Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Léto máme v plném proudu, o čemž nás v těchto dnech informuje i rtuť teploměrů, stoupající občas až k nebezpečně vysokým číslům. A nemám tím na mysli jen ty teploměry ve sklenících. Naši pichlaví svěřenci se většinou v tomto horkém období pohrouží do letní polodřímoty a vyčkávají podnebných podmínek přívětivějších k růstu.

Je to také období dovolených, kdy se i my snažíme trochu si odpočinout, nabrat nových sil či alespoň vystoupit z každodenní rutiny pracovních povinností. A protože nejen kaktusy a sukulenty živ je člověk, nabídnu Vám v tomto letním úvodníku pár námětů k aktivní i odpočinkové rekreaci v našem regionu. Třeba Vás inspirují.

 

chrudim-d63

Chrudim – brána Železných hor

 

Letošní vývoj počasí byl... no, poněkud zvláštní. Dlouho chladné jaro jako by ne a ne pustit dostatek tepla a slunce do našich krajin. Léto jako by teď chtělo jarní nedostatek v topení dohnat. Naneštěstí, zdá se, velmi zprudka a najednou. Tak nějak hromadně jsme se shodli, že kvetení kaktusů mělo letos opožděný a pozvolný nástup. Následně záplava květů doslova vybuchla a třeba v mém skleníku už to teď má většina kytek odbyté. Aktuálně kvetou hlavně Gymnocalycia a některé „nezničitelné“ Mammillarie.

 

IMG_20230714_162210

Gymnocalycium friedrichii – červencová vedra jim evidentně svědčí

 

Vedro je vedro a tak se v těch nejteplejších dnech do skleníku moc často nevydávám, spíš se tak občas připlížím a po pár minutách zase zbaběle prchám do chladnějších míst. Říkám si, že na jihu Afriky teď musí být nádherně (vizte ZDE a ZDE). Je to ale trochu „z ruky“ a tak mi nezbývá, než se spokojit s tím, co nabízí naše domovina.

A protože je čas rekreace, něco z toho, co nabízí přímo náš region, bych chtěl teď představit i Vám. Nebude to sice takové zchlazení jako v zasněženém Johannesburgu, ale v krajině je během letních veder vždy o něco příjemněji než v rozpálených městech.

Pro ty aktivnější nabízí Chrudimsko nemálo lokalit, kam lze vyrazit pěšky či na kole.

Prvně bych Vás pozval, tak nějak trochu všeobecně, na naše smetiště. Ne, nelekejte se. Ono to totiž není jen tak ledajaké smetiště, ale smetiště geologické. Tak mu tedy přezdívají geologové. A tím smetištěm není nic jiného, než Železné hory. Více než 100 druhů hornin „zhňácaných“ na rozlohou malém území Železných hor. Obraz divoké a dramatické historie českého masivu zhuštěný do prostoru necelých 800 km2. Takové „vše v jednom“. Na ploše s největší úhlopříčkou pod 60 km najdete všechno možné od starohor až po třetihory, v některých případech doslova pár set metrů od sebe. Geopark Železné hory opravdu stojí za to, některé lokality můžete často projít v rychlém sledu za sebou. Ani auto-moto-turisté nepřijdou zkrátka, přímo v Chrudimi můžete v domě U Vodárny 138 navštívit expozici minerálů a hornin. Cyklisté mohou vyzkoušet naučné geologické cyklostezky „Magma“ z Hlinska do Chrudimi nebo „Mageo“ z Přelouče do Chvaletic . Pro pěší je pak k dispozici spousta zajímavostí a kratších i delších naučných stezek. Vybrat si můžete na stránkách projektu.

 

2560px-Zelezne_hory_CZ170410-27

Jižní svahy Železných hor (zdroj: Wikipedia, autor: Josef Kreuz , licence: CC BY-SA 4.0)

 

Pro ty, kteří raději objevují jiné než kamenné krásy přírody, mohu doporučit například procházku údolím řeky Doubravy, údolím potoka Žejbro či pro příznivce trampingu údolím Krkanky na řece Chrudimce s původními trampskými sruby, z nichž některé jsou zmiňovány Bobem Hurikánem v jeho knize Dějiny trampingu.

 

Udoli_Doubravy_-_Koryto

Vodopád na řece Doubravě

 

Hradiste_Ceske_Lhotice_Krkanka_chaty_3

Trampské sruby v PR Krkanka (zdroj: Wikipedia, autor: Palickap, licence: CC BY-SA 4.0)

 

Kdo raději zatouží po odpočinku s možností vodních radovánek (což v takovém horku rozhodně není k zahození), nabízí se mu k dispozici v celém regionu nejznámější rekreační oblast – vodní nádrž Seč. V členité krajině Železných hor nabízí podél svých břehů rozlehlou plochu pláží, chat a kempingů. A protože v Železných horách je všude blízko, do vzdálenosti sotva pár kilometrů kolem Seče najdete i další turisticky zajímavá místa.

Další, menší a tím pádem komornější vodní plochu nabízí autokempink Konopáč nedaleko Heřmanova městce či písníky u obce Mělice na pardubicku.

 

Sec_-_prehrada_ostruvek

VN Seč (zdroj: Wikipedia, autor: Roman Horník, licence: CC BY 3.0)

 

Melicke_pisniky_12

Mělické písníky (zdroj: Wikipedia, autor: Petr1888, licence: CC BY-SA 4.0)

 

Nuže, turistiky bylo pro letošek, myslím, dost. A pokud Vás přeci jen přemůže touha naší vášně, zajeďte do Chrudimi k Pavlovi a Lídě Pavlíčkovým, každou sobotu od 9:00 do 16:00, ať už na nákup v prodejně Chrudimský kaktusář, nebo jen tak, posedět a popovídat.

 

u_pavlicku

 

Na závěr pár momentek ze skleníků.

 

IMG_20230714_162217

 

IMG_20230714_162240

 

IMG_20230714_162322

 

1-_MG_5311-001

 

2-_MG_6185-001

 

3-_MG_6242

 

4-_MG_6636-001

 

5-_MG_6638

 

6-_MG_6694-001

 

7-_MG_6782

 

8-_MG_6817-001

 

9-_MG_6839

 

Krásné a odpočinkové léto vám přeje

Spolek pěstitelů kaktusů Chrudim

 

Morávek Petr
Author: Morávek PetrEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.4615384615385 1 1 1 1 1 (13 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.