Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Jak vnímat „čistý“ druh u rodu Echinofossulocactus?

Už to bude dva roky, co jsme se v San Luis Potosí domluvili s Pedrem na občasném sdílení a určování fosuláčů v internetové aplikaci iNaturalist.

Jedná se o jednu z nejoblíbenějších aplikací zaměřených na přírodu na světě. Propojením zájemců o přírodu s přírodovědci pomáhá identifikovat rostlinné a živočišné druhy. Projekt iNaturalist se objevil v roce 2008 jako závěrečná magisterská práce studentů Nate Agrin, Jessica Kline a Ken-Ichi Ueda na mladé Kalifornské univerzitě zaměřené na informatiku v Berkeley (byla založena v roce 1994). Nate a Ken-ichi pokračovali v práci na webu po dokončení studia, s určitými dalšími podporami byly stránky nadále rozšiřovány až se aplikace stala v roce 2014 iniciativou Kalifornské akademie věd a v roce 2017 společnou iniciativou se známou společností National Geographic. Nyní je dostupná i v přátelské verzi naší mateřštiny.

Dlouho jsem se rozhoupával, zda do tohoto virtuálního prostoru vstoupit. Člověk by nerad ohrozil rostlinné druhy prozrazením přesného místa jejich výskytu. Navíc v zemi, kde je jenom hostem. Pedro mě uklidnil. Přesnou pozici vzácných a ohrožených druhů aplikace počítačově rozmazává, přesouvá o mnoho kilometrů jinam. No, říká se: „Věř, kdo věřit můžeš“. Pochybnosti zůstávají, ale u cca 95% fosuláčů v přírodě se o přímé ohrožení asi nejedná. Vždyť se jedná o jedny z nejrozšířenějších kaktusů. A s tím je spojen další problém, hybridizace, vzájemné ovlivňování izolovaných populací.

Hybridizace byla usnadněna a urychlena s příchodem španělských kolonizátorů před 500 lety. Jak? Decimování miliónů původních mexických obyvatel včetně jejich kultury a jejich důmyslné adaptace na přírodní zdroje se dělo přímo, vojensky nebo nepřímo šířením evropských infekčních nemocí; neštovic, chřipky, příušnic, spalniček a jiných. Další těžkou ránou byla introdukce nepůvodní flóry a fauny. Většina introdukcí byla úmyslná a byla vedena se záměrem zvýšit rozmanitost dostupných potravin a zdrojů. Mezi nepůvodními (exotickými) rostlinami a zvířaty byly ovce, prasata, kuřata, kozy, skot, pšenice, ječmen, fíky, vinné révy, olivy, broskve, kdoule, granátová jablka, zelí, hlávkový salát a ředkvičky, stejně jako mnoho květin. Tlak domestikovaných zvířat a pěstování nepůvodních plodin v mimořádně zranitelných mexických ekosystémech byl značný. Bezohledná pastva nekontrolovaného množství zvířat vedla k rychlé devastaci a odumírání lesostepní vegetace, k plošným sesuvům a odplavením půdy. Dokonce i samotní zástupci kolonizátorů začali po půl století od Kolumbova připlutí do Ameriky zavádět předpisy pro kontrolu chovu ovcí k ochraně práv domorodců na půdu a produkci potravin. Echinofosulokaktusy, vybavené mimořádnou přispůsobivostí, měly pro osídlování nových příležitostí, nově obnažených povrchových částí matečných hornin více než 400 roků. Čtyři století příležitostí pro šíření z míst původního výskytu, čtyři století pro adaptaci na místní podmínky a pro hybridizaci.

Co vše se může stát v oblasti kontaktů dvou druhů fosulokaktů E. dichroacanthus a E. heteracanthus za pouhých několik desítek let po stavbách přehrad pro zásobení hlavního města Aguascalientes, v oblasti mezi druhou nejvýznamnější přehradou ve stejnojmenném státě Aguascalientes „La presa Gral. Abelardo L. Rodríguez“ a pod ní se nacházející menší přehradou „La presa Los Arquitos“ je možno pozorovat na připojených snímcích. Stavební aktivity, narušování povrchu půdy, přemísťování stavebních hmot a odtěžených zemin napomohly za součinnosti s opylovateli pravděpodobně k ještě většímu prolínání znaků nově se vyskytujících rostlin, potomků křížení mezi dvěma výrazně odlišnými rodičovskými druhy. Jenom pro představu uvádím, že fotografie hybridních rostlin (obr. 8 - 15) byly pořízeny pod hrází přehrady Presa Rodríguez během krátké, půlhodinové procházky dne 1. března 2014 na svazích a skalkách levostranného mělkého kaňonu přítoku do následující přehrady „La presa Los Arquitos“ (viz obr.7).

Bylo by žádoucí, aby si přiložené snímky pozorně prohlédli všichni ti, kteří mají neotřesitelnou představu o stabilitě charakteristických druhových znaků v přírodě anebo hledají podobnost mezi vlastními sbírkovými rostlinami s nejistým původem a chybějící jména rostlin přiřazují na základě souladu s fotografiemi druhů v literatuře (např.: „Fotku i s původními popisy jsem našel v kaktusářském časopise XXXX a podle těchto údajů jsem už s jistotou určil a označil svoje rostliny.“). "Čisté" druhy ve smyslu autonomně se vyvíjejících ostrůvkovitých populací echinofosulokaktů s více či méně stabilizovanými znaky určitě existují a stojí za to po nich pátrat. Při snahách o taxonomickou orientaci v tomto obížném rodě je ale stejně tak důležité hledat odpovědi s pokornou a otevřenou myslí, s vnitřním převědčením, že přírodu nelze svázat do škatulek.

E. heteracanthus CH 216 Aguascalientes první z rodičovských druhů. Z diagnostického hlediska je významná přítomnost centrálního středního trnu.Obr. 1 E. heteracanthus CH 216 Aguascalientes první z rodičovských druhů. Z diagnostického hlediska je významná přítomnost centrálního středního trnu.

02 750Obr. 2 E. heteracanthus sp. Cerro del Muerto AG jiný exemplář prvního z rodičovských druhů opět s centrálním středním trnem (foto Eduardo Castillo; iNaturalist). Tento druh je "doma" v blízkém pohoří Cerro del Muerto. Kaktusáři ale znají podobné populace ze Zacatecasu, z nalezišť Mammillaria perezdelarosae ssp. andersoniana.

03 750Obr. 3 E. heteracanthus sp. Cerro del Muerto AG ještě jeden exemplář prvního z rodičovských druhů s centrálním středním trnem (Zdroj: https://www.inaturalist.org/)

04 750Obr.4 E. dichroacanthus sp. Jesus Maria AG druhý z rodičovských druhů.

 05 750Obr.5 E. dichroacanthus sp. La Tomatina AG druhý z rodičovských druhů.


06 750
Obr.6 E. dichroacanthus sp. Jesus Maria AG druhý z rodičovských druhů.

07 750Obr. 7 Lokalita s přechodnými formami mezi oběma rodičovskými druhy mezi přehradou „La presa Gral. Abelardo L. Rodríguez“ a pod ní se nacházející menší přehradou „La presa Los Arquitos“ ve státě Aguascalientes.

08 750Obr. 8 Hybridní Echinofossulocactus sp. Presa Rodríguez s intenzivně zabarvenými květy

09 750Obr. 9 Hybridní Echinofossulocactus sp. Presa Rodríguez s květy s krémovým odstínem.

10 750Obr. 10  Hybridní Echinofossulocactus sp. Presa Rodríguez připomínající E. heteracanthus z okolí Pachuca z Hidalga.

11 750Obr. 11  Hybridní Echinofossulocactus sp. Presa Rodríguez připomínající některé rostliny z populací E. lloydii.

12 750Obr. 12  Hybridní Echinofossulocactus sp. Presa Rodríguez blízký k prvnímu z domnělých rodičů k E. heteracanthus Cerro del Muerto, ale s chybějícím centrálním středním trnem.

13 750Obr. 13  Hybridní Echinofossulocactus sp. Presa Rodríguez s tmavými spičkami trnů.

14 750Obr. 14  Hybridní Echinofossulocactus sp. Presa Rodríguez, který je téměř identický s prvním z domnělých rodičů - s E. heteracanthus Cerro del Muerto. Centrální střední trn je ale jen na některých areolách.

15 750Obr. 15  Hybridní Echinofossulocactus sp. Presa Rodríguez má zdvojené střední i okrajové trny.

 

Záhora Jaroslav
Author: Záhora JaroslavWebsite: https://is.mendelu.cz/lide/clovek.pl?id=3041;lang=czEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
5 1 1 1 1 1 (15 hlasujících)

Komentáře   

0 #1 pepo-pemexx 2020-03-19 15:12
Toto je velmi dolezity clanok na zamyslenie sa.Ludska cinnost sa casto sklonuje v zmysle devastacie prirody,co je jasna pravda. Ale hybridizacia clovekom sa sklonuje len v zbierkach(tiez velakrat destrukcna).Pritom hybridizacia clovekom v prirode je opomijana.A moze robit chaos v zaveroch taxonomie.
Zver v prirode je elementom prirodzenej hybridizacie, ale clovek so svojou schopnostou presuvat sa stvovky kilakov denne s plnymi crevami plodov...semtam sa daky plod zje.To nie je bonz na kaktusarov...kaktusove plody sa jedia bezne obyvatelstvom.A potom mame chaos v taxonomii :-)
Vyborny clanok.
Citovat
0 #2 Jaroslav Záhora 2020-03-20 16:08
Děkuji za reakci a za připomenutí zviřecích vektorů hybridizace. Na skalnaté hraně toho malého kaňonu, která absencí vegetace propojovala ohniska úspěšně vyklíčených kříženců, jsem si opravdu prožil procházku "hybridizačním kotlem". Takovou pestrost dosud nestabilizovaných a nezařaditelných forem jsem nikde jinde neviděl. Škoda, nemohl jsem se déle zdržet.... :-)
Citovat
0 #3 Vladimír Basovník 2020-03-21 17:42
Tak Ty nám v těch fossuláčích děláš pěknej hokej: Vyznal se v nich málokdo, teď to bude ještě horší. Jinak dík a hezké další dny. VB
Citovat
0 #4 Záhora Jaroslav 2020-03-22 13:12
Já? Já jsem v tom nevinně. To příroda a člověk. Díky za reakci, přesně jsi vystihl, co se mi honí hlavou, zda ty články jsou ku pomoci, nebo to ještě více komplikují. Snažím se o to první a přesně takový závěr, že "se v nich vyznal málokdo a teď to bude ještě horší" jsem si nepřál. Právě naopak. V závěru článku je vyzdviženo, že druhy ve smyslu autonomně se vyvíjejících ostrůvkovitých populací s více či méně stabilizovanými znaky v přírodě určitě existují a stojí za to po nich pátrat. Takový E. crispatus je stabilní od Oaxacy po Querétaro, skupinovitě rostoucí E. lamellosus na skalách Veracruz, Hidalgo, Querétaro, SLP, žlutěkvetoucí E. phyllacanthus od Pachucy po Zacatecas, E. sulphureus, E. coptonogonus, atd., atd. Ale beru to, snad dovolíš, jako povzbuzení k dalším článkům. Jarda Z.
Citovat
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.