Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Fungicidy

Závěrem ještě něco k chemii. V současné době probíhají  zásadní změny v legislativě a v návaznosti na to i změny v platných registracích přípravků.

Hodně kvalitních účinných látek a tím i přípravků je postupně z registru a tím i z možnosti použití vylučováno. Z fungicidů se jedná hlavně o velice účinné azoly, kde jich povolených už moc nezbývá. Samozřejmě výrobci hledají a postupně nacházejí nové účinné látky, ale jejich zavedení do praxe je běh na dlouhou trať. V následujícím přehledu máte přípravky, které jsou povolené v lednu 2020, jsou k dostání v maloobchodní síti a mám je odzkoušené. Existuje jich samozřejmě mnohem víc, ale myslím si, že s těmito si vystačíte.

Určitě je dobré mít doma Acrobat MZ WG.  Je výborný hlavně proti pravým plísním typu Phytophthora a Peronospora, potlačuje ale i některé plísně nepravé. Rozhodně ho nepoužívejte proti helmintosporióze, na tu nemá.

Acrobat 750

Podobně účinkuje Switch, kromě fytoftory můžete použít i na Botrytis, Cladosporium a Alternaria, preventivně si poradí i s moniliózou.

Switch 750

Na pravé plísně a zejména půdní je výborný Previcur Energy s vedlejším účinkem na bakteriózy (Erwinia amylovora).

Previcur 750

Často jsem tu zmiňoval kombinaci strobilurin + azol, hlavně kvůli té slavné helmintosporióze. Tato kombinace se nabízí hned několikrát a proti nejdůležitějším chorobám je opravdu nejúčinnější. Použít můžete např. Askon, obsahující azoxystrobin a difenokonazol.

Askon 750

Tady je jeden Echinocereus enneacanthus, napadený moniliózou a následně ošetřený Askonem. Napadený stonek už postřik samozřejmě nezachránil, ale houba je zastavená. Stačí odříznout a zapěstovat odnože.

Askon po apl 750

Azoxystrobin je případně samostatně obsažený v přípravku Ortiva.

Ortiva 750

Difenokonazol v přípravku Score 250 SC:

Score 250 SC 750

Dalším směsným přípravkem je Folicur (trifloxystrobin + tebukonazol).

Folicur 750

Za výborný přípravek považuju také Revus Top. Je to přípravek kombinovaný (difenokonazol + mandipropamid) a díky kombinaci těchto účinných látek účinkuje proti široké škále pravých i nepravých plísní, je tedy takzvaně „na všecko“. Speciálně u tohoto přípravku ale upozorňuji na obzvláštní nutnost dodržet podmínky aplikace, čili teplota do 25°C (raději méně), ne za prudkého slunce a nepřekračovat ředění 3 ml na 1 litr vody a tím litrem byste měli postříkat 100 m2. Jinak lehce pálí.

Revus Top 750

Takhle vypadá Lobivia sp. Santa Ana rok poté, co byla napadená houbou rodu Phytophthora a dostatečně rychle ošetřená přípravkem Revus Top.

Revus Top po apl 750

Na úplný závěr – samozřejmě při aplikacích fungicidů platí ty samé zásady, o kterých psal Peregrin Pavel ve svých článcích o škůdcích a ochraně proti nim. Pamatujte vždy na to, že nejde jen o zdraví kaktusů, ale hlavně toho našeho. A přeji vám, abyste se s houbami setkávali jen tam, kam patří, a ne ve svých sbírkách.

 

Vážení čtenáři novin:

 

Tímto dočasně končí náš seriál "Škůdci, choroby, ochrana a prevence". Děkujeme velmi autorům (Peregrin PavelČáp Jan) za poskytnuté materiály a spolupráci při vytváření článků.

Je pravděpodobné, že v tomto seriálu budeme ještě v budoucnosti pokračovat. Aktuálně domlouváme témata i autory.

Nyní bychom ale chtěli dát prostor čtenářům, aby zveřejněné články doplnili o své zkušenosti, názory a dotazy.

Prosím, zašlete nám je na adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Rádi je zveřejníme.

 

Děkujeme

 

Redakce INCACT.CZ

Čáp Jan
Author: Čáp JanWebsite: http://www.jancap.cz/Email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Kratonohy


Pin It
4.9090909090909 1 1 1 1 1 (22 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.