Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Vynález žárovky umožnil nejen pracovat v noci, ale také vysévat kaktusy v zimě. A co teprve takové chytré osvětlení...

S přídomkem „chytrý/-á/-é“ se v poslední době doslova roztrhnul pytel. Chytré cokoliv najdeme prakticky v každém reklamním letáku, v kdejakém e-shopu s elektronikou. Někdy si říkám, že už té „chytrosti“ je trochu přespříliš. Až příliš často jde jen o reklamní chyták a avizované zařízení je „chytré“ jen v divokých snech kreativců reklamních agentur.

Ale jsou i výjimky. Jednou z nich jsou LED žárovky prošpiknuté drobnou elektronikou, která jim přidává nějaké ty funkce navíc. Jistě, není to rozhodně žádná umělá inteligence, s takovou žárovkou si pochopitelně nepokecáte a pokud, tak vám fakt nic neřekne. Tedy, pokud byste zjistili, že s vámi mluví a odpovídá vám na vaše otázky, byl by to jistě důvod k urychlené návštěvě nejbližšího psychiatrického oddělení. Ale to by byl jiný příběh a o tom můj článek nebude.

Upozornění: článek NENÍ placenou reklamou! Skutečně se jedná o popis vlastních zkušeností se zmiňovanými produkty!

O umělém osvětlení výsevů kaktusů či sukulentů v ročních obdobích s nedostatkem přirozeného světla již bylo napsáno a řečeno mnohé. Původně využívané klasické vláknové žárovky nahradily v průběhu desetiletí zářivkové trubice, sodíkové výbojky, úsporné žárovky, a nakonec LED osvětlení v podobě žárovek, různých LED pásků či specializovaných „grow“ svítidel, určených pro rostliny či terarijní faunu. Hlavně naposledy zmiňované LEDky přinesly zajímavé konstrukční možnosti, možnost volby teploty barvy světla a také cenové úspory v podobě nižšího odběru stále dražšího elektrického proudu. Stále však zůstává určitá nutnost dotčené osvětlení výsevního aparátu nějakým způsobem řídit, nejčastěji za pomoci spínacích hodin.

Už vícekrát mě napadlo, zda by nemohl existovat způsob jako nějaké takové to „vše v jednom“. Nebo aspoň skoro. Možnosti soudobé elektroniky jsou opravdu nemalé a kdo někdy aspoň zběžně viděl, co dovedou všelijaká elektronická udělátka, dá mi za pravdu. A takové zařízení existuje. Umožnil ho vznik drobných jednočipových zařízení typu Arduino a následně ESP, souhrně řečeno IoT – internetu věcí.

Tím definitivně odkrývám, že řeč bude opravdu o „chytrých“ LED žárovkách. Taková žárovka umožňuje řídit jas, někdy dokonce i barvu světla, a to vše bezdrátově, přes domácí Wi-Fi, za pomoci aplikace na chytrém telefonu či přes elektronickou krabičku nějakého „domácího asistenta“. Takže proč toho nevyužít?

Podařilo se mi před časem koupit ve výrazné slevě, za cenu v řádech desetikorun, větší množství chytrých žárovek WiZ. Dvě žárovky této značky už jsem doma měl, byť sloužily jen jako bezdrátová podpora lenosti (nemusím se zvednout z postele a pohodlně si rozsvítím či zhasnu klidně vleže laughing ). Čerstvě pořízená várka žárovek slibovala možnosti nastavení všech barev světla včetně možnosti nastavení teploty chromatičnosti v rozmezí 2200° - 6500°K a světelný tok až 800 lumenů při nějakých 8,8W příkonu. Zajímavé možnosti, ale jak je využít?

Již pár let provozuji malý výsevní „aparátek“, spíše tedy poličku pro pár krabiček s výsevy, který ozařují dvě LED žárovky s teplotou chromatičnosti okolo 6400°K. Ostrá bílá, která se blíží standardizovanému dennímu světlu, se mi pro semenáče poměrně osvědčila. Ještě o úroveň výš by pochopitelně byla specializovaná „grow“ svítidla, ale pro tu moji malou poličku tyhle LED žárovky stačily. Rozsvěcení a zhasínání těch několik let obstarávaly obyčejné mechanické spínací hodiny. Pak jsem ale na internetu našel článek o možnosti komunikace s LED žárovkami WiZ a nápad byl na světě.

 

IMG_20231210_202215

Jednoduché samodomo svítidlo z materiálu „co dům dal“...

 

IMG_20231210_202156

...pro dvě žárovky.

 

IMG_20231211_105554

Poličku v tuto chvíli okupují i dvě begonie, které se ovšem už brzy budou muset vystěhovat, aby uvolnily prostor novým krabičkám s výsevy.

 

Koho by zajímalo trochu víc, jak WiZ žárovky fungují, pak vězte, že v plastovém těle žárovky tepe křemíkové srdce čipu ESP32. Tato elektronika je velmi dobře známa všem nadšencům programovatelné minielektroniky a IoT. Jedná se o velmi šikovný, levný a přitom výkonný 32-bitový mikrokontrolér s integrovaným Wi-Fi 802.11 b/g/n a Bluetooth a poměrně snadnými možnostmi programování. Lze jej klidně nastavit i jako jednoduchý webový server a ovládat jeho vstupy a výstupy pomocí webové stránky. Takže taková LED žárovka je vlastně zajímavá hračka jak pro elektronické bastlíře, tak pro programátory.

Mnou použité žárovky jsou ve verzi „Full color and warm to cool“ (RGB barvy, teplota světla 2200° - 6500°K), 8,5W, 806lm (ekvivalent 60W klasické žárovky), závit E27. Existují i verze 11W (1055lm – ekv. 75W) nebo 13W (1521lm – ekv. 100W), případně varianta se závitem E14 (4,9W, 470lm – 40W). Pro milovníky nestandardů jsou k mání i filamentové verze nebo dekorativní retro tvary baněk.

 

Technické okénko

ESP8266 a ESP32...

Šikovné mikrokontroléry firmy Espressif osazené do vývojových desek ESP8266 a ESP32 si získaly pozornost nejednoho bastlíře či programátora. Není divu. Výbava je perfektně šitá na míru právě jim. Konektivita Wi-Fi s podporou protokolů 802.11 b/g/n a případně Bluetooth (ESP32), jedno- resp. dvoujádrový 32-bitový procesor, dostatek SRAM paměti a až 16MB interní flash se jednoznačně nabízí k použití pro IoT. V aktuálně nejnovější verzi přinášejí čipy ESP32-S3 dvě jádra s frekvencí až 240MHz, 512kB SRAM, až 16 MB flash, Wi-Fi 2,4GHz 802.11 b/g/n a Bluetooth 5(LE). Líbivá je implementace např. v podobě Arduino Nano ESP32 nebo nízkopříkonová vývojová deska českého producenta LaskaKit. Znalcům víc asi mikrokontroléry ESP představovat nemusím. Zvědavci najdou další detaily na stránkách výrobce.

Koho by zajímaly detaily samotných žárovek WiZ, najde na internetu např. „pitvu“ a hacknutí jedné takové baňky s ESP-WROOM-S2. Inu, nikdo není dokonalý a IoT zařízení budou ještě muset projít nějakým tím vývojem směrem k lepšímu zabezpečení...

À propos, nabízí se možnost použít vývojovou desku ESP32 spolu s LED pásky NeoPixel...

 

Prvně jsem uvažoval o podobném řízení žárovek, jako ve výše zmíněném článku. Koupě nějakého ESP32 je dnes otázkou zhruba dvou stovek, tak co by ne. Jediné, co mne trochu odrazovalo, byla pracnost a časová náročnost programování komunikace a ovládacího rozhraní. Mírná prokrastinace, jak se ukázalo, ale nebyla tentokrát úplně na škodu. V mezičase jsem totiž zjistil, že výrobce žárovek vypustil do světa již druhou generaci aplikace, pomocí které lze žárovky ovládat např. z chytrého telefonu. A nejen to, aplikaci lze efektivně využít jako „chytré“ spínací hodiny.

A abych celou záležitost jen neokecával, pojďme se vrhnout rovnou do nastavení v takovém jednoduchém step-by-step tutoriálku, aneb „kterak sobě počínati v několika jednoduchých krocích“.

Žárovku našroubovat do patice a zapnout svítidlo do zásuvky dovede každý.

Dále budete potřebovat na vašem chytrém telefonu nainstalovanou aplikaci WiZ Connected (Android / iPhone). Aplikace po svém spuštění požaduje registraci kvůli personalizaci služeb, přidávání dalších osob s oprávněním ovládat žárovky a kvůli zálohování nastavení.

Dalším krokem je spárování žárovek s vaším domácím Wi-Fi routerem. Ten je nutnou podmínkou provozu žárovek WiZ, protože vystupuje v roli prostředníka, který komunikuje s žárovkami na straně jedné a s chytrým telefonem na straně druhé. V aplikaci je obsažen jednoduchý průvodce pro přidání nové žárovky, který vás celým procesem provede. Nenastavená žárovka se nejdříve asi dvě nebo tři minuty po zapnutí snaží kontaktovat své okolí pomocí Bluetooth. Máte-li zapnuté BT na telefonu, objeví se v aplikaci automaticky upozornění na nové zařízení v dosahu.

Pokud máte žárovky připojené do aplikace, je vhodné vytvořit si v aplikaci nějakou místnost pro lepší orientaci a snazší nastavování. Žárovky pak lze nastavovat, zhasínat či rozsvěcet hromadně.

 

Screenshot_2023-12-11-11-03-56-200_comwizconnectedwiz2

Místnost „Výsevní aparát“ se dvěma žárovkami.

 

A teď přijdou ta „kouzla“. Máme vytvořenou místnost a v ní žárovky. Přepneme-li se na kartu „Automatizace“, nabídnou se nám položky „Plány“ a „Rytmy“. „Plány“ jsou vlastně jen ty naše staré dobré „spínačky“, neboli nastavení času zapnutí a vypnutí. Určitou devizou je možnost nastavit (u každé žárovky zvlášť), jak dlouho má trvat pozvolné rozsvěcení či zhasínání. Zajímavější položkou jsou „Rytmy“. V tomhle udělátku si totiž můžete definovat až 5 režimů barvy světla a svítivosti žárovky včetně časového trvání každého režimu. Názorně to ukazují níže uvedené obrázky.

 

Screenshot_2023-12-11-11-04-18-943_comwizconnectedwiz2

Plán zapnutí a vypnutí žárovek – od pondělí do neděle, rozsvítit v 7:00, zhasnout ve 20:00.

 

Screenshot_2023-12-11-11-04-32-129_comwizconnectedwiz2

Detail plánu „spínaček“. Lokalizace aplikace pro české prostředí ještě není dokonalá – do pondělí se tvůrcům vloudila angličtina a týden začíná nedělí...

 

Screenshot_2023-12-11-11-04-54-734_comwizconnectedwiz2

„Rytmy“ – možnost nastavit pro každou místnost barvy či teploty světla v závislosti na denní době.

 

Screenshot_2023-12-11-11-05-09-445_comwizconnectedwiz2

Detail nastavení konkrétního rytmu...

 

Screenshot_2023-12-11-11-05-32-382_comwizconnectedwiz2

... a jeho jednotlivé body. Barvy a teploty chromatičnosti si můžete vybrat z přednastavených položek, nebo si je definovat dle libosti po svém. Nejkratší časový úsek každého intervalu je 30 minut. Moje hračičkování s barevností světla nesouvisí ani tak s potřebami semenáčů, ale spíš s tím, aby ostré studené světlo co nejméně rušilo lidské osadníky – police s výsevy s námi bydlí v obývacím pokoji.

 

IMG_20231211_071012

Ranní barvička připomíná „grow“ svítidla. RGB verze žárovek má i podobný – byť ještě sytější – „grow“ odstín mezi předdefinovanými barvami.

 

IMG_20231211_110842

Denní studená bílá (6500°K).

 

IMG_20231211_111122

Vyfotit žárovky ve správném podání teploty světla se mi úplně nepodařilo. Moderní fototechnika v telefonech je až příliš prošpikovaná funkcemi autokorekce všeho. Tenhle snímek je tak jako že na oko relativně nejblíže realitě...

 

Jako bonus můžete online sledovat spotřebu (aktuální nebo statistiku), kontrolovat stav žárovek atd.

 

Screenshot_2023-12-11-11-17-18-304_comwizconnectedwiz2

Nastavení aplikace – můžete si definovat více lokalit se svítidly (budovy alias „domácnosti“), můžete přidat další členy, kteří pak mohou ovládat svítidla, můžete připojit kamery a další příslušenství atd. V nastavení najdete také položku „Spotřeba energie“.

 

Screenshot_2023-12-11-11-18-28-986_comwizconnectedwiz2

Detaily spotřeby el. energie. Těch 10 kWh je souhrn všech svítidel v domácnosti, nikoliv jen žárovek nad výsevy.

 

Po prvním nastavení jsem byl zvědav, zda jsou žárovky i v případě automatizace ovládány jen aplikací, nebo si nastavený automatický režim dovedou hlídat samy. Kdyby totiž byly závislé jen na přítomnosti mobilního telefonu s aplikací v dosahu místní Wi-Fi, veškeré kouzlo automatizace by bylo to tam. Z programování drobné elektroniky včetně mikrokontrolérů ESP32 zároveň vím, že ESP32 umí hodně věcí, včetně synchronizace času z internetu, vykonávání různých rutin a ukládání uživatelských dat do interní paměti. Takže... ANO, po řádném nastavení si žárovky automatický režim udržují samy. I když jsem byl celý den mimo domov, spínaly jednotlivé režimy tak, jak měly. Pro ověření jsem jinou testovací žárovku ponechal úplně bez připojení k Wi-Fi, a přesto spínala dle přednastaveného režimu – tím jest potvrzeno, že nastavení se ukládá přímo do vnitřní paměti žárovek.

Přesto je nutné, aby měly připojení k internetu aspoň občas k dispozici. Jednak pomocí aplikace probíhá aktualizace firmwaru žárovek a jednak z internetu berou žárovky přesný čas. Synchronizace času je důležitá, mikrokontroléry ESP32 totiž neobsahují hodinový krystal a proto předpokládám, že přesnost vnitřního časovače se může rozcházet až o minuty denně. Testovací žárovka ponechaná bez připojení k Wi-Fi síti se předběhla za necelý den o více než minutu.

Takže funkčnost zatím k mé naprosté spokojenosti. Jak budou spokojené semenáče, to uvidím časem.

Přiznám se, že jedna věc mi chybí. Vzhledem k tomu, že poličku pro výsevy mám umístěnou u okna orientovaného jihozápadním směrem, tak při slunečných dnech je světla v odpoledních hodinách habaděj. Svítit ještě navíc žárovkami se mi jeví docela zbytečné. Hodila by se funkce snímání intenzity okolního světla. Při dostatečném osvitu slunečním světlem by žárovky mohly klidně zhasnout. Tuhle funkcionalitu zkrátka zatím musím oželet. Nezbude než si ji třeba v budoucnu doplnit na vlastní pěst pomocí samostatného ESP32 s připojeným fotoodporem nebo fototranzistorem. Ovšem pro někoho, kdo má skříňový výsevní aparát, je tato funkce bezpředmětná.

Ještě krátké shrnutí vlastností a užitné hodnoty žárovek WiZ.

PLUSY:

  • jednoduchost nastavení
  • výběr různých typů a svítivostí (žárovky, LED pásky, bodová světla)
  • doplňkové chytré příslušenství (např. zásuvky, spínače)
  • šikovná aplikace v češtině s paletou různých nastavení
  • monitoring spotřeby el. energie
  • propojitelnost s dalšími systémy domácí automatizace (Google Home, Alexa, SmartThings a mnoho dalších)
  • možnost využít žárovky jako detektory pohybu
  • rychlé řešení bez nutnosti cokoliv pájet či programovat
  • výrobce se stará o pravidelné aktualizace firmwaru žárovek

MÍNUSY:

  • vyšší pořizovací cena (např. i oproti obyčejným LED trubicím, pokud WiZ neseženete v akci)
  • někdy může být komplikované spárování žárovek s aplikací, mohou zlobit aktualizace firmwaru žárovek
  • nutnost mít chytrý telefon a domácí Wi-Fi (2,4GHz)
  • aplikace druhé generace je zatím horkou novinkou a je někdy nestabilní
  • aplikace první generace je trochu nepřehledná a není tak intuitivní
  • výrobce nenabízí chytré LED trubice, které by bylo možno použít do zářivkových těles (kdo má výsevní aparáty na zářivkách) – nutnost upravit řešení na závity E27

Za sebe musím konstatovat, že možnosti žárovek WiZ mě poměrně nadchnuly, a to nejen svými standardními vlastnostmi, ale i možností povrtat se v nich programátorsky (v rámci testování jsem žárovkám posílal instrukce přes domácí síť z počítače). Nečekal bych, že využití pro ně najdu u kaktusů namísto běžného užití v bytě. Třeba Vás mé zkušenosti inspirují.

 

 

Morávek Petr
Author: Morávek PetrEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.7647058823529 1 1 1 1 1 (17 hlasujících)

Komentáře   

0 #1 Pavlíček 2023-12-29 16:54
Špička! Díky. Škoda, že už nemám čas tyhle vychytávky využít!
Citovat
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.