Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Návštěva na koupališti

Z Niňa Paula vyrážíme na další lokalitu. Nad městem Panaholma zastavujeme východně asi 100 m od informační tabule, kde rostou velké trsy Gymnocalycium parvulum.

V trávě mezi nízkými keři se nachází kytky jak se světlými, tak i s tmavými trny.

im48
Trsy Gymnocalycium parvulum s plody nad městem Panaholma (17. 1. 2007).

Podle popisu by zde mělo růst Gymnocalycium gaponii, ale my jej nenalézáme. Jedeme dále a z hlavní cesty na Salsacate odbočujeme na Ambul. V této malé vesnici zastavujeme u obchodu na menší nákup. Je zajímavé, že tady přímo v obchodě mají telefonní budky, které fungují. Dokonce bych řekl, že nebyl vůbec žádný problém dovolat se domů, zatím co ve větších městech spojení někdy nešlo navázat. Telefonování v Argentině nečiní potíže, na většině benzinových pump nebo v blízkosti větších obchodů jsou všude telefonní budky. Dá se volat po vhození mince, ale je třeba hlídat tarify a včas hodit další minci, aby se spojení nepřerušilo. Daleko lepší a jednodušší je volat na benzínce, kdy nemusíte hlídat čas, pak jen zaplatíte u pultu prodavačce. Volání z Argentiny do České republiky není moc drahé, prakticky jedno volání po přepočtu peněz vycházelo kolem 60-70 Kč. To mě volání z mobilu na pevnou linku u nás stojí stejně, někdy i více. Po drobném nákupu odjíždíme za vesnici, kde se jdeme podívat na svahy s hustou keřovitou vegetací s občasnými kamenitými výstupy. Rostou zde docela jiné formy, poměrně velké Gymnocalycium monvillei, ale místy i menší Gymnocalycium intertextum.

im49
Gymnocalycium intertextum za vesnicí Ambul (17. 1. 2007).

Z doprovodné vegetace se zde nachází všude přítomné tilandsie a Notocactus submammulosusLobivia aurea nebo Trichocereus candicans. Na protějším svahu dominují nádherné velké palmy. Dále zastavujeme jižně od Salsacate, asi 1 km před Taninga, kde konečně nalézáme Gymnocalycium gaponii. Společně zde roste i Gymnocalycium intertextum, dva druhy opuncie a také znovu Notocactus submammulosus. Blíží se večer a tak zajíždíme k řece na balnearium. Při sjezdu na koupaliště je malý obchůdek, kde ještě nakupujeme dobře vychlazené pivko, které by mělo zvlažit naše vyprahlá ústa. Krásné místo u vody jak stvořené ke koupání a také toho po více než třiceti stupňových vedrech všichni náležitě využíváme. Kromě osobní hygieny si každý propere drobné prádlo, které je po prašných cestách zašpiněné a propocené. Rozbalujeme vařič a tradičně si vaříme gulášovou. V době volné chvíle, než bude uvařeno, si odskočíme za plot podívat se na Gymnocalycium moserianum, které zde všude roste. Pohodu a klídek u řeky umocňuje popíjení pivečka, ale zvláště poletující kolibřík z květu na květ. Tomáš se pokouší kolibříka vyfotit, ale ten je evidentně rychlejší než cvaknutí fotoaparátu. V tom poklídek narušuje místní gaučo, který se s námi dává do diskuse. Hovoří o místních poměrech, vyptává se, odkud pocházíme a další běžné fráze. Na památku si děláme společné foto. Když chce pivo, které už je téměř dopito, tak mu dáváme raději na památku propisovací tužku. To byla asi velká chyba, neboť po půl hodině přichází znovu a chce ještě jednu. Bohužel další tužku na rozdávání už nemáme a tak mu říkáme, ať napíše svoji adresu, že mu ji pošleme. Schováváme si kontaktní adresu, třeba se bude někdy hodit. Chcete-li pomoci i vy našemu kamarádovi, pošlete tužku na přiloženou adresu.

im50      im51
 Vlevo: Lístek s adresou. Vpravo: Společné foto s našim místním kamarádem.

Když znovu přišel notně kolísavým krokem se špatnou artikulací, raději balíme a jedeme dále za město. Místo na spaní se už těžko hledá, neboť se už setmělo. Zastavujeme na prašné odbočce, kde se zdá být dobré místo na stanování a kde už nic nejezdí. Nezbytná večerní debata zakončuje celodenní úspěšné putování. Klidnou noc rušil někde v dáli jen štěkot psa.

im52
Tephrocactus geometricus (A. Cast.) Backeb. u Fiambala.
 
Král Lumír
Author: Král LumírWebsite: https://lumirkral.webnode.czEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.7 1 1 1 1 1 (10 hlasujících)

Komentáře   

0 #1 Mário Snopka 2020-03-27 17:33
Vidieť geometricus v prírode musí byť zážitok.
Citovat
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.