Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Rostlinu jsem jako originální sběr, odnož z herbářové položky, někdy před 40 lety dostal od Jana Říhy z Lysé nad Labem. Když jsem viděl ta pěkná poupata, vzal jsem fotoaparát a… poprosil jsem Jana o komentář k rostlině i k jejímu nálezci (D. B. Morrical, sběratel kaktusů, Nové Mexiko, USA).

Jan Říha, v časopisu Kaktusy 75, 11: 78, 1975, popsal tento taxon, na počest svého přítele a nálezce lokality u Huajaco Canyon v Nuevo Leon. Tohle je jeho reakce:

Dale Morricall tuto rostlinu kdysi, už dávno (1967) s manželkou Edith, objevili v severovýchodním Mexiku, Nuevo León, východně od Monterey. Bylo to v krajině pro kaktusáře ne moc zajímavé, v pahorkatině zbrázděné barankami, stržemi, brázdami, erodovanými zářezy i malými říčkami, co pramení ve východních svazích Srra Madre Oriental. Našli tam u La Boca, v Barranca de Las Garrapatas, na skalách žlutonačervenalozelené voskovité „hady“, visící ze skal. V dubnu až v květnu jsou obalené krásnými fialově růžovými květy. Z jeho sběrů vzniknul u nás v časopise Kaktusy (1975) popis a pojmenování Echinocereus morricalii.

Echinocereus morricalii (1)m

Echinocereus morricalii (foto Pavlíček Pavel).

Tehdy na jihu státu New Mexico, USA, v oblasti Bélen, Las Cruces, existovala parta kaktusářů, tedy ne moc pěstitelů, ale spíš terénních výzkumníků, víkendových botanizujících kaktusářů, co jezdili po krajině a sbírali a dokumentovali místní květenu kaktusů aj rostlin. Jejich jmena byla zapsána do jmen kaktusů Chavez, Cowper, Kuenzler, Morrical, později Brack. Byla to velká a velkorysá parta, vpomínám na ně rád.

E. morricalii je dnes přiřazen k E. viereckii, jako subsp. Je to možné, ale jistá odlišnost tu je. Zdá se, že je to nejvýchodněji se vyskytující populace této skupiny. Podle mého přesvědčení, se nejedná o náhodně vzniklou floskuitní mutaci v rámci homogení populace.

Nejde jen o pouhou ztrátu, redukci otrnění, změnu na převislý vzrůst. Spíše jde o potentní taxon, obývající svůj omezený a izolovaný areál. Roste doslova na "ostrově", dost daleko od jiných příbuzných

Naleziště nebylo v posledních letech navštěvováno. Důvodem je malá zajímavost oblasti pro kaktusáře, i když ….kdoví?

DSC00350m

Echinocereus morricalii (foto Pavlíček Pavel).

 

Říha Jan
Author: Říha JanEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
5 1 1 1 1 1 (8 hlasujících)

Komentáře   

0 #1 Nida 2023-08-17 08:47
Definitely imagine that which you stated. Your favourite justification sedmed to bbe at thhe web thee
easdiest factor to take into accout of. I
say to you, I definitely get irked at the same time as folks consider
issues that they plainlyy don't realize about. You controlled to hit the nail
upon the top and defined out the whole thing without having
side-effects , people can take a signal. Will likely be back too get more.Thanks

my web page :: Тунис гастрономични изживявания
Citovat
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.