Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Echinocereus pectinatus subsp. rutowiorum DU 28, General Trias, Chihuahua, přechodová forma, žluté i červené květy. Semena tohoto druhu byla v prodeji vloni a letos, žel – chybně byla označena nesprávným polním číslem DU 27!

Za to se tímto omlouváme, a protože s touto chybou se prodalo kolem 2 tisícovek semen, pokoušíme se alespoň částečně omyl napravit.

Jako bonus přikládáme tři obrázky různě kvetoucích jedinců, a pan Jan Hadrava k nim dodává několik podrobností.

Pavlíček Pavel

E pectinatus General Trias Chih pechod forma lut i erv kvty 2 m

E pectinatus General Trias Chih pechod forma lut i erv kvty 3 m

E pectinatus rutowiorum General Trias Chih pechod forma lut i erv kvty 1 m

Růžově kvetoucí Echinocereus pectinatus subsp. pectinatus obývá obrovský areál výskytu. V Mexiku končí na severozápadě, před městem Chihuahua. Západně od města je nepoměrně menší oblast, kde roste subsp. rutowiorum se žlutými až oranžovými květy, a také s menším počtem trnů v areole. Mezi nimi, severovýchodně a jihozápadně od města, nacházíme lokality přechodové formy, které patří k subsp. rutowiorum, tyto rostliny pak vynikají svými ohromnými pestrobarevnými květy. Mohou být od bělavé a žluté, přes různě intenzivní oranžovou, až po krvavě červenou. Velmi často se v květech střídá několik barevných tónů.

Lokality těchto klenotů jsou u Sierra San Ignacio, La Joya, San Pedro a General Trias – v mexickém státu Chihuahua. Několik barevných odchylek si vychutnejte na připojených obrázcích.

 

Hadrava Jan
Author: Hadrava JanEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.25 1 1 1 1 1 (4 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.