Translate
csenfrdeitrues

Seznam článků  

   

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Jak jsem začal s kaktusy

Jmenuji se Tadeáš a je mi 10 let. S kaktusy jsem začal před dvěma lety, když jsem si od babičky přivezl několik kaktusů po mém tátovi. Táta kaktusy pěstoval, když byl malý. Ale nyní už se o ně nikdo nestaral, proto nevypadaly příliš dobře.

Dal jsem si je na parapet okna, kde se jim příliš nedařilo. Při prvním zimování jsem téměř o všechny přišel, protože mi je napadla vlnatka. Moc mě to mrzelo, tak jsem začal zjišťovat, co by pro ně bylo lepší. Dostal jsem Encyklopedii kaktusů a čtyři knížky o kaktusech. Rád v nich listuji a každý večer čtu. Koupil jsem si asi 10 nových semenáčků a začal jsem přemlouvat rodiče, že bych chtěl skleník. Po několika dnech mi táta slíbil, že vyrobí malý skleníček asi pro 50 rostlin. Nakonec byl skleník větší, než jsem si původně myslel, vejde se do něj přes 100 kaktusů.

Minulé léto jsem rodiče přesvědčil, že mám o kaktusy opravdový zájem. Byl jsem tedy rád, když se mnou začali jezdit ke zkušeným kaktusářům. Navštívil jsem tehdy pana Chadrabu, Pavlíčkovi nebo Kakteen. Když jsem viděl tyto velké sbírky, byl jsem úplně ztracen. Kaktusy jsem si opravdu zamiloval. Na začátku této sezóny mi táta udělal druhý skleníkový stůl a nyní už budu mít plný i tento. Materiál už máme v garáži na třetí. Jsem hodně rád, že se mi sbírka tak rychle rozrůstá.

IMG_20210603_153721

Přesně na mé desáté narozeniny jsem také poprvé zasel. Od té doby jsem už vyséval 4x a všechny výsevy se mi docela podařily. Na oknech mám doma asi 500 malinkatých půlročních semenáčků. Nyní dočítám knihu Lovec kaktusů o A. V. Fričovi.

Úplně nejraději mám velké staré sbírkové kaktusy, které se mi už také podařilo získat. Můj poslední úlovek je Astrophytum asterias, který má průměr 12 cm a Astrophytum myriostigma, která má také určitě přes 30 let.

IMG_20210603_145930

Moje oblíbené druhy jsou astrofytum, melokaktus a gymnokalycium. Mám však i mnoho notokaktusů, ferokaktusů, thelokaktusů, turbinikarpů, lofofor, koryfant a mnoho dalších.

IMG_20210529_111804

V poslední době se mnou začíná kaktusařit i můj mladší brácha.

Chci na závěr poděkovat Pavlíčkům za to, že mi vydali tento článek v časopisu. Tátovi děkuji, že mi pomáhá.

Tadeáš Paula, 10 let, Kolín

Author: Redakce INCACT.CZWebsite: www.incact.czEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Internetové noviny o kaktusech a sukulentech


Pin It
4.9666666666667 1 1 1 1 1 (30 hlasujících)

Komentáře   

+1 #1 pavel peregrin 2021-06-17 04:55
Tak Tadeáši, ať ti to roste a hlavně vytrvej!
Citovat
+1 #2 Snopka Mário 2021-06-17 16:48
Držím Ti palce zo Slovenska. Dúfam, že ti nadšenie vydrží a kto vie, možno raz z teba bude naozaj uznávaný kaktusár.
Citovat
0 #3 Petr Zeidler 2021-06-21 08:26
Vypadá to, že to kaktusářské pokolení nakonec nevyhyne.... Tadeáši, zlákej kamarády ve škole. Tohle je fakt super záliba.
Držím palce!
Petr Zeidler
Citovat
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.