Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Na začátku mých snah o perfektní výsev byla snaha napodobit způsob skvělého pěstitele a zahradníka pana Jardy Šnicera. Ta souvisela i se snahou o zdokumentování převratné metody makrofotografie zvané Focus stacking (česky skládaná fotografie).

Zkouším výsevy do supresivního substrátu (nemíchaného!). Inspirace u Jardy Šnicera. Písková Lhota je prostě  Mekka světového kaktusářství. On vysévá do německého substrátu ze zahradnictví Sinco z Mělníka. Já tam cestu nemám, tak jsem zkoušel český, od Agrobio. Vysel jsem nejdřív 6 misek Trichocereus terscheckii - ten vydrží vše. Pohoda OK. Tak jsem přidal gymna, taky OK. Nakonec Aztekia.
Ale ta šarže byla zřejmě málo ošetřená proti mechům, sinicím, atd. No houština všeho možného. Tak jsem hořce zaplakal, že letošní rok je co se týče aztekií ztracený, to nemohou dát (přeroste je to). Ale příroda je mocná čarodějka. Asi mají nanopovrch, ani jedna ztráta, jsou luxusní.

image001 750Aztekia 25. 2. – vyseto na Vánoce, stále  pod igelitem, slabší kaktusářské povahy mohou dostat žaludeční slabost :-) (složeno z osmi fotografií).

image003 750Aztekia - část prorostlá houbou "kamarádkou" (složeno z 12 fotografií).

Zajímavé je, že ty ve vláknech houby mají příznaky nedostatku dusíku-hrubá pokožka a červenavé zbarvení. Že by jim ho kradla houba? Zdravotní stav dobrý.

image005 750Aztekia - detail  semenáčku s kořenovým vlášením (složeno z 15 fotografií).

V červeném rámečku jsou vidět zdravé vláskové kořeny později doklíčeného jedince. Ztráty na tisících (dalších) semen 0.  Je mi jasné, že starého psa novým kouskům nenaučíš a osvědčené postupy asi jen tak někdo nezmění. Ale já jsem otevřený všemu novému a konec konců Jarda se tím živí. 

 Jinak nastává doba stresu a presu, je třeba pikýrovat loňské výsevy. Pořád jsem si říkal je dost času, ale teď už je jaro za dveřmi. Používám profesionální pěstební substrát RS-2, opět Agrobio s cca 15% minerální složkou. Loni jsem testoval na Jižní Americe a roste to jak z vody. I u echinocereusů jsem měl vždy po pikýrování 50% ztráty (proti nim jsou Aztekia plevel). Prostě už se nanapily a pomalu uschly. V RS-2 100% napitých. Vypadá to jako reklama, ale nevěřil jsem tomu ani já. Opravdu mi  výrobce nedává 10 pytlů ročně zdarma :-D,  mám nezávislé hodnověrné svědky Vaška Jakubce, Jirku Libicha a Vaška Tomáška... Podobný substrát, opět německý, používá i Pavel Heřtus. Český má  sympatickou vlastnost a tou je cena za 150 l 280,- Kč, oproti 640,- Kč za německý.


Po čase...

Aztekia jsou o fous větší, stále ve výborné formě. Myslím, že to tak vydrží až do pikýrování po roce až roce a půl. Myslím pod zářivkami, tedy 12-16 měsíců vegetace. Jinak jsem do toho vyséval gymna, fosuláče, teláky, echinocereusy a dokonce i astrofyta. Ale tam to není asi úplně to nejlepší. Vypadají tak nějak fórově, nevím jak to popsat, ale taky beze ztrát. Kde se to alespoň mně neosvědčilo, jsou velká skarifikovaná semena např. skleráků. Mořil jsem jen povrchově. Z mrtvých semen vyrazila vlákna nějaké houby či plísně, a protože jsou velká, nestačí je ta "hodná" prorůst a "zlá" má dost energie. Tam byly ztráty a musel jsem otevřít a přendat do klasiky, tj směs 40% RS-2 a zbytek minerál, vše propařené v mikrovlnce a zalité Previcurem. Semena to nasají a nic nehrozí.

Po dalším čase...

Nakonec na rozdíl od Jardy Šnicera  jsem se vrátil ke klasice 40% rašelinový substrát RS-2 a zbytek minerál. Přepařit v mikrovlnce a zálivka s Previcurem. Tady musím dodat, že jsem testoval ČESKÝ substrát, nikoliv ten Jardův německý.  Na háklivější a velká skarifikovaná semena se to neosvědčilo. Musela by se asi máčet v previcuru a to je strašně pracné. Jinak hrozí infekce nenamořeného vnitřku semene. V substrátu s previcurem není problém. Takže resumé je spíše to, že Aztekia jsou v podstatě stínomilní držáci jako gymna, a na gymna a na ostatní jižní Ameriku jsem to v pohodě použil.

image007 750

Makrosanky svetlo 750

blesky posuvna plosina 750Na závěr moje hardwarová sestava pro makrofotografii semenáčků.

 

Fara Martin
Author: Fara MartinEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Březno


Pin It
4.6666666666667 1 1 1 1 1 (12 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.