Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Tentokrát musím pro obrázky sáhnout do zásob, abych navodil něco barevného a trochu veselého. I když mi ve skleníku tu a tam dokvétá ariáček, nestojí to momentálně za moc.

Tak si tedy navodíme konec léta, používám fotečku – Cyphostema. Ta nám venku na zahrádce nadělá tolik radosti, tak rádi ji každý rok v květnu vynášíme na dohled od kafíčkového posezení, pozorujeme rašící lístečky a pak přes léto její bujnou korunku s dužnatými, živě zelenými listy! Až se divím, že ji nemá každý, kdo si venku, v letním podvečeru, může posedět u skleničky vína. Je to nezmar, roste bez ohledu na to, jestli ji zaléváme hodně nebo málo, a i kdyby se Medardova kápě skutečně na 40 dnů rozkapala, naše kytička zůstává spokojená a v klidu.

 

image1

Cyphostema (někdy také nesprávně Cissus) juttae

 

Hrozně hezky a obšírněji o této kytičce píší Jandovi z Pávova u Jihlavy. Článek nese i zajímavý titulek „CYPHOSTEMMA JUTTAE aneb PROBOUZENÍ ZLOBIVÉHO OBRA“ však si klikněte ZDE.

Právě nyní je výborná doba pro vysévání. Protože naši nabídku podle stavu zásob v období distribuce několikrát měníme, tak vyprodané položky z nabídky mizí, a naopak – semena, která dozrála později, jsou do nabídky vložena. Proto se množí žádosti o identifikaci porcí semen – katalogových čísel, které už nejsou v aktuální nabídce. Na našem webu v oddílu Semena je úplně na konci stránky klik na ARCHIV, tam lze najít seznam všech katalogových čísel, za posledních 40 let v našich nabídkách použitých. Takže, bez problémů lze vysévat i pod našimi katalogovými čísly.

Docela pozdě vykvetl ariáček, co je moje srdcová záležitost. Jednou jsme při cestě Mexikem zastavili na kraji prašné cesty. Bylo to v místě, kde končila naplavená rovina, taková, co v ní často najdeme Ariocarpus kotschoubeyanus. Takové ty milé, drobounké hvězdičky, které jsou často díky nanesenému blátíčku skoro neviditelné. Bloumali jsme tam dobu, sporadicky jsme objevovali jen drobounké lofofory, pro sebe jsem si ji pojmenoval minima, ale semínko žádné, takže ve sbírce ji pozorovat nemohu.

Jaké bylo ale překvapení – drátem oddělený sousední pozemek byl zřejmě dlouho neobdělávaný, takže křovím zarostlý, a mezi keři nás překvapily krásné rostliny – Ariocarpus retusus. Viděl jsem jich po Mexiku mnoho podob, ale tento mi vyrazil dech. Však jsem mu také hned přidělil katalogové jméno – pulchellus – neboli půvabný. A protože mezi bradavkami bylo pár semínek, mohu jejich krásu obdivovat (ale i rozmnožovat) ve své sbírce, ať se to komu líbí nebo nelíbí. A podívejte se na to jemné orámování okrajů bradavek, pokochejte se také.

 

image2

Ariocarpus retusus f. PP 1444 pulchellus. Francisco y Madero, SLP

 

Už dva týdny žijeme v novém roce. A já, Pavel, i manželka Lída, i švagrová Madla, i naše holčičky Pavlínka a Šárka Vám chceme poděkovat za to, že jste byli v loňské sezóně našimi milými zákazníky.

Někdy se mi zdá, že svět se v této covidové době tak trochu „zamotal“. Někdy pořádně. A když o tom začnu přemýšlet víc, než je mi zdrávo, natáhnu si papuče a jdu se mrknout do skleníku. Ten se zklidnil k odpočinku, nic nekvete, kaktusy i sukulenty spokojeně hibernují. Je jim pendrek do toho, co se děje okolo, a spí. Tak jako loni, předloni, před deseti lety. Jsem si ale jist, že se na jaře, už brzy, začnou opět probouzet. Covid – necovid. Dny se začnou prodlužovat, tu se objeví červená štětinatá čepička na boku rebucie, tu se objeví hlaďoučká kulička na temínku gymnokalycia... Pro mě je skleník, u někoho i okno, takovým pevným bodem v této polámané době. A podle toho, co mi mnozí z vás píší, vím, že podobně to cítíte i vy.

Kaktusová sezóna jenom před nedávnem skončila, nová je ale za dveřmi. Jsme na ni připraveni, naše sklady jsou plné. My máme ovšem napilno, balíme stovky balíčků, protože mnoho z vás využívá zimu k přesazování semenáčků i velkých sbírkových rostlin, denně přepravní společnost odebírá květináčky a ostatní potřeby, samozřejmě i literaturu. Těší nás vaše odezva, zpětná vazba, které se nám dostává.

Milí přátelé, v novoročním období se mají lidé potkávat. I my se těšíme na vaši návštěvu, alespoň tu „virtuální“, na webu www.cact.cz

Přejeme vám hlavně hodně zdraví v roce 2022, pro Vás i pro Vaše kytičky...

Pavel Pavlíček a spol.

 

Pavlíček Pavel
Author: Pavlíček PavelWebsite: www.cact.czEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.5555555555556 1 1 1 1 1 (18 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.