Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Coober Pedy, kde se pořád z velké části po domácku těží většina opálů na světě, je jedna originalita za druhou.

Tak třeba někteří hledači tu i s rodinou bydlí v podzemních obydlích upravených z jejich vlastních štol. Je to čisté, pohodlné a zaručuje to konstantní,příjemnou teplotu v letních vedrech a v zimním chladu. Ve městě je také podzemní kemp, který je pravděpodobně jediný svého druhu na světě. Do něj jsme se těšili. Jenže prostranství v kempu je sice rozděleno zdmi, ale nejsou tam dveře. Stačí jediný chrápač-sobec a z celého obrovského kempu spí jen on. Měli jsme tu smůlu, že chrápač největšího kalibru celou noc řezal, frkal a chrochtal nedaleko. Ráno jsme z kempu vyrazili jako když střelí a nikdy víc v té raritě spát nebudeme. Ale opály nám chrápač nezošklivil. Ty nás fascinují dál.

 

P1270737

 

Opravdové překvapení nás čekalo v Kathleen Spring v rudém centru. U jezírka jsme se potkali se kamarádem a jeho ženou z Melbourne, kteří dočista náhodou kempovali v poměrně nedalekém kempu. Když jsme hledali místo, kde přespíme my, odbočili jsme na vedlejší cestu v buši. Bylo to v pustině, nikde nikdo. Najednou záškub a stojíme. Esmeralda zarputile odmítá nastartovat. Bob problém nenašel, proto vyrazil pěšky pro pomoc do kempu, vzdáleného tak 5 km. Já s Esmeraldou jsme v buši zůstaly samy. První auto za celou dobu se na silnici objevilo až když už málem padala tma a zamířilo ke mně. Krve by se ve mě nedořezal. Oslovil mě nějaký obézní aboriginalec: „Problém s autem? Můžu ti pomoct?“ A nařídil mi zapnout světla a zatroubit. Tím Esmeralda sice posloužila, ale nastartovat opět nedokázala. „Baterie,“ řekl a zkoumal: „Co chceš dělat? Vždyť tu budeš muset spát!“ Chtěla jsem sice namítnout, že baterie je skoro nová, ale zmohla jsem se jen říct, že manžel už je na cestě do kempu. „Když ho potkám na cestě, odvezu ho tam,“ pověděl a jak se ukázalo, to i udělal. Ráno kamarád, který je výborný mechanik, zjistil, že problém byl... v baterii, přesněji v její zkorodované přípojce. Očistil ji a Esmeralda se rozjela jako nová.

 

P1270802

 

Naše další zastávka byla v Královském kaňonu (Kings Canyon). Tam nikdy neodoláme šestikilometrové okružní procházce po jeho okraji. Některé z jeho vysokých pískovcových stěn vypadají, jako kdyby někdo vzal dlouhý nůž a od skalního základu je jen přímo rovně dolů odkrojil. Nejúchvatnější je ta scenérie brzy ráno nebo za soumraku, kdy na skalách hra světla přímo kouzlí. Pěkných věcí je v kaňonu víc – domy zkamenělých dun, skalní města, rajská zahrada, jezírko, háje cyklad... Zdálo se nám, že v kaňonu je teď více návštěvníků. Může to být díky zákazu výstupu na světoznámý monolit Uluru, který platí od roku 2019. Možná, že někteří lidé teď v rudém centru raději navštíví tento kaňon než aby se se spokojili s obcházením Uluru bez možnosti na něj vystoupit.

 

P1270821

 

Následně si Esmeralda pěkně šmákla, neboť po další dlouhé a velmi rozbité prašné silnici jsme se vydali k Palmovému údolí (Palm Valley). Nejhorší na cestě byly ty nekonečné „rolety,“ které z člověka pokaždé hrozí vyklepat duši. Avšak jen samé příšerné drkotání to nebylo. Krajina je místy docela pěkná. Přímo u cesty občas postávají stáda překrásných divokých koní a při troše štěstí lze vidět i divokého velblouda nebo psa dinga. Poslední úsek prašné cesty do kempu v Palmovému údolí se vine kolem řeky jménem Finke. Tato řeka patří ke geologicky nejstarším na světě. Její široké řečiště, které je skoro pořád suché, v tom úseku vede nádherným údolím, plným písku a roklí. Palma Livistonia mariae, která se tam vyskytuje, je tak trochu záhadou. V rudém centru by na palmy mělo být už příliš sucho, ale „marienka“ tam na pár lokalitách roste. Její existence tak daleko na jihu prý může být dokladem toho, že v dávné geologické minulosti vlhčí dusné podnebí australského severu mohlo zasahovat až sem. K hájům palem v Palmovém údolí vede z kempu zvlášť vydařená prašná, jejíž návěje písku, pár děr kráterovitého typu a obrovské neforemné balvany jsou notoricky známy. Někteří dobroduzi tam svými terénními vozidly jedou, ale my Esmeraldu na téhle cestě netrápíme a k palmám vyrážíme ideálním způsobem – pěšky. Kamenitým řečištěm mezi pískovcovými skalami je to úžasný výlet na celý den.

 

P1270915

 

P1270945

 

P1270999

 

P1280132

 

P1280152

 

P1280164

 

Author: Ptacek JanaEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
3.1818181818182 1 1 1 1 1 (11 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.