Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Existují tři peruánské islaje, o kterých je v článcích velmi zřídka psáno, a dokonce ani moji přátelé je neviděli. Jsou to Islaya grandis, Islaya unguispina a Islaya flavida.

Letos se mi podařilo zorganizovat výlet s rodinou - manželkou, dcerou a jejím manželem do Peru. Každý ví, že cestování s rodinou není pro kaktusy moc dobré, pouze samé zříceniny a nákupy suvenýrů na stáncích. No někdy jsem ale musel zastavit na čurání, a to vždy tam, kde rostly kaktusy. Někdy zase, když se děvčatům chtělo na  malou, tak jsem řekl "dobře, ale /ku příkladu/ až za 3,5 km". Zastavili jsme tam a ony křičely - zde není křoví! Ano, ale kaktusy tam byly. V každém případě vykonání potřeby znamenalo kaktusy. S jednou výjimkou, a to, když jsem zastavil "na tvrdo". Ale opravdu to nebylo na tvrdo. Cesta byla vybrána tak, že nebyl čas se dostat  k Islaya grandis. Snažil jsem se dostat alespoň tam, kde měla růst Islaya unguispina, ale nebyl to dobrý nápad. Na stanovišti, které popsal Ritter, nerostly žádné kaktusy. Rovina 15 metrů nad hladinou oceánu a všude brambory. Bylo lepší najít třetí islaji. V podvečer jsme vjeli do kaňonu za Chala a po přechodu řeky jsme postavili stany a přenocovali. Od rána jsme stoupali kaňonem stále výš a výš a najednou jsem si na skále všiml Haageocereus decumbens se zralými plody. Zastavili jsme tedy auto a snažili jsme se dostat k rostlinám rostoucím na velmi strmé skále. Nakonec jsem uspěl. Snažil jsem se vystoupat o pár metrů výš, kde kolmá stěna skončila a pak to bylo jako malá rovina. Trochu jsem to prošel a našel jsem malý kaňon, ve kterém jsem si všiml kaktusů.

image001 m

To je ona - Islaya flavida. Velmi mě to potěšilo. Jen škoda, že neměly plod, ale měl jsem štěstí - potkal jsem (jedinou) kvetoucí rostlinu.

image003 m

Islaya flavida je podle mého názoru velmi blízká k Islaya omasensis, která roste víceméně ve stejné výšce a stejně tak daleko od oceánu.  Islaya omasensis má však o něco více trnů, které jsou hustší. Pokud postavíte obě vedle sebe, budete vždy vědět, která je která. Jsou nezaměnitelné.

Nebudu ukazovat všem známé památky jako je ostrov Uros na jezeře Titicaca, Cusco, kresby na zemi v Nazca, horské město Machu Picchu nebo zříceniny Chan Chan. Ukážu jen krásné hory, na které se nedá dostat autem. Musíte tam jít asi 5 km a 500 metrů vysoko. Tyto hory se nazývají Rainbow Mountain neboli Duhové hory. Výška průchodu je 5000 metrů nad hladinou oceánu.

image005 m

 

Matuszewski Grzegorz
Author: Matuszewski GrzegorzWebsite: https://kaktusymeksyku.pl/Email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.75 1 1 1 1 1 (4 hlasujících)

Komentáře   

0 #1 Mário Snopka 2019-12-16 18:55
V Havířově som sa rozprával s Grzegorzom, práve o Islayach. Ja osobne si stále myslím, že aj táto flavida je islayensis, i keď podľa jeho názoru je trochu odlišná. Preto by som bral skôr, keď už, tak zaradenie pod varietu alebo formu k islayensis. Je pravda, že rastie ďalej od oceánu, tak ako omasensis, čo je práve jediná Islaya, ktorá je úplne odlišná. Ale to je na dlchšiu debatu. Takže budúci rok mám zasa s Grzegorzom o čom rozprávať.
Citovat
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.