Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

dovolte úvodem popřát vám a vašim blízkým, jménem výboru Společnosti českých a slovenských pěstitelů kaktusů a sukulentů z. s., všechno dobré, především pevné zdraví, hodně štěstí a mnoho pěstitelských úspěchů v novém roce 2023.

Většina z nás strávila Vánoce v kruhu svých nejbližších, oslavili jsme konec loňského a začátek přicházejícího roku. Mnozí z nás se chystají vysévat a plánují, co musí v letošním roce udělat. Když se ohlédneme zpět a zavzpomínáme, tak mnoho z nás takto zahajuje „svůj“ rok pravidelně. Já konkrétně od roku 1971, což je více než 50 let.

Pavel Pavlíček v posledním, prosincovém čísle těchto internetových novin napsal:

Jsem unaven, milí přátelé. A taky línej. Už i línej prosit své kamarády, aby přispěli svou troškou do těchto novin.

Protože Pavla znám, vím, že to není z jeho strany jen bezobsažná stížnost. Je to ve své podstatě velice smutné a varující zjištění. Generace neúnavných kaktusářských tahounů stárne a ztrácí sílu. Není to zatím příliš viditelné a mnozí si řeknou, že každý je nahraditelný. Víte ale kým? Ty, kteří desítky let táhnou tu pomyslnou kaktusářskou káru a obětují svůj čas pro česko-slovenské kaktusářství, musí mladší generace nahradit. Proto bychom si měli do nového roku přát, aby se takoví lidé rychle našli.

Pravidelně 4x do roka dostáváte časopis Kaktusy. Daří se ho vydávat již od roku 1965, tedy již 58 let. Výbor Společnosti českých a slovenských pěstitelů kaktusů a sukulentů, z. s. a redakční rada časopisu Kaktusy dlouhodobě usilují o vysokou úroveň časopisu jak po grafické, tak po obsahové stránce každého ročníku. Bohužel, na začátku roku 2022 se situace v tiskárně časopisu vyhrotila a tiskárna ukončila svůj provoz. Ze dne na den jsme byli postaveni před tři, resp. čtyři problémy: nedostatek papíru a zvýšení jeho ceny, nalezení nové tiskárny a nového distributora časopisu. Vše se za poměrně značného úsilí podařilo zajistit, takže se tyto problémy nedotkly žádného z předplatitelů časopisu Kaktusy a celý ročník 2022 byl k 15. listopadu minulého roku uzavřen.

Bohužel, ekonomická situace a zejména její výhled nás přinutil k některým zásadním změnám. Od roku 2023 bude časopis vycházet pouze pro ty, kteří si časopis předplatí. Cena předplatného, byť jsme ji museli navýšit, bude nejnižší cenou, za kterou bude možno časopis získat. Malá rezerva nákladu bude sice k dispozici pro případné reklamace, ale pro opozdilce již bude o 50 Kč dražší. Nemůžeme ale garantovat, že se na všechny, kteří si časopis nepředplatí, dostane. V chrudimské prodejně od letošního roku nové ročníky časopisu Kaktusy a Atlasu kaktusů v Chrudimi nekoupíte. Možná to mnohým bude připadat vůči těm „zapomnětlivým“ necitlivé, ale věřte, že výbor Společnosti ČSPKS nemůže tisknout časopis do zásoby a čekat, zda si ho někdo koupí či nikoliv. Výbor je odpovědný za vydávání časopisu a musí přijímat taková opatření, aby vydávání časopisu zabezpečil. Čas od času se objevují návrhy vydávat časopis pouze elektronicky, ale k tomu zatím čas nenazrál. Máme ověřené informace, že přechod z tištěné na elektronickou formu časopisu znamená většinou finanční kolaps. Ve srovnání s jinými cenami v Česku je cena našeho málonákladového časopisu stále ještě přijatelná a věříme, že tato opatření pěstitelé kaktusů a sukulentů pochopí a svůj časopis podpoří. Hledáme také sponzory, ale zatím s nepatrným výsledkem. Také dotační programy, se kterými počítají rezortní rozpočty pro tzv. neziskovky, jsou pro nás v současnosti nedostupné. Jak to vypadá, v budoucnu to asi nebude lepší.

Nálady ve společnosti ovlivňuje mnoho faktorů. Přestože uplynulé dva roky nebyly jednoduché, ekonomové, a nejen oni, očekávají další těžký rok. I kdybychom chtěli, nemáme možnost změnit to podstatné: snížit ceny energií, zvládnout inflaci a vrátit Evropě mír a prosperitu. Neznám ve svém okolí nikoho, komu by se zamlouvalo zadlužování státu, chaos ve zdravotnictví a lékové politice, netečnost úřadů k běžným občanským problémům a potlačování názorů místo odborné diskuse. Zejména ti starší, zkušení, ví, že se historie v mnoha podobách opakuje. Právě zkušenosti jsou tím, co může zabránit opakování mnoha karambolů. A. V. Fričovi zmrzla ve válečných letech nenahraditelná sbírka kaktusů a šlechtěných rostlin. Přejme si proto, abychom především naše sbírky uchovali bez ztrát. S tím nám, bohužel nikdo z „vyšších vrstev“ nepomůže.

Během uplynulého roku jsme získali další informace, které na neoprávněně sebevědomou partu úředníků vrhají opět nedobré světlo. Bohužel nedošlo současně k žádné významné změně poměrů, která by zatím nejmenované úředníky státu hmatatelně přesvědčila, že zákony jsou také od toho, aby chránily občany před úřední zvůlí. Malý příklad: zhruba před rokem jsem upozornil ředitele odboru dovozu a vývozu ÚKZÚZ, že provádění kontrol u pěstitelů za účelem tzv. „certifikace CITES“ nemá žádnou zákonnou oporu! Upozornění nebral pan ředitel vážně. Zřejmě si myslel, že si z titulu své funkce může dělat, co chce. Nedbaje zákonných mantinelů, prostřednictvím inspektora ÚKZÚZ ohlásil kontrolu ve sbírce (nejmenovaného) pěstitele. Po příchodu do sbírky musel být důrazně poučen, že nemůže nic kontrolovat, protože kontrola pracovníků ÚKZÚZ má zákonem daná pravidla a pan ředitel nemůže k pěstiteli vstoupit, kdy se mu zachce! Majitel sbírky mohl pana ředitele vyhodit, ale neudělal to! Z dobré vůle se ujal iniciativy a požádal „dodatečně“ o předvývozní kontrolu rostlin ve své sbírce. Nevím, jestli si pan ředitel vůbec uvědomil, že bez dobré vůle pěstitele by byla jeho snaha o kontrolu marná. Myslíte, že pan ředitel připustil svoji chybu? „Ne“ je správně! Nepochopil, že se ztrapnil už po příchodu. Přiznáním chyby a omluvou si mohl zachovat jistou míru důvěryhodnosti v úřad i svou osobu.

Dalším poznatkem, zpochybňujícím fungování státní moci, je způsob šetření našeho trestního oznámení, které se týkalo krádeže asi 1300 ks fotografií a textů z Atlasu kaktusů, zkopírovaných a převedených na soukromý web. Autorský zákon byl porušen flagrantním způsobem a nemyslím si to jen já. Policie se „zabývala“ trestním oznámením asi rok. Pachatel byl zjištěn, ale podle policie nešlo o porušení zákona! Paní MN si fotky a texty „jen náhodně“ na delší dobu vypůjčila a po našem trestním oznámení provider web, se závadným obsahem, pro veřejnost zablokoval. Z toho policie usoudila, že je vlastně vše v pořádku! Až mě policie v budoucnu zastaví, že jsem nedodržel povolenou rychlost, požádám je podle této policejní logiky o opravnou jízdu, abych svoje předchozí závadové jednání napravil a vyhnul se tím trestu. Že se vám to zdá úsměvné? Mě také!

Přístup policie k autorskému právu, resp. k osobě, která porušila zákonná práva autorů fotografií a textů, nevypadá jako nestranný. I když při šetření popsala policie mnoho stran papíru, bylo zjištění jen povrchní, spíše amatérské. Internetová kriminalita vyžaduje skutečné odborníky a ty zřejmě policie neměla! Nakonec, po našem druhém odvolání, pan státní zástupce usoudil, že od policie nemůžeme víc čekat a řízení definitivně zastavil.

Vážení přátelé, děkuji vám za přízeň a podporu, kterou jste nám, prostřednictvím svých zástupců spolků ,v minulém roce věnovali. Taková podpora nás zavazuje. Přejme si vzájemně, aby rok, který je před námi, přinesl více klidu, více radosti, více vzájemného pochopení a minimum špatných zpráv. S úctou

Jarda Vích, předseda Společnosti českých a slovenských pěstitelů kaktusů a sukulentů, z. s.

5.1.2023

 

Vích Jaroslav
Author: Vích JaroslavEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Předseda Společnosti českých a slovenských pěstitelů kaktusů a sukulentů.


Pin It
4.65625 1 1 1 1 1 (32 hlasujících)

Komentáře   

0 #1 Mario Snopka 2023-01-16 13:26
Výstižne napísané.
Citovat
0 #2 Smith 2023-01-17 07:04
Pěkně napsané...
Citovat
0 #3 pavel peregrin 2023-02-08 07:56
Chápu, že pěstitel chtěl být vstřícný, ale pokud toto jednání nemá oporu v zákonu, měl ředitele natvrdo vyhodit. Pokud ho smířlivě vpustil, nejenže to ředitel neocenil, ale tím více vzrostlo jeho sebevědomí. Na hrubý pytel patří hrubá záplata, ať se to komu líbí nebo ne a ústupnost se bohužel většinou nevyplácí.
Citovat
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.