříkaném množství vody rozmíchejte výše uvedené množství přípravku. V hobby baleních bývají odměrky, když ne, v lékárně seženete plastovou stříkačku na 2 ml s dělením po 0,1 ml. Dvojnásobné předávkování rostlinám neuškodí, větší už je s rizikem. Nepřidávejte smáčedlo, všechny jmenované přípravky ho v sobě obsahují.

Sehnat se dají i další fungicidy, ale ty jsou pro tyto účely nepříliš vhodné. Katastrofu by snad mohl ještě zmírnit Acrobat, ale určitě ne žádný z Ridomilů, Rovral, Magnicur, natož měď. Vybírejte z výše jmenovaných. A kdyby byl problém, nebojte se zeptat. Jen po mně nechtějte, abych vám tady radil, co si máte vyžádat od známého sadaře. Při hovoru u piva to klidně řeknu, ale na veřejně přístupném serveru si to nelajsknu. Ono i to, co jsem tu napsal, už je takříkajíc „lehce za hranou“. Revus Top např. je registrován jen na brambory, ale ne pro okrasné rostliny. Ledaže bychom tvrdili, že kaktusy jsou tvarově podobné zeleným bramborám, tak jsme ho použili. Takže asi tak. Přeju všem, aby se vám houby vyhnuly a jarní stěhování bylo co nejpříjemnější.

Čáp Jan
Author: Čáp JanWebsite: http://www.jancap.cz/Email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Kratonohy


Pin It
4.9230769230769 1 1 1 1 1 (26 hlasujících)

Komentáře   

0 #1 Jaroslav Vích 2021-09-17 14:36
Houby a plísně jsou potvory. V Polsku je dostupný fungicidní systémový přípravek Signum® 33 WG. 0,5 kg balení přijde asi na 1 tis. Kč. Výrobce uvádí, že je maximálně účinný na: Monilinia, Mycosphaerela, Glomerella, Leveillula, Oidium, Phoma, Sclerotinia, Uncinula, Venturia, Altenaria, Botritis, dále zabírá na: Ascochyta, Sphaerotheca, Rhizoctonia, Colletotrichum. Účinné látky jsou pyraclostrobin a boscalid.
Díval jsem se na český web www.agromanual.cz/cz/pripravky/fungicidy/fungicid/signum, kde je Signum k mání v malém balení.
Jarda Vích
Citovat
0 #2 Jan Čáp 2021-09-17 15:19
Cituji Jaroslav Vích:
Houby a plísně jsou potvory. V Polsku je dostupný fungicidní systémový přípravek Signum® 33 WG. 0,5 kg balení přijde asi na 1 tis. Kč. Výrobce uvádí, že je maximálně účinný na: Monilinia, Mycosphaerela, Glomerella, Leveillula, Oidium, Phoma, Sclerotinia, Uncinula, Venturia, Altenaria, Botritis, dále zabírá na: Ascochyta, Sphaerotheca, Rhizoctonia, Colletotrichum. Účinné látky jsou pyraclostrobin a boscalid.
Díval jsem se na český web www.agromanual.cz/cz/pripravky/fungicidy/fungicid/signum, kde je Signum k mání v malém balení.
Jarda Vích


Ano, Signum je sehnatelné i u nás a proti monilióze je použitelné, i když špičkovou účinností se zrovna nepyšní. Jeho nevýhodou je, že nemá dobrou účinnost na fuzárka, takže by to chtělo ho zkombinovat s nějakým čistým azolem - Score, Folicur.
Citovat
0 #3 Matin Fara 2021-09-18 07:09
Proč ne Magnicur Fungimat? Účinná látka je tebukonazol, byl mi nabídnut jako nástupce Folicuru.
Citovat
0 #4 Petr Máca 2021-09-18 18:30
Kukačka.cz nabízí Revus i Switch
Citovat
0 #5 Jan Čáp 2021-09-20 06:12
Cituji Matin Fara:
Proč ne Magnicur Fungimat? Účinná látka je tebukonazol, byl mi nabídnut jako nástupce Folicuru.

Samozřejmě i toto je použitelné. Ono přípravků s účinnou látkou tebukonazol je spousta, všechny jsou použitelné. Upozorňuju ale na dvě věci. Tebukonazol má silné morforegulační účinky a při předávkování se dají kytky zdeformovat, v případě, že se dostane ke kořenům, mohou přestat fungovat. A samotný tebukonazol má slabší účinnost proti monilióze, proto je vhodné ho kombinovat buď s nějakým strobilurinem nebo s přípravky přímo na monílii určenými (třeba Teldor neboli dnes Magnicur Quick). Mimochodem, celá řada Magnicur jsou v podstatě jen přejmenované staré přípravky, které dostaly novou cenu. Vyšší pochopitelně...
Citovat
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.