Translate
csenfrdeitrues

Seznam článků  

   

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Mirek je můj ročník, a cestu za moře jsme spolu plánovali ještě za totality. Jak se tu poměry uvolňovaly, dostali jsme pozvání z USA s příslibem finančního krytí a v dubnu 1990 jsme vyrazili do USA a také se Stevenem Brackem na 14 dnů do Mexika.

O tom se dočteš i v zajímavém příspěvku Oldy Fencla, který se o nás před 20 lety týden postaral:

https://www.cact.cz/noviny/2001/12/osud10.htm

 

20A0A

 

Jaromír Sladkovský už není mezi námi, zemřel v roce 2014.

Na Mirka si s úctou určitě vzpomenu vždy, když se vždy na jaře na Lobivia longispina objeví černá, chlupatá poupátka, která začátkem května rozkvetou velmi zajímavým, hezkým květem.

 

1BF8F

 

Dlouhá léta jsem měl na jmenovce napsáno „sběr J. Sladkovský, Nevada de Acay, Arg.“.

Snažil jsem se pak zapátrat, jestli Mirek k této kytce nevedl nějakou bližší evidenci. Díky Láďovi Šormovi (taky z Hořic) jsem se dozvěděl, že tenhle skvost nalezli na své společné cestě v Argentině a oba k nálezu přiřadili své studijní číslo. Mirek JS 145, Láďa si lokalitu označil jako VS 103A, La Encrucijada, Bol.

Na lokalitě tehdy nalezli jediný plod, ze kterého existují i rostliny v mé sbírce. Pro svou výjimečnou krásu i odolnost jsou ceněny a opatrovány i v mnoha sbírkách nejen v Česku, ale i v Evropě. Chrudimský kaktusář ji nabízí pod katalogovým číslem 2408,2.

 

544C5

Lobivia longispina JS 145 (VS 103A), Nevada de Acay, Arg.

 

Nemám mnoho lobivek ve své sbírce, mnoho jsem jich pustil ve prospěch echinocereusů nebo Mexika. Ale tyhle kytky tu do mého skončení zůstanou a vždy si na Mirka a na společně strávené chvíle v divočině rád vzpomenu.

 

Pavlíček Pavel
Author: Pavlíček PavelWebsite: www.cact.czEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
5 1 1 1 1 1 (13 hlasujících)

Komentáře   

0 #1 Josef Bis 2023-09-02 15:59
Já jsem si také vzpomněl na Mirka. V Argentině jsem s ním na mé první cestě přes oceán prožil měsíc a hltal jeho znalosti. A mnohdy jsem se divil když nás ujistil, že tam na kopci nic nebude. Chyběly malé skalečky a kameny. Jen tricháče a opuncie tam našim botám dávaly zabrat.. A na mých několika dalších cestách po Chile a opět Argentině později jsem se o tom sám mnohokrát přesvědčil.
Asi před deseti lety jsem dovezl několik kamínků a dal mu je na hrob v Hořicích. A jestli se na nás dívá a a sedí s A.V.Fričem u ohně a vedou dlouhé diskuze tak ho to jistě potěšilo.
Mirku, ta pila na Santa Terezitě ještě stále stojí, i ty kmeny obrovských rozměrů a průměru co nikdo nepořeže tam leží.
Citovat
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.