Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Zdeněk Fleischer
(26. 10. 1905 – 24. 7. 1978)

Není až tak široce známým kaktusářem jako předchozí dvě jména, přesto ale jeho význam nejen pro Brno je veliký. Vybudoval na svou dobu obrovskou sbírku kaktusů.

Ale jeho začátky byly pochopitelně skromné. Když mu bylo asi deset let, otec ho nabádal, aby se věnoval broukům, ale kaktusy zvítězily. Měl tehdy „už“ tři kusy. Koncem první světové války se setkal s Fričem, který patřil z matčiny strany do jeho příbuzenstva a který měl v Brně cestopisnou přednášku. Pochlubil se mu, že sbírá kaktusy. Nato mu Frič doporučil, ať toho zanechá, jinak se toho nezbaví celý život. Neposlechl – a kaktusy se mu staly jeho životní zálibou, součástí jeho povolání. Byl totiž vyučeným zahradníkem, vystudoval zahradní školu v Lednici a byl také na odborném studiu v Heidelbergu. Matka mu zakoupila pozemek v Brněnských Ivanovicích, kde postavil skleníky a domek. Kaktusy na obživu nestačily, musel pěstovat i zeleninu.

Postupně se mu podařilo vybudovat jedinečnou sbírku kaktusů, i když udržování tak velkého množství neprodejných rostlin znamenalo velké finanční zatížení. Přešla k němu astrophyta, která shromáždil O. Sadovský, některé rostliny měl přímo od A. V. Friče nebo jiných kaktusářů, část rostlin sám vypěstoval. Jeho sbírka se nevyhnula znárodnění, zůstal na místě jako vedoucí. Do jeho sbírky přešla i sbírka B. Schütze. Po restituci se sbírka rozpadla.

3 ZFleischer 750

Z. Fleischer využil svých praktických zkušeností zahradníka při pěstování kaktusů. Právě v praktické oblasti kaktusaření tkví jeho největší význam. Tzv. Fleischerova metoda, která se v nejrůznějších obměnách používá dodnes, znamenala novinku v pěstování kaktusů ze semen. K výsevům používal zavařovací láhve, které následně uzavřel. Výsledkem jeho výsevů byly desetitisíce semenáčků, které vypěstoval a které se rozešly do nejrůznějších sbírek. Sám se dobře pamatuji na dobu, kdy jsem začínal a chodíval do květinářské prodejny na dnešní Masarykově třídě a vybíral si tam rostliny do své začínající sbírky.

Již bylo uvedeno, že společně s B. Schützem napsal úspěšnou knihu „Pěstování kaktusů“. Byl to totiž právě on, kdo dostal nabídku ze Státního zemědělského nakladatelství, aby napsal knihu o pěstování kaktusů. Spojil se s B. Schützem – a kniha byla na světě.

3 ZFleischer 1 750

 

Stuchlík Stanislav
Author: Stuchlík StanislavEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Člen výboru Společnosti českých a slovenských pěstitelů kaktusů a sukulentů a redakční rady časopisu Kaktusy, předseda Notosekce a redaktor časopisu Minimus.

Adresa: Jílová 23, 639 00 Brno, Telefon: 776 495 498


Pin It
4.7272727272727 1 1 1 1 1 (11 hlasujících)

Komentáře   

0 #1 Petr Z. 2020-05-17 10:35
Krásný, leč opět velice kratičký článek. Nezbyde, než si z klubové knihovny půjčit knihu "Brno a jeho kaktusáři" jejíž autorem je i autor tohoto článku...
Citovat
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.