Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Soumrak zájmového chovatelství a pěstitelství opět na obzoru? Čtěte!

Není tomu tak dávno, kdy jsme radostně zveřejnili informaci o schválení tzv. zahrádkářského zákona (Zákon 221/2021 Sb. o podpoře zahrádkářské činnosti /zahrádkářský zákon/). Nutno podotknout, že se tak stalo ve stínu hrozících „genocid“ chovatelů a sběratelů zejména hmyzu, případně i dalších drobných živočichů, stejně jako ve stínu stále mohutnícího neregulovaného ničení lokalit s přirozeným výskytem úmluvou CITES dotčených druhů, dotčené druhy nevyjímaje.

Zdálo se, že si můžeme, aspoň my, pěstitelé, oddechnout od perzekuujících snah všelijakých direktivních regulátorů.

Nestalo se tak. Tlak různých jedinců a sdružení, kteří jsou přesvědčeni o správnosti a všemohoucnosti nutnosti řídit a regulovat životy ostatních lidských bytostí, se přesunul na pole politického lobbismu a z ostrůvků národních prostředí postoupil na úroveň EU. O tomto dění jsme vás nedávno informovali v článku „Nové tendence v šikaně pěstitelů a chovatelů“.

Vážení přátelé, kolegyně, kolegové. Situace je vážná. Ano, opravdu bez nadsázky je. Mohli bychom si sice namlouvat, že nás se to „zatím“ netýká, že vznik tzv. „pozitivních seznamů druhů“ se v tuto chvíli týká „jen“ živočichů. Ale ruku na srdce: kolik z nás je jen pěstiteli kaktusů a (nebo) sukulentů. Někteří z nás mají záběr povolání, koníčků či zálib mnohem širší a i v našich řadách jsou chovatelé. A i kdyby jich nebylo mnoho, kauza pozitivních seznamů má potenciál zasáhnout podstatnou část obyvatelstva. Chovatelů drobného zvířectva, a to i z řad dětí a mládeže, je opravdu nemálo. A právě z řad mládeže se často rekrutují budoucí odborníci. Kolik z nich začínalo s jedinou rostlinou v květináčku na okenním parapetu, teráriem s křečkem či morčetem nebo akváriem s pavími očky?... Jak dlouho může trvat, než začnou vznikat pozitivní seznamy rostlin? Ano, správná otázka totiž není „Zda?“, ale „Kdy?“... Není čas tvářit se, že nás se to netýká!

Vážnost situace si uvědomují zejména chovatelské spolky a proto již v létě vznikla celostátní petice proti vzniku pozitivních seznamů zvířat. Připojme se pokud možno v co největším počtu. Teď a tady se rozhoduje o našem budoucím bytí a nebytí! Všechny důležité informace o petici naleznete na konci článku.

Informujte o situaci také své přátele, ať už jsou pěstiteli či chovateli nebo nikoliv. Týká se to mnoha z nás!

A abychom neopakovali to, co již bylo napsáno, přetiskujeme s laskavým dovolením KK Plzeň článek o výše zmíněné situaci.

 

Vážení přátelé,

v posledních několika letech se neustále zvyšuje tlak na pěstitele a chovatele s cílem omezit či zabránit pěstování a chování řady druhů.

Zatím se jednalo vždy o tzv. negativní seznamy, kde byly vyjmenovány druhy ohrožené či nebezpečné, jejichž pěstování či chování v soukromých rukách je potřebné nějakým způsobem regulovat.

Ochrana ohrožených druhů je naprosto na místě, způsob, kterým se dělá, je ale věci jiná.

To, že nelze legálně rozmnožovat a šířit druhy, které jsou v přírodě často na pokraji vyhynutí je věc, kterou rozum nebere.

Bohužel myšlenka, že rozmnožením druhu ve sbírkách a jejich uvedením na trh poklesne tlak na rabování rostlin v přírodě, je pro úřady naprosto nepřijatelná.

A že kaktusáři v Čechách by toho dokázali hodně.

Místo toho se vymýšlí stále nové a nové způsoby, jak odradit pěstitele a chovatele či dokonce zlikvidovat pěstitelství a chovatelství jako takové zejména v podání specializovaných skupin. Přitom právě tyto skupiny mají nejvyšší přidanou hodnotu a mohou doplňovat mezery tam, kde oficiální instituce jako botanické a zoologické zahrady nestačí.

Bohužel další takovou aktivitou namířenou proti chovatelům jsou tzv. pozitivní seznamy. Pod záštitou EU začínají vznikat na státní úrovni seznamy živočichů, které je pouze povoleno chovat. V praxi to znamená, že např. u savců budete moci chovat pouze vedle hospodářských zvířat už jen křečíka, myš a potkana, ale třeba ne osmáka, křečka, morče atd. Seznamy se liší stát od státu, takže třeba v Belgii můžete chovat navíc klokana, ale k čemu to je? Jakýkoliv ochranářský potenciál v chovatelství týkající se ohrožených druhů tímto nadobro zmizí.

Není třeba zdůrazňovat, že jak pěstitelství, tak chovatelství má v ČR obrovskou tradici a že díky erudici našich lidí je zde i značný společensko-ekonomický přínos. Bohužel v době, kdy každá podobná zájmová organizace bojuje o to udržet zájem o přírodu a chovatelství mezi mladými lidmi, jakákoliv takováto další restrikce jen zhoršuje situaci a v některých oborech by byla naprosto likvidační.

Možná si kladete otázku, proč vám toto všechno sdělujeme v rámci KKP.

Těch nesmyslných restrikcí a zákazů je mnoho a budou zde další snahy o jejich prosazování nejen mezi chovateli, ale i pěstiteli.

Nelze si nevzpomenout na ne tak dávno prováděné úkony z úřadu pro ochranu přírody, kde byla snaha zabavovat rostliny z našich sbírek, které byly na seznamech CITES a třeba jen vzdáleně připomínaly importy. Díky intenzivnímu úsilí SČSPKS se nakonec podařilo prosadit do Zahrádkářského zákona taková ustanovení, že na rostliny ve sbírkách se nahlíží jako na kulturní a není možné nikoho perzekuovat ze jejich držení či rozmnožování, byť jsou na seznamu CITES 1.

A jen společným úsilím všech zájmových organizací je možné prosadit i odmítnutí těchto tzv. pozitivních seznamů.

V sobotu v rámci Kolokvia v proběhne podpisová petiční akce proti tzv. pozitivním seznamům v ČR adresovaná parlamentu ČR.

Prosím zvažte, zda můžete i vy podpořit svým podpisem tuto petici a pomoci zabránit praktické likvidaci chovatelství v Čechách.

Děkuji

 

Jiří Musil

 

 

barbed-wire

 

 

Osobní komentář:

Vážení přátelé,

dovolte mi tento – ryze osobní a jen a pouze mé osobní vnímání vyjadřující – komentář. V kauzách minulých mne sice poměrně překvapovaly formy perzekucí, plynoucí z různorodých (původně) dobře míněných úmluv, norem, vyhlášek či jen myšlenkových hnutí, ale tak nějak vždy jsem na pozadí těch pokroucených „praktických provedení“ cítil za nimi stojící tendence. Ať už to – ve finálních stádiích – byly zájmy ryze osobní nebo zájmy skupinové, daly se do určité míry vytušit. Nebo aspoň najít si na pozadí toho cirkusu aspoň nějaké „odůvodnění“, proč to ti lidé dělají. Jedni třeba kvůli zisku: likvidací „drobného“ trhu – tuhle taktiku velmi dobře známe u velkých firem v podobě převzetí trhu prodejními řetězci. A nebo kvůli samotné moci, třeba jen soustředěné do rukou jednotlivců: mnozí z nás se již v životě měli tu čest potkat s narcistními jedinci, kteří by udělali cokoliv, jen aby mohli mít moc nad ostatními.

Tentokrát je to ale poněkud jiné. Položím-li si otázky jako „Komu má likvidace osobního chovatelství (a pěstitelství) sloužit?“ nebo „K čemu má sloužit?“, nejsem schopen se dobrat smysluplné odpovědi. Uznávám, že v mé neschopnosti mohou hrát roli mé omezené znalosti. Přesto...

Pokusím-li se najít nějaké vysvětlení, narážím na podivné paradoxy. Podstata důsledků pozitivních seznamů prakticky vylučuje nějakou ekonomickou záminku. Striktní zákaz chovu drtivé většiny zvířectva naopak naprosto zastaví jakýkoliv trh s těmito zvířaty (míněno tuzemský, navázaný na tuzemské chovy), spolu s tím dramaticky zasáhne do navázaných odvětví (krmiva, chovatelské potřeby, veterinářství atd.). Ekonomický dopad takových striktních opatření může dosahovat netušených objemů. Nehledě na fakt, že jakákoliv chovatelská činnost by se okamžitě přesunula do zemí, které takováto opatření nezavedou a zároveň by se dramaticky rozbujel černý trh (vizte průběh a důsledky prohibice v USA jako modelový příklad). Takže za sebe ekonomické zájmy vylučuji, což mi přijde podivné. Moc a peníze jdou už po staletí nerozlučně ruku v ruce...

Pak už mi z té bizarní rovnice vychází jen ta moc. Moc jednotlivců či malých skupin. Takový test, zda a nakolik je průměrná masa obyvatel slabá, manipulovatelná a ovladatelná. Nechci se zde dopouštět nějakých konspirací, ale jiné vysvětlení mne v tuto chvíli nenapadá. A pakliže by tomu bylo tak, pak je to pro mne ohromným rudým varovným světlem, že se děje něco velmi nekalého. Mnozí jsme zažili represivně okleštěná práva za éry komunistické diktatury. Osobně zastávám názor, že totalitní diktatura může vzniknout z jakéhokoliv předchozího společenského uspořádání a z jakéhokoliv myšlenkového proudu. Levicového, neutrálního, pravicového, apolitického... Lidé projevují už tisíce let obdivuhodnou snahu různorodými způsoby zotročovat své bližní, lhostejno pod jakou záminkou. A v tomto případě cítím temné stíny moci, kterou si dost možná někdo chce opět uchvátit pro sebe. Něco takového bychom neměli dopustit!

Nezbývá mi, než se ptát dál:

Kdo bude po chovatelích další na řadě? Pěstitelé? A potom? Literatura? Myšlení?...

Jakmile se to stane, zastaví se to vršení dalších a dalších restrikcí ještě někdy?

Po kolika takových prosazených restrikcích se z toho stane nová diktatura?

Kde je hranice nové totality?...

Odpověď nechť každý hledá sám.

1984...

 

Petr "Charlie" Morávek

 

 

STOP-pozitivnim-seznamum

 

Kampaň k petici proti vzniku pozitivních seznamů spustilo hned několik zájmových spolků a organizací.

Petice proti vzniku seznamu živočichů, které je povoleno držet v soukromém vlastnictví

K petici se můžete připojit ZDE (stránky zoorekvalifikace.cz).

Chcete-li, aby Váš podpis měl vyšší váhu, můžete ji podepsat pomocí identity občana přímo na Portálu občana.

Vyhovuje-li Vám spíše klasická papírová podoba, informační materiály a petiční archy k vytištění naleznete např. ZDE nebo ZDE.

Vlastnoručně podepsat petici v listinné formě bude možné např. na Plzeňském kaktusářském kolokviu 15. - 16. 9. 2023 nebo na Zamykání sezóny v Chrudimi 30. 9. 2023.

 


 

Zpravodaj Klubu kaktusářů Plzeň

Část textu přetištěna s laskavým svolením plzeňské redakce.

Na webu Klubu kaktusářů Plzeň, z.s. najdete další a další příspěvky zkušených pěstitelů z plzeňského klubu kaktusářů. Doporučeno redakcí novin INCACT.CZ!

 

Author: Redakce INCACT.CZWebsite: www.incact.czEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Internetové noviny o kaktusech a sukulentech


Pin It
5 1 1 1 1 1 (8 hlasujících)

Komentáře   

0 #1 Josef 2023-09-19 18:19
Tak je to celostátní petice nebo ... chce pomoci zabránit praktické likvidaci chovatelství v Čechách. Moravy a Slezska se to netýká?
Citovat
0 #2 Jirka 2023-09-21 09:19
Je to celostátní petice, týká se tedy i Moravy a Slezska
Citovat
0 #3 Josef Bis 2023-09-26 06:17
Neléčení blázni jako SPROSTĚ já.


Vážení pěstitelé kaktusů, zdánlivě jde o chovatele zvířat, ptáků, plazů a jiné havěti. Ale na nás se vaří voda také. Sprostě já -nějaký pisálek jak se prezentuje na Incact už ze svého příspěvku přiložil na nějakém pochybném ministerstvu pod kotel. Ministerský úředník.

A petici kterou budete mít možnost v Pardubicích a Chrudimi vidět a kolem ní projdete podpořte. Podpis je nutný. Bude to sloužit na podporu i našeho hlasu. Zástupců kaktusářů při jednáních našich nebojsů, co budou tváří v tvář obhajovat naše postoje na jednáních se zástupci Min.živ. prostředí, zemědělství a dalšími. . A nebojsové budou obhajovat vás všechny na jednáních u stolu v Poslanecké sněmovně.
A protože podle Petičního zákona nesmím nikoho nutit k podpisu tak všem pouze radím. Jako soukromá osoba. Prosím podepište se. Děkuji vám.
Citovat
0 #4 Jirka 2023-09-29 07:51
Pokud disponujete bankovní identitou,tj že se třeba přihlašujete do internetového bankovnictví a pošlou Vám do mobilu požadavek na autorizaci, tj že jste to vy, tak jde pohodlně podepsat petici elektronicky i doma z obýváku...
Citovat
0 #5 Josef Bis 2023-10-23 05:37
Cituji Josef Bis:
Neléčení blázni jako SPROSTĚ já.


Vážení pěstitelé kaktusů, zdánlivě jde o chovatele zvířat, ptáků, plazů a jiné havěti. Ale na nás se vaří voda také. Sprostě já -nějaký pisálek jak se prezentuje na Incact už ze svého příspěvku přiložil na nějakém pochybném ministerstvu pod kotel. Ministerský úředník.

A petici kterou budete mít možnost v Pardubicích a Chrudimi vidět a kolem ní projdete podpořte. Podpis je nutný. Bude to sloužit na podporu i našeho hlasu. Zástupců kaktusářů při jednáních našich nebojsů, co budou tváří v tvář obhajovat naše postoje na jednáních se zástupci Min.živ. prostředí, zemědělství a dalšími. . A nebojsové budou obhajovat vás všechny na jednáních u stolu v Poslanecké sněmovně.
A protože podle Petičního zákona nesmím nikoho nutit k podpisu tak všem pouze radím. Jako soukromá osoba. Prosím podepište se. Děkuji vám.



Dobrý den, myslím si, že zamykání na výbornou. Marně jsem ale čekal na pisatele na Incact co rozporoval článek J.Vícha . Toho člověka jak se podepsal ( PROSTĚ JÁ). Stál jsem u vchodu na burzu od začátku a nic. On nepřišel, neozval se. Dokonce ministerský úředník z jeho reakce. Bylo mi jasné od začátku že je to švindl ale rád hraju podobné hry. Nenechme se vytočit podobnými provokatéry a jejich moudry.A hledejme všichni společně cesty jak přírodu chránit ale i ty ministerské úředníky abychom se nemusely bát zastaveného auta za plotem. Třeba je to inspektor a jde na kontrolu rostlin. Vypusťte Krakena. (Tak říkám mému psovi) který hlídá můj pozemek. Josef Bis .
Citovat
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.