Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Možná tomu nebudete věřit, ale tento článek jsem začal psát před nějakými sedmi lety jako malý příspěvek do internetových novin. Hlavním důvodem tohoto "průtahu" mezi psaním a zveřejněním bylo to, že první fotky bílého květu "conothelose" v mé sbírce nestály za nic a čekal jsem na další sezónu, abych udělal trochu lepší.

No a druhým důvodem bylo to, že na začátku té další sezóny se bíle kvetoucí rostlina spolu s ostatními conothelosy tak spálila od slunce, že málem nepřežila, delší dobu to rozcházela a nechtěla kvést. Teprve poslední tři sezony je plně ve formě, popálení odrostlo a začala kvést nádhernými, hedvábně bílými květy. No a vedle toho se objevily další příležitosti, jak ten článek trochu rozšířit. Tak jsem si říkal, že je čas to konečně dotáhnout do konce. Časové souvislosti v článku raději nehledejte.

Moc pěkné články o barevné variabilitě květů Thelocactus conothelos autorů Stanislava Stuchlíka, Libora Kunteho a Jardy Šnicera, uveřejněné v prvním čísle časopisu Kaktusy 2012, mě popostrčily napsat k tomuto  tématu  pár řádků. Koho toto téma zajímá, přečtěte si ty články, stojí za to.

Pravdou je, že škála barevných odstínů červenofialové barvy je u typových rostlin na rozdíl od variet argenteus a aurantiacus veliká a ve sbírkách se objevují květy od velmi tmavých odstínů přes pastelové až k barvě bílé. Ta je ovšem opravdu výjimkou.

IMG 0323 m

Skupina Thelocactus conothelos z různých lokalit.

P6081058 m

Thelocactus conothelos SB 302, Matehuala, San Luis Potosí.

Před pár lety mi ale začaly ve sbírce kvést rostliny označené jako Thelocactus aurantiacus s oranžovým květem, vyrostlé z kulturních semen, která  jsem si v roce 1997 pořídil od Josefa Drápely z Brna a v témže roce vysel. Rostliny jsou však svým vzhledem  identické s nominální varietou  Thelocactus conothelos.  Je to zajímavá barevná odchylka, květ je nádherné barvy, domníval jsem se však, že se jedná s největší pravděpodobností o kultivar, vzniklý ve sbírkách křížením nominální variety s varietou aurantiacus.

P5240068 m

P6020050 m

Thelocactus conothelos v. aurantiacus , semena J. Drápela.

Že by to tak úplně nemuselo být, jsem zjistil po přečtení jmenovaných článků Libora Kunteho a Jardy Šnicera, ve kterých je oranžovokvětá populace Thelocactus conothelos v. aurantiacus zmiňována jako populace rostoucí na lokalitě u městečka Zaragoza (Nuevo León) a ve sbírkách údajně koluje pod označením  NG 390 (Helmut Nagl). Bohužel jsem však neměl tu čest se s rostlinami pod tímto označením ve sbírkách setkat a ani v nabídkách semen jsem ji nezaznamenal. Stejně tak výskyt této oranžovokvěté populace potvrzuje na svých stránkách A. Mosco, kde uvádí, že některé rostliny mají květ téměř červené barvy.

Z lokality u městečka Zaragoza mám ve sbírce rostliny také, ovšem s intenzivní, sírově žlutou barvou, vypěstované ze semen zakoupených od Mesa Garden v roce 1991 pod označením Thelocactus aurantiacus GL 758 (Gary Loos) s dovětkem v katalogu "plochý, načervenalý stonek".

fefdw m

kjblk m

Thelocactus aurantiacus GL 758, Zaragoza, Nuevo León.

Jejich tělo má barvu po intenzivním slunění opravdu do bronzova, stejně tak jako často mívá nominální varieta, a rostliny se vzhledově velmi této nominální varietě podobají.  Svým habitem jsou odlišné od var. aurantiacus, nacházející se severněji na stanovištích u Aramberri, La Escondia a Marmolejos v Nuevo Leon.

jbjb m

Thelocactus conothelos v. aurantiacus SB 329, Aramberri, Nuevo León.

jhbjh m

Thelocactus conothelos v. aurantiacus, Marmolejos, Nuevo León (IS).

Kdo ví, zda se nejedná o barevnou odchylku nominální variety, protože když rostliny nekvetou, nejsou od variety conothelos rozeznatelné. Mohli bychom tyto rostliny také označit jako přechodovou formu mezi populacemi T. conothelos, které se vyskytují jižněji a jihozápadněji, a její varietou aurantiacus, vyskytující se o něco severněji od vzpomínané Zaragozy. Takže nic není černé nebo bílé a příroda si kombinuje podle libosti.

Když už to vypadá na úvahu, že v okolí Zaragoza se vyskytuje přechodová žlutokvětá až oranžovokvětá forma mezi Thelocactus conothelos a její varietou aurantiacus, tak mi v roce 2017 poprvé vykvetly ve sbírce rostliny označené jako Thelocactus conothelos v aurantiacus RS 686, Bustamante, Tamaulipas (IS), vyseté ze semen dodaných od pana Dohnalíka v roce 2001. Tyto rostliny mají rovněž oranžový květ, ovšem jiného odstínu než rostliny z úvodu mého článku a svým habitem pro změnu připomínají varietu aurantiacus, vyskytující se o dost severněji, ovšem se světle zbarvenými trny. Rostliny jsou uniformní, na hybridy to nevypadá, uvidíme, co udělá potomstvo. Pokud to jsou opravdu rostliny původem z deklarované lokality, tak jsem z toho jelen. Milovníci theláků, kteří tyto oblasti navštěvují, máte po čem pátrat!

vbhjkvbkj m

Thelocactus conothelos v aurantiacus RS 686, Bustamante, Tamaulipas (IS).

Abych se tedy konečně dobral k té bělokvěté formě, tak v článku Libora Kunteho a Jardy Šnicera je rovněž zmiňována bělokvětá odchylka nominální variety conothelos, nacházející se na lokalitě u San Antonio de los Castillos mezi městy Matehuala a Dr. Arroyo. Škoda, že není v článku opět publikována fotografie, určitě nejen já bych ji rád viděl. Z článku vyplývá, že se na lokalitě nejedná o bílou barvu květu jen výjimečně, ale že „bílých“ jedinců je tam více, možná většina. Má někdo ze čtenářů foto kvetoucí rostliny z této lokality? Fotky conothelosů z lokality nazvané San Antonio (bez dalších dodatků) jsou k vidění v knize G. Matuszewskeho „Thelocactus“, nejsem si ale jist, zda je to ta samá lokalita.

Mě před několika lety čekalo příjemné překvapení. Poprve začaly rozkvétat rostliny Thelocactus conothelos z různých lokalit a u jedné z rostlin značené RS 737 od Las Jarillas, Nuevo León, se objevil čistě bílý květ, bez známky zabarvení. Květy ostatních rostlin (7 ks) ze stejné lokality byly však zbarveny normálně, v rámci variability. Na bíle kvetoucí rostlině jsem nepozoroval žádné znaky, které by ukazovaly na tuto barevnou odchylku, jako jsou např. světle zelená pokožka nebo světle zbarvené trny apod.  Na rozdíl od San Antonio de los Castillos, které jsem na mapě nenašel, se dá Las Jarillas na mapě najít. A ejhle - je to na té samé trase mezi Matehuala a Dr. Arroyo jako zmíněné San Antonio. Možná se bavíme o tom samém místě, které si každý, kdo tam byl, pojmenuje podle vesnic či rančů nacházejících se poblíž.

vhgv m

Theloactus conothelos RS 737, Las Jarillas, Nuevo León, rostlina v "osmičce" květináči.

 hvh m

Theloactus conothelos RS 737, Las Jarillas, Nuevo León.

 cc m

Theloactus conothelos RS 737, Las Jarillas, Nuevo León, detail květu.

Ať je to jak chce, ale rostliny z této lokality se určitě potulují po českých sklenících (sám jsem jich poměrně dost "pustil" jako odrostlé semenáče ze stejného vrhu do oběhu) a bylo by prima získat od dalších pěstitelů informaci, zda se někomu tato barevná odchylka ve sbírce náhodou také neobjevila.

 

Valoušek Jiří
Author: Valoušek JiříEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.8571428571429 1 1 1 1 1 (14 hlasujících)

Komentáře   

0 #1 pemexx 2021-01-14 08:26
Ja sa Vam ozvem.Z tych Las Jarillas som si schvalne nechal 16 ks,pretoze ma zaujala pestra paleta farieb.Som v praci,takze neviem z ktoreho katalogu som mal semena.
Myslim ze tuto alebo nasledovnu sezonu by uz mohli zakvitnut.
Citovat
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.