Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Nová rubrika? Listuju si v plzeňském kaktusovém fóru, a zjišťuji s překvapením, že některé příspěvky jsou docela nejen zajímavé, ale i docela poučné.

Protože se mi názory lidí na takto položené anketní otázky líbí, chtěl bych v našich novinách založit novou rubriku, v níž bych hledal odpovědi na nadhozené otázky, zejména od lidí, kteří už v té naší kaktusové zálibě pár desítek let něco znamenají, něco přečetli, něco vyseli… Pokusím se tedy položit 3 jednoznačně zřetelné otázky:

  • Nejzajímavější článek v čas. Kaktusy
  • Nejlepší počin – událost za dobu existence spolkového života v Česku
  • Kniha o kaktusech, která mne okouzlila.

Jako první chci použít odpovědi, které jsou už uvedeny v plzeňském fóru. Rád bych, aby se respondenti podepisovali plnými jmény, nebo aspoň zkratkami spolu s místy kde působí, podobně jako já, PP, Chrudim.

ZDROJ

Pavlíček Pavel


Právě jsem asi po dvacáté přečetl (některé články jen přešel) kompletní ročníky časopisu Kaktusy. Tak mě napadlo, co kdyby se tady na fóru lidi vyjádřili, co je nejvíce zaujalo v literatuře Kaktusy - Sukulenty.

Pokud bych šel příkladem, tak:

Nejzajímavější článek:

1. R. Slaba – Estetická hodnota sbírky, časopis Kaktusy 1986, str. 37 a 65
Asi nejlepší, co jsem kdy o pěstování kaktusů četl. Pro mě jasné první místo. V té části o zálivce a hnojení je napsané vše. Stručně, jasně, přesně. Nejdříve jsem nevěřil, že někdo zalévá 3-4x, považoval jsem to za blbost, ale ...
2. R. Slaba – Pěstování ferokaktusů
Stejný autor, stejný ročník časopisu Kaktusy, str. 50. Pro mě článek znamenal zásadní změnu v pěstování všech kaktusů, nejen ferokaktusů.
3. Z. Fleischer – Nová metoda vysévání
Klasika ve výsevech. Bronzová medaile za ty miliony semen úspěšně vysetých dnes už ve značně modifikované metodě. Ale základ zůstává (čistota, sterilní substrát, uzavřená nádoba, ...)

Nejlepší kaktusářský počin:

1. Vydávání Atlasu kaktusů.

Atlas

2. Založení a činnost na fóra KK Plzeň.

Forumm13

3. Pořádání burzy kaktusů v Chrudimi.

Chrudim

Nejlepší kniha:

1. John Pilbeam - MAMMILLARIA

Mammillaria1   Mammillaria2m

1981  2017

2. John Pilbeam - THE GENUS ECHEVERIA

echeveria

3. A. Lüthy, R. Dicht – CORYPHANTHA CACTI OF MEXICO AND SOUTHERN USA; 3. Graham Charles - GYMNOCALYCIUM IN HABITAT AND CULTURE

Coryphantha

Těžké hodnocení, knih je hodně, ale podle mě monografie zaměřené na jeden rod jsou nejlepší. Snažil jsem se hodnotit objektivně, takže na 1., 2., 3. místě jsou knihy rodů které skoro nepěstuju (Mammillaria, Echeveria,Gymnocalycium). Ze známosti jsem zařadil na dělené 3. místo monografii o rodu Coryphantha.

Jirovský Josef


To je podle mého pěkné téma, jen bych klidně název upravil, neb počiny nejsou nebo nemusí být nutně jen v literatuře. A ještě jsem si dovolil přidat jednu kategorii, protože ne vše se povede, nebo ne se vším jsme spokojeni, takže trochu toho stesku, kritiky či negativ nakonec.

Nejzajímavější článek:

  1. Všechny články ve starších číslech časopisu Kaktusy, které pojednávali o konkrétních metodách pěstování (výsevy, roubování, substráty a mnoho dalších).
    Dál jednotlivé články nedělím, protože těch dobrých je hodně moc. Tedy především těch starších ještě před érou striktně vyhraněných komerčních zájmů, tedy v době, kdy se ještě informace sdíleli nezištně.
  2. J. Baborák – Roubování na selenicereusy, časopis Kaktusy.
    Vynikající práce, skvělé podání a zpracování. Pro mě zlomový a inspirativní materiál.
  3. J. Moučka – Kapitoly o pěstování kaktusů, časopis Kaktusy ročník 1984; 3. S. Stuchlík - Pěstitelská hlídka, časopis Kaktusy ročník 1985.
    V té době pro mě důležité články a informace, hezky psáno, mnoho informací pro začínajícího pěstitele. Dnes se takové články už jen těžko hledají.

Nejlepší kaktusářský čin:

  1. Metoda roubování na echinopsis.
    Tuším je počin z našich zemí, jestli se nemýlím. Kde bychom bez toho dnes byli.
  2. Vydávání Atlasu kaktusů.
    Unikátní záležitost, která asi nemá ve světě obdoby.
  3. Otevírání sezony ve Dvoře Králové a Zavírání sezony v Chrudimi.
    Dvě naprosto neodmyslitelné akce, které mají tradici a stále vysokou kvalitu.

Nejlepší kniha:

1. Zdeněk Fleischer, Dr. Bohumil Schütz - Pěstování kaktusů, vydání první, Praha 1969.

schtz 1969   schtz 1973  schtz 1978

1969 1973 1978

2. Karel Crkal - Lovec kaktusů, Academia, Praha 1983.

Lovec

3. Walther Haage – Kniha o kaktusoch, Obzor, Bratislava 1969.

kniha o kaktusoch

Ty knihy byly prostě moje první před mnoha a mnoha lety a mají pro mě dodnes takový nějaký zvláštní příjemný a nevysvětlitelný šmak. Ta první mi léta diktovala, co jak dělat a pořád jsem objevoval nové a nové věci. Asi tím, jak to člevěk pozorněji četl. Přečtena možná několik set krát. Druhá zas popisuje chutě dálek a objevování. V dobách železné opony jsem cestoval za kaktusy do jejich domoviny právě díky této knize. Třetí je klasika, asi málokdo zná, ale je tam na tu dobu všechno a mnohé metody možná nebyly dodnes překonány.

Postesky, negativa a kaktusářský nečin:

  1. Ukončení vydávání Nabídkového katalogu Chrudimského kaktusáře v papírové podobě.
    Důvody je nutno chápat, je to můj velký postesk, protože za těch desítek let je mám všechny a kromě nabídky tam bylo vždy i něco zajímavého. Škoda, v tom papírovém se prostě listovalo u kafe mnohem lépe.
  2. Časopis Kaktusy po obsahové stránce za poslední roky.
    Ano, je to problematické, souhlas. Časopis si děláme sami, mě se přestává líbit.
  3. Pokus vlády postavit nás kaktusáře mimo zákon.
    Naštěstí neuskutečněný příběh, ale myslím především skončil dobře díky snaze našeho prezidentos a několika dalších aktivních lidiček. Postesk spíš nad tím, co všechno je třeba v tom našem zřízení vytrpět a co může najednou i obyčejné kaktusáře potkat.

Tak takhle nějak to vidím já, téma se mi líbí. Určitě zde budou zajímavé názory.

Trafina Petr


 

Pavlíček Pavel
Author: Pavlíček PavelWebsite: www.cact.czEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.7272727272727 1 1 1 1 1 (11 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.