Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

První obrázek je nazván „Plzeňské zátiší“. Každého na první pohled napadne proč, ale musím to dopovědět. Ta kytička se jmenuje Echinocereus fitchii var. albertii, je to potomek z rostlin od pana Calty, plzeňského kaktusáře. A plzeňské i z úcty k Plzeňákům, co spravují tak úspěšný web „Plzeňské fórum“ – však si klikněte na http://kkplzen.eu/index.php/forum. No, tím nechci upozadit plzeňské pivo, je sice hořké, nechutná mi, ovšem doktoři ho na mé ledviny doporučují. Ale všeobecná pojišťovna mi tenhle lék proplatit odmítá, asi ji vyměním.

DSC00216m

Podívejme se na další obrázek krásné kytky – Escobaria nelliae (minima). Je to roubovanec, stonky jsou více narostlé, než by byly na svých kořenech, ovšem takové záplavy květů bychom se jistě nedočkali.

DSC00201m

Escobaria nelliae (minima) SB 423

Obyčejná Echinopsis, určená pro roubování coby podložka. Než jsem stačil vzít do ruky nůž, vykvetla takto krásným květem. Nevím, jak bych tu barvu pojmenoval, snad lotosová? Tu kytičku si ponechám tak jak je, a těším se, že za pár let to bude pořádný pugét.

DSC00331m

Echinopsis hybrid.

Květy lotosové barvy má i Aylostera albopectinata. Tyto jihoamerické miniaturky spolehlivě zaplní desítku květináček, sázím jich asi pět najednou, pro množství i barvy květů jsou ve sbírce nepřehlédnutelné.

Aylostera albopectinata lotosov kvt 1m

Aylostera albopectinata lotosový květ.

Nyní dva kaktusy z Mexika. Velmi zajímavé Astrophytum capricorne JV 61 jsem dostal od Jirky Valouška. Roste na kopečku sta křížů u Espinazo v Coahuila. Trochu semínek jsem odtud přivezl i já (PP 1560). Tyto kaktusy mají extrémně husté vločkování, to je dělá pro sběratele o level zajímavější.

DSC00258m

Astrophytum capricorne JV 61 (PP 1560), Espinazo, Coah.

Další astrofytum roste u Vista Hermosa v Querétaro. Tvoří tu i metr vysoké sloupy. Astrofyta tvoří zajímavou skupinu rostlin, které se stářím nabývají na kráse, a u ornát to snad platí dvojnásob.

Astrophytum ornatum PP 885 Vista Hermosa Que 4m

Astrophytum ornatum PP 885, Vista Hermosa, Queretaro.

Docela hledám rostliny s „obráceným“ květenstvím. Echinocereus rigidissimus rubispinus obyčejně kvete tmavě fialovým květem, ale tyto kultivary kvetou smetanově bíle. Jak je z obrázku vidět, kvetou jako o závod, v katalogu bude nabídka stovkových, ne-li tisícových porcí. Všimněte si, že ač rubispinus má rubínově červené otrnění, tak naše kultivary mají otrnění světlejší a spíše dohněda.

DSC00277m

Echinocereus rigidissimus v. rubispinus L 088, cv. K. W. Beisel, bílý květ.

Nedávno se v těchto novinách psalo o pěstování kaktusů v různých sesazenkách, také u nás se najde zajímavá sesazenka na kusu sopečného tufu. Rostliny rostou zakotveny do tohoto pórovitého kamenu, mají k dispozici dost hodně vody, a daří se jim velmi dobře.

DSC00114m

Skalka z tufu.

Druhá sesazenka je v korýtku s kousky opukových štěpinek, vše je zasazeno do čisté pemzy. Je to vyrobeno teprve loni, uvidíme, jak ten terén bude zarůstat. Snažil jsem se sázet jen miniaturky…

DSC00096m

Myslím, že k nahlédnutí do sbírky jsem toho ukázal dost. Rádi přivítáme každého, kdo se při prázdninovém cestování u nás zastaví. Uvidí toho mnohem víc.

Mějte krásné léto, Pavel Pavlíček.

Pavlíček Pavel
Author: Pavlíček PavelWebsite: www.cact.czEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.75 1 1 1 1 1 (20 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.