Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Loni mi začal Myrtillocactus geometrizans narážet do střechy (polykarbonátu) v zimní zahradě. Tak jsem ho zkrátil cca o 60 cm a řízek nechal nasucho zakořeňovat na agroperlitu, opřený o komín, protože je přeci jen dlouhý.

Myrtillocactus geometrizansMyrtillocactus geometrizans

Na jaře mi na něj padl pohled a zpozoroval jsem na temeni poupata. Zespod již byly čekací kořeny, tak jsem řízek zasadil do substrátu. Z poupat se vyvinuly květy a plody (bez opylování). Květy se otevírají navečer, takže ty první jsem ani neviděl. Kytku mám od pana Antonína Pakra. Stáří nevím. Ale překvapila mě. (text Mlček Petr)


Eriocereus jusbertii - záhadná rostlina, o níž se moc neví, jestli je to dobrý druh, hybrid či kultivar? Každopádně je to vynikající a tradičně odzkoušená trvalá podnož. Jméno je známo díky botanikovi A. Bergerovi už od roku 1909. Tvrdí se, že květy dvou rostlin se vzájemně neopylí, resp. že k opylení a získání semen je třeba pyl od některé z Echinopsis. Nebo máte někdo jinou zkušenost? (text Pavlíček Pavel)

Eriocereus jusbertiiEriocereus jusbertii (foto Mlček Petr)

 

Mlček Petr
Author: Mlček PetrEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Šumperk


Pin It
5 1 1 1 1 1 (7 hlasujících)

Komentáře   

0 #1 josef 2021-04-05 09:22
[quote name="josef"]Podnož na roubovaní kaktusu[/i

Tento druh Eriocereus Jusbertii nepředstavuje žadne problemy v pěstování a bude se mu dařít na slunem mistě.Tyto rostiný netolerují delši obdoby mrazu,mohou přežit na teplotě -4C.Sam je pěstuji v bohate
hlínite pudě a necham tuto zeminu vyschnout.Jusberti pěstuju v květinačku 5x5cm podle velykostí.Eriocereus Jusbertii mam od Pana Pavlička chrudim a sem moc spokojenej.

Množeni Eriocereus Jusbertii
Eriocereus Jusbertii se muže monžit semeny,nebo řízky.Rízky se mohou vzít na jaře a v letě,nakrajet stonky ostrym nožikem těsně nad pupenem nebo přímo nad vyhonkem vyhovujou tak v delce od 5-10cm zaleži na tom jak nam to vyhovuje.Rizky by měly zakořenit za 2-6 tydnu
Citovat
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.