Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Má první pojednání popisovala mé dojmy z návštěvy Plzně. Musím se přiznat, že jsem byl mnoha věcmi okouzlen. Pro neznalého to snad může vypadat, že v Brně nic zajímavého není, avšak opak je pravdou!

Jindřich Drápela, Jirka Pavlík  nebo Jiří Škaloud. To jsou vyhlášení kaktusáři, jejichž sbírky okouzlí nejen kvalitou a krásou rostlin, ale i pečlivostí a pořádkem, který v nich vládne. Anebo Zdenda Jelínek. Vynikající brněnský pěstitel a specialista na tzv. „čilence“.

 

Bez-nazvu
 

 

Zdenda svou sbírku buduje od roku 2007 v Ochozu u Brna a musím se přiznat, že mě jeho rostliny okouzlily. Potrpí si na pořádek a čistotu a své rostliny má přehledně seřazeny dle skupin. Musím se přiznat, že čilenci jsou pro mě maličko jednotvární a často mi jejich tvary splývají. Přesto jsem si právě díky Zdendovým rostlinám oblíbil rod Thelocephala a Pyrrhocactus.

 

IMG_9079
 

Semen je spousta, přesto to nikdo nemá? Co to je? Velice špatně klíčíčcí Pyrrhocactus umadeave

 

Mám možnost své rostliny zimovat buď v teplém sklepě a nebo na zaskleném, ale nevytápěném balkoně, kde v zimě klesají teploty pod bod mrazu, byť v Brně vždy jen na pár dní. I tak musím pečlivě volit, které rostliny nechat venku a které schovat domů. A právě rod Pyrrhocactus se mi osvědčil jako tzv. „podmínečně zimovzdorná rostlina“. V naprostém suchu vydrží teploty až -8° C (míň u nás zatím nebylo).

 

IMG_1432
 

 

Co se mi na čilencích nejvíc líbí, jsou bohaté trny a musím přiznat, že u Zdendy se jich mohu nabažit měrou vrchovatou. P. umadeave je vytrněný snad jako v přírodě. Zdenda taky bedlivě dbá, aby doma pěstoval přírodní rostliny a ne salátové okurky. A to nejen pečlivým přídělem vody, ale také bedlivým dohledem nad lokalitami a přesným určením. Je to jedna z věcí, které na něm obdivuji a inspirují mě. Ten přehled o této kaktusové říši! I on si musel vybrat, jestli se to bude učit podle Kattermana, Backeberga nebo Rittera. O, když i on má svého „pravého“ učitele, orientuje se ve všech.

 

Bez-nazvua
 

 Čilenci mě okouzlují i tvarem a zbarvením květů. Připomínají mi brazilský karneval v Rio de Janeiro. Už jen začít tančit v záplavě ohnivých, růžových a jinak barevně i tvarově odlišných květů.

 

Bez-nazvuaa
 

Barvy nejslavnějšího světového karnevalu v Rio de Janeiro

 

Kdysi běžela debata na plzeňském fóru na téma „která rostlina je pro vás nejvzácnější. Zdenda odpověděl „ta z lokality, která již neexistuje“. Se smutkem musím říct, že i tato lokalita za čas zanikne, a tak jsou mé fotografie svým způsobem vzácné. Zachycují říši v blízkosti Brna, kde ožilo Chile a Argentina a kde se milovník kaktusů může projít po poušti a prohlédnout si různé Copiapoe, Rodentyophyly, Pyrrhocactusy, Neoporterie a další.

 

IMG_6385
 

Pohled na rodentiophily a eryosice

 

IMG_6374
 

Má nejoblíbenější Thelocephala glabrescens

 

Ale vlastně...nezanikne navždy, jen se o kousek posune, a to je dobře. Byla by škoda, kdyby tento unikátní svět čilenců zanikl!

 

Zeidler Petr
Author: Zeidler PetrEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.6315789473684 1 1 1 1 1 (19 hlasujících)

Komentáře   

0 #1 Milan Číha 2022-01-17 07:55
Psáno s citem! : - )
Citovat
0 #2 Karel Pavlíček 2022-01-24 21:45
Už několik let se k Zdenkovi chystám na návštěvu. Slyšel jsem z několika stran , že je to pěstitel pár exceláns. Dokonce jsem od něho dostal i spoustu semenáčů z mnou nasbíraných semen. A přečtení tohoto článku mé přání návštěvy opět aktualizovalo.
P.S. Před pár dny jsem nasbíral v Quebrada del Torro spoustu semen blbě klíčících semen Pyr. umadeave. Ty už ale asi Zdeněk vysévat nechce. Je to tak? Dá alespoň typ jak dosáhnout při výsevu úspěchu? Třeba v těchto novinách?
kpp
Citovat
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.