Translate
csenfrdeitrues

Seznam článků  

   

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

První máj – to jsme někdy označili jako festival kvetoucích echinocereusů, ale letos to bylo asi o tři týdny odloženo. Nekvetl ani jeden z E. coccineus nebo triglochidiatus, ty začínají až s koncem května a teprve v první třetině června kvetou naplno.

Představíme si tedy pouze květy z květnové nabídky. Jako první je exkluzivní Echinocereus nicholii subsp. llanurensis, Hermosillo, Sonora. Nutno dodat, že jsem tu kytičku dostal darem od známého pěstitele echinocereusů, Sváti Matějky. Je to je trsík, nic velkého, ale s pořádnými světlými trny a k tomu ten květ – radost pohledět. Není to dlouho, co byl popsán v německém časopisu pro pěstitele echinocereusů. Můžete ho potkat i ve sbírkách jako formu E. engelmannii.

 

Echinocereus-nicholii-subsp-llanurensis--Hermosillo-Son-3

Echinocereus nicholii subsp. llanurensis, Hermosillo, Sonora

 

Letos poprvé mi vykvetla Lobivia napina a překvapila mě krásně červenými květy. Na jmenovce má dodatek „var. nigra“. To je ovšem jen katalogové označení pro nápadně tmavou epidermis. Byla popsána Pažoutem v roce 1960 v knížce Pažouta, Valníčka a Šubíka KAKTUSY. Měli bychom si tuhle rostlinu ve sbírkách cenit, o její pojmenování se zasloužili čeští kaktusáři. Hezkými fotkami z přírody ji v loňských v novinách opatřil Ruda Slaba, viz http://incact.cz/index.php/2020/listopad-2020-222/647-lobivia-napina

Najdete tam i komentář ke jménu, možná, že by to mohl okomentovat i Honza Čáp, uznávaný znalec a pěstitel tohoto rodu.

 

DSC08881

Lobivia napina

 

Další půvabný echinocereus, E. dasyacanthus SB 253, dříve jsem intuitivně psal, že je to E. chloranthus. Byl jsem zvyklý, že "dasy" vynikají velkými, sytě různobarevnými květy, zatímco zde jsou květy drobnější, jemně růžové. A když původce semen Steven Brack do nabídky napsal, že je to dasyacanthus, tak to prostě bude pravda. Ovšem Steven mi také řekl, že mnoho semen do nabídky dostává i výměnou z tehdejší ČSSR. Na netu jsou pod tímto číslem vyobrazeny kytky s různě barevnými květy, ovšem barva květů u tohoto druhu se může lišit i na jednotlivých lokalitách. O obrázku této rostliny debatuje i Láďa Červinka, viz https://www.cact.cz/noviny/2005/07/reakce.htm Třeba někdo dodá relevantnější informace? Ať je to, jak chce, kytička je to krásná.

 

Echinocereus-dasyacanthus-SB-253-1

Echinocereus dasyacanthus SB 253

 

A poslední fotečka, Mammillaria bertholdii – to je dnes ozdoba skoro každé sbírky. Kvete tak jak vidíte a kvetení se v roce několikrát opakuje. Psalo se tu o ní už několikrát. Tak jenom dodám, že hledat ji v přírodě je vhodné pro kaktusáře, co mají hromadu času a i odvahu se handrkovat s domorodci, kteří tu cizince vůbec nemilují.

 

DSC08853

Mammillaria bertholdii

 

Ale je to v podstatě dobře, neboť vždy se najdou exoti, co si myslí, že vykopaná kytka je lepší než semenáč z kultury. Naleziště je tak proti nim chráněno jednak tím, že droboučké rostliny – pokud nekvetou – jsou k nenalezení, jednak tím, že mohou být nevrlým domorodcem vyhnáni, ale i tím, že nabídka roubovaných rostlin je dnes ve světě k dispozici za méně než stokorunu. Nejedná se prostě o žádnou nedostupnou novinku.

Semena klíčí blbě, ale jsou mezi námi machři, co si poradí i s touto překážkou. A tak se mějte všichni letně.

 

Pavlíček Pavel
Author: Pavlíček PavelWebsite: www.cact.czEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.8888888888889 1 1 1 1 1 (9 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.